Εχθές το βράδυ, στα στούντιο της ΕΡΤ έγινε ο ελληνικός τελικός της Eurovision για την ανάδειξη του τραγουδιού που θα μας εκπροσωπήσει τον Μάϊο στον ευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό. Μοναδική διαγωνιζόμενη η Demy, η οποία παρουσίασε 3 διαφορετικά τραγούδια με αγγλικό στίχο, τα κομμάτια παίχτηκαν από videoclip και όχι ζωντανά και το σκηνικό της βραδιάς δεν θύμιζε σε τίποτα παλιές μέρες, φαντεζί ευημερίας. 

Τα σχόλια στο Twitter τόσο για το σύνολο της βραδιάς όσο και για το τραγούδι που τελικά επιλέχθηκε ήταν από ειρωνικά μέχρι τραγελαφικά, ωστόσο το τι θα γίνει τελικά την βραδιά του ημιτελικού μένει να αποδειχθεί σε 2 μήνες από τώρα. 

Έχοντας βέβαια πίσω μας την «βαριά» προϊστορία της περσινής συμμετοχής, υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να φοβόμαστε. Γιατί στον διαγωνισμό του 2016 ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα αποκλείστηκε από τον διάσημο μουσικό διαγωνισμό. Ή μήπως δεν ήταν η πρώτη;

Πίσω στο 1982 η χώρα μας κατάφερε ένα ακόμα κρυφό διαμάντι ευρωπαϊκού τραγέλαφου όταν αποκαλύφθηκε πως το «Σαρανταπέντε Κοπελιές» του Θέμη Αδαμαντίδη, το οποίο θα μας εκπροσωπούσε τη συγκεγκιμένη χρονιά, είχε κυκλοφορήσει και στο παρελθόν. Ένα γνωστό ελληνικό λαϊκό τραγούδι είχε αναθεωρηθεί για τον διαγωνισμό, αλλά παραβίασε τους κανόνες δεδομένου ότι όλα τα τραγούδια πρέπει να είναι πρωτότυπα όσον αφορά την σύνθεση των τραγουδιών και των οργάνων και δεν μπορεί να είναι διασκευές. Η Ελλάδα αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο, και τελικά της επέτρεψαν να επιστρέψει το επόμενο έτος. Μετά, όμως, την επιστροφή της το 1983, η ΕΡΤ αποφάσισε ότι όλα τα τραγούδια ήταν “χαμηλής ποιότητας” και αποφάσισε να μην συμμετάσχει στο διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 1984.

Η Ελλάδα επέστρεψε και πάλι στο διαγωνισμό το 1985, και η Πωλίνα επιλέχθηκε στην εθνική επιλογή του 1986 να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 1986 στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, αλλά η ΕΡΤ αποσύρθηκε από το διαγωνισμό απροσδόκητα. Η Πωλίνα δήλωσε ότι αυτό οφειλόταν σε πολιτικές ταραχές στην Ελλάδα εκείνη την εποχή, σημειώθηκε από μια ιστοσελίδα της Eurovision, ότι είχαν μάθει ότι ο πραγματικός λόγος ήταν ότι ο διαγωνισμός επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Η Ελλάδα έκανε come back στο διαγωνισμό 1987 και συμμετείχε κάθε χρόνο μέχρι το Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 1998, όπου δεν επιτρεπόταν να συμμετάσχει, γιατί τα τελευταία πέντε χρόνια, οι βαθμοί της Ελλάδας είχαν πέσει κάτω από το όριο, μετά την 20η θέση του συγκροτήματος “Θάλασσα” και της Διονυσίας Καρόκη το 1998. Το επόμενο έτος, η ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει στο διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2000 για οικονομικούς λόγους.

Aυτές είναι κάποιες από τις πιο διάσημες μελανές στιγμές της ελληνικής συμμετοχής στον μουσικό θεσμό, οι οποίες ξεθώριασαν μπροστά στην πρώτη μεγάλη νίκη της χώρα μας, με το "Μy Number One" της Έλενας Παπαρίζου το 2005

Φέτος πάντως στη σκηνή της Eurovision θα ανέβει η Demy και το "Τhis Is Love". Αν από χθες δεν το έχει πάρει ακόμα το αυτί σου μπορείς να το ακούσεις παρακάτω,

 

TAGS