Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μόλις έχασαν μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Η γίγαντας της αμερικανικής δικαιοσύνης, Ρουθ Μπέιντεν Γκίνσμπεργκ, έφυγε από τη ζωή στις 18 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 87 ετών.

Η εμβληματική γυναικεία παρουσία των αμερικανικών δικαστηρίων «έφυγε» εξαιτίας σοβαρών επιπλοκών του μεταστατικού καρκίνου στο πάγκρεας από τον οποίο υπέφερε. Ήταν ένας άνθρωπος με τεράστιο σθένος που πολέμησε γενναία για την ισότητα των φύλων, αλλά και μία πιο δίκαιη κοινωνία, γεννόμενη με το πέρασμα των χρόνων ένα αληθινό σύμβολο δύναμης και ελπίδας για τις νεότερες γενιές, οι οποίες ονειρεύονται έναν κόσμο λίγο καλύτερο από αυτόν που τους άφησαν οι πατεράδες τους. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Σαν ελάχιστος φόρος τιμής στη σημαντική παρουσία της και στη μεγάλη προσωπικότητα της Γκίνσμπεργκ (ή της «Notorious R.B.G» όπως ήταν το ψευδώνυμο της, ένα από τα πιο γνωστά αγάλματα της Νέας Υόρκης, το «Ατρόμητο Κορίτσι» το οποίο στέκεται περήφανο έξω από το χρηματιστήριο του Μεγάλου Μήλου, φόρεσε λευκό κολάρο στο μπρούτζινο φόρεμα του, ένα από τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία στο ντύσιμο της τεράστιας  R.B.G.

Άλλωστε τα περίφημα, πια, λευκά κολάρα της Γκίνσμπεργκ ήταν κάτι παραπάνω από ένα απλό fashion statement. Είχαν εξελιχθεί σε λαμπερό συμβολισμό, αφού υποδείκνυαν την ισχυρή θέση που κατείχε μέσα στα αμερικανικά δικαστήρια. 

Τα λευκά κολάρα της τής επέτρεπαν να ξεχωρίζει μέσα σε μία αχανή, θολή θάλασσα από μαύρες, μουντές ρόμπες αντρών δικαστών, τονίζοντας την θρυλική γυναικεία της παρουσία. «Ξέρετε, οι μαύρες ρόμπες ήταν αποκλειστικά σχεδιασμένες για άντρες δικαστές καθώς είχαν μία ειδική θέση για να φαίνεται η γραβάτα τους», είχε πει το 2009 η Γκίνσμπεργκ σε συνέντευξη της στην Washington Post. «Οπότε η Sandra Day, η πρώτη γυναίκα δικαστής στην ιστορία των ΗΠΑ, σκέφτηκε ότι έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να αντιπροσωπεύεται και το γυναικείο φύλο. Και σκέφτηκε τα λευκά κολάρα»

Η Γκίνσμπεργκ ήταν η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που βρέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αμερικής και διέθετε μία τεράστια συλλογή από κολάρα. Παρόλα αυτό το λευκό δαντελόνια κολάρο που έγινε μέσα στα χρόνια σήμα κατατεθέν της υπήρξε το αγαπημένο της.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

TAGS