Ενώ ερευνητές από όλο τον κόσμο έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να αναπτύξουν μια θεραπεία του νέου κορονοϊού, ένα έφηβο κορίτσι βγήκε μπροστά. Η 14χρονη Ανίκα Τσεμπρόλου, ινδικής καταγωγής που ζει στο Τέξας, πήρε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό 3M Young Scientist Challenge 2020, ύψους 25.000 δολαρίων, για μια ανακάλυψη που ίσως οδηγήσει σε ένα φάρμακο κατά της COVID-19.

Η νεαρή ερευνήτρια ανακάλυψε ένα μόριο που μπορεί να προσκολληθεί στην πρωτεΐνη-ακίδα του SARS-CoV-2, ενδεχομένως εμποδίζοντας την εισβολή στον ανθρώπινο οργανισμό του ιού που μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει πάνω από 1,1 εκ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

Ο αρχικός στόχος της έρευνας της Τσεμπρόλου δεν ήταν ο νέος κορονοϊός, αλλά ο ιός της γρίπης. Στην πορεία όμως, «λόγω της σοβαρότητας της πανδημίας της COVID-19 και του δραστικού αντίκτυπού της στον κόσμο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με τη βοήθεια του μέντορά μου αλλάξαμε κατεύθυνση, για να στοχεύσουμε τον SARS-CoV-2» όπως είπε στο CNN.

Η Ανίκα άρχισε να αναζητά πιθανές θεραπείες σε ιούς όταν έμαθε για την πανδημία ισπανικής γρίπης του 1918, αλλά και για τον μεγάλο αριθμό θανάτων στις ΗΠΑ παρά τους εμβολιασμούς που γίνονται κάθε χρόνο και τα αντιγριπικά φάρμακα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά.

Η Ανίκα άρχισε να αναζητά πιθανές θεραπείες σε ιούς όταν έμαθε για την πανδημία ισπανικής γρίπης του 1918

Όμως η βράβευσή της είναι μόνο η αρχή: Ο επόμενος στόχος της είναι να συνεργαστεί, όπως λέει, με επιστήμονες και ερευνητές από όλο τον κόσμο που αγωνίζονται να «ελέγξουν τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα» της πανδημίας, ώστε τα ευρήματά της να εξελιχθούν σε μια θεραπεία.

Παρά το πάθος της για την έρευνα, η Ανίκα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN, όταν δεν βρίσκεται στο επιστημονικό εργαστήριο ασχολείται με το αγαπημένο της χόμπι, τον χορό. Συγκεκριμένα, εδώ και οκτώ χρόνια μαθαίνει τον παραδοσιακό ινδικό χορό Bharatanatyam. Επιδιώκει, έτσι, παρά τις συναρπαστικές προοπτικές της στον κόσμο της επιστήμης, να έχει μια όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη ζωή.

Δείτε την Ανίκα να μιλάει για την ανακάλυψή της:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
 

TAGS