Κάποια βιβλία σκάνε σαν πυροτεχνήματα κάνοντας φασαρία και γεμίζοντας τον ουρανό με χρώματα όμως εξαφανίζονται γρήγορα χωρίς να αφήνουν ίχνη. Άλλα αποκαλύπτουν τα νοήματα και την αξία τους σιγά σιγά, σαν πίνακας ζωγραφικής που βλέπεις να δημιουργείται μπροστά στα μάτια σου, και αποτυπώνονται στη μνήμη.

Στη δεύτερη κατηγορία φαίνεται να ανήκει το «Μικρές Φωτιές Παντού» της Celeste Ng, το βιβλίο που λίγοι περίμεναν με ανυπομονησία (όσοι είχαν ανακαλύψει το προηγούμενο, πρώτο μυθιστόρημα της νεαρής, ασιατικής καταγωγής συγγραφέα), αλλά τελικά διάβασαν όλοι. Άρχισε να γίνεται γνωστό χωρίς καμία σπουδαία προώθηση, κυρίως από στόμα σε στόμα, μέχρι που βρέθηκε στη λίστα ευπώλητων των New York Times, όπου έμεινε για πάνω από σαράντα εβδομάδες.

Το ελληνικό εξώφυλλο επιλέχθηκε από αναγνώστες μετά από ψηφοφορία που έκαναν οι εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το 2017, όταν κυκλοφόρησε, ψηφίστηκε στο Goodreads ως το αγαπημένο μυθιστόρημα των αναγνωστών, ενώ το Amazon το ανέδειξε μυθιστόρημα της χρονιάς. Έφτασε μέχρι τα αυτιά και τα χέρια της Ρις Γουίδερσπουν, που αγόρασε τα δικαιώματα να το κάνει τηλεοπτική σειρά στα χνάρια του «Big Little Lies».

Όπως και το «Big Little Lies», το «Μικρές Φωτιές Παντού» αν και ανάλαφρο στην επιφάνεια, αγγίζει σε βάθος θέματα όπως η δύναμη της μητρότητας και ο κίνδυνος που κρύβεται στην ιδέα ότι αν ακολουθείς τους κανόνες μπορείς να αποτρέψεις μια συμφορά. Ότι έχεις τον έλεγχο των πάντων.

Απλοί, καθημερινοί οι ήρωες του, όπως και εκείνοι του «Big Little Lies» (αν και πιο εύποροι από τον μέσο Έλληνα): Στο μυθιστόρημα πρωταγωνιστεί μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά, οι Ρίτσαρντσον, που κατοικεί στο ήρεμο, προοδευτικό προάστιο Σέικερ Χάιτς του Κλίβελαντ, όπου όλα είναι σχεδιασμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Όταν στη ζωή των Ρίτσαρντσον εισβάλλει η Μία Γουόρεν, μια καλλιτέχνιδα που νοικιάζει ένα σπίτι τους μαζί με την έφηβη κόρη της, Περλ, το μυστηριώδες παρελθόν και η αψηφισιά της Μία για το κατεστημένο ανάβει φωτιές στη μέχρι τότε ήρεμη κοινότητα. Μεταφορικά και κυριολεκτικά, γιατί το μυθιστόρημα αρχίζει με μια πυρκαγιά. Το «Μικρές Φωτιές Παντού» κυκλοφορεί στις 8/11 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Δες τη συγγραφέα του, Celeste Ng, να μιλάει για το βιβλίο.

 

 

TAGS