Υπάρχουν κάποιοι εκπαιδευτικοί με αληθινή αγάπη για τη δουλειά τους, που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα καθήκοντα και διανύουν το «έξτρα μίλι» για να μετατρέψουν το μάθημά τους σε μια απολαυστική και αληθινά εποικοδομητική εμπειρία για τους μαθητές τους. Μια τέτοια φαίνεται να ήταν η περίπτωση της Ellen Harding Baker, μιας Αμερικανίδας αστρονόμου του 19ου αιώνα που λέγεται πως για επτά ολόκληρα χρόνια κεντούσε το ηλιακό σύστημα σε ένα εργόχειρο, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποίησε ως οπτικό εργαλείο διδασκαλίας.

Το λεγόμενο Solar System Quilt ολοκληρώθηκε το 1876 και φτιάχτηκε από μαύρα και χρωματιστά νήματα μαλλιού και μεταξωτές κλωστές. Το αποτέλεσμα ήταν μια χειροτεχνία-αντίγραφο των εικόνων που συναντούσε κάποιος στα βιβλία αστρονομίας της εποχής, με τον Ήλιο στο κέντρο, οκτώ πλανήτες, τη ζώνη των αστεροειδών και μυριάδες ακόμα αστέρια.

Η Ellen Harding Baker, μια Αμερικανίδα αστρονόμος του 19ου αιώνα, λέγεται πως για επτά ολόκληρα χρόνια κεντούσε το ηλιακό σύστημα σε ένα εργόχειρο.

Από το Solar System Quilt δεν λείπει ούτε το φεγγάρι – της Γης, αλλα και εκείνα άλλων πλανητών όπως του Κρόνου και του Ποσειδώνα. Η αστρονόμος και εκπαιδευτικός έχει συμπεριλάβει ακόμα και έναν μεγάλο κομήτη στη γωνία πάνω αριστερά: ενδεχομένως να αντιστοιχεί στον κομήτη του Χάλεϊ που έγινε ορατός το 1835. Αυτή τη στιγμή το κέντημα ανήκει στη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν στις ΗΠΑ, αλλά δεν εκτίθεται.

Δείτε λεπτομέρειες από το εργόχειρο:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS