0
SHARES

Η Sinéad Baker είναι ταξιδιωτική συντάκτρια του περιοδικού Insider και σίγουρα έχει επισκεφθεί πολλά εντυπωσιακά και διαφορετικά μέρη στον πλανήτη. Σε πρόσφατο άρθρο της στην ιντερντεική έκδοση του διάσημου εντύπου η Baker μοιράζεται την εμπειρία της από την τελευταία επίσκεψη της στο Ντουμπάι και συγκεκριμένα στο τεράστιο, υπερβολικά πολυτελές εμπορικό κέντρο του Εμιράτου, το οποίο είναι σε έκταση το μεγαλύτερο του κόσμου. 

Τοποθετημένο στο κέντρο μίας από τις πιο πλούσιες πόλης στον πλανήτη, το Dubai Mall καλύπτει μία τρομακτική μεγάλη έκταση 100 εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών και περιλαμβάνει τα πάντα. Από μαγαζιά διάσημων, προσιτών αλυσίδων γρήγορης μόδας μέχρι υποκαταστήματα κορυφαίων οίκων, όπως οι Hermes, Chanel και Bottega Venetta. Και από ακριβά εστιατόρια μέχρι παγοδρόμιο και ένα γιγάντιο ενυδρείο. Με όλα αυτά τα όπλα στη φαρέτρα τους οι επιχειρηματίες του Ντουμπάι δείχνουν να ξέρουν πραγματικά πώς να κρατούν τον επισκέπτη χαρούμενο, απασχολημένο και διατεθειμένο να ξοδέψει πολλά, πάρα πολλά, χρήματα. Είναι, όμως, τα πράγματα στα αλήθεια έτσι;

 

Το Dubai Mall περιλαμβάνει συνολικά 1200 καταστήματα και εκατοντάδες εστιατόρια και θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά και δημοφική εμπορικά σημεία στον κόσμο.

H Βaker ισχυρίζεται πως η εμπειρία της μέσα σε αυτό το τεράστιο εμπορικό κέντρο απείχε πάρα πολύ από την έννοια της διασκέδασης και της ικανοποίησης, αφού κατέληξε πραγματικά κουραστική και χαώδης με την ίδια και την παρέα της να καταλήγουν εντελώς χαμένοι μέσα στο mall και τις δύο φορές που τόλμησαν να το επισκεφθούν. «Όσο κι αν επιχειρήσαμε να συμβουλευτούμε τους χάρτες και πλοηγούς που ήταν διαθέσιμα σε διάφορα σημεία του εμπορικού κέντρου συνεχίζαμε να χανόμαστε ξανά και ξανά με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να βρούμε τίποτα απ' όσα θέλουμε και να νιώθουμε απογοητευμένοι και εξαντλημένοι,»εξηγεί η συντάκτρια του περιοδικού.

Το Dubai Mall περιλαμβάνει συνολικά 1200 καταστήματα και εκατοντάδες εστιατόρια και θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά και δημοφική εμπορικά σημεία στον κόσμο. Καλός λόγος για να το επισκεφθεί κανείς, δεν νομίζετε; H Βaker πάντως υποστηρίζει πως ακόμα και το να φτάσεις κανείς στο mall είναι μία μικρή περιπέτεια αφού αν αποφασίσεις να προσεγγίσεις το εμπορικό κέντρο με μέσα μαζικής μεταφοράς θα χρειαστεί να περπατήσεις περίπου ένα τέταρτο κάτω από τη γη προκειμένου να φτάσεις από τον σταθμό του μετρό μέχρι την κεντρική είσοδο. Ο διάδρομος είναι υπερβολικά μακρύς, μοιάζει ατελείωτος και τρομάζει τον επισκέπτη που περπατάει και περπατάει και περπατάει χωρίς να φτάνει πουθενά.

Το περίεργο με το mall του Ντουμπάι είναι ότι επειδή χωρίζεται σε πολλούς διαφορετικούς ορόφους δεν μοιάζει εξ'αρχής τόσο δραματικά μεγάλο και μπερδεύει τον επισκέπτη που καταλήγει να κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό του μέσα σε έναν εκτυφλωτικό, τεράστιο, εμπορικό λαβύρινθο δίχως ιδιαίτερο νόημα ή πραγματική ποικιλομορφία. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν 1.200 καταστήματα στο mall όλα μοιάζουν ενοχλητικά ίδια μεταξύ τους. Τόσο μεγάλα που αν σταθείς στην κάθε είσοδο χωριστά είναι αδύνατο να εντοπίσεις το σημείο όπου τελειώνει το μαγαζί, τόσο όμοιας αισθητικής που από ένα σημείο και μετά αισθάνεσαι ότι απλά μπαινοβγαίνεις στο ίδιο κατάστημα ξανά και ξανά.

Σίγουρη συνταγή για να νιώσεις γρήγορα την ματαιότητα της όλης κατάστασης και να αισθανθείς παντελώς χαμένος. Η Baker μετά από πέντε ώρες άσκοπης περιπλάνης αποφάσισε να φύγει, αλλά αυτό αποδείχθηκε από μόνο του μία τρομερά δύσκολη διαδικασία. Αν είναι μία φορά δύσκολο να μπεις στο Dubai Mall είναι δέκα φορές πιο δύσκολο να βγεις από αυτό αφού στο συγκεκριμένο mall δεν υπάρχουν πουθενά πινακίδες που να δείχνουν την έξοδο με αποτέλεσμα η δημοσιογράφος και η παρέα της να χρειαστούν πάνω από τέταρτο για να εντοπίσουν μία πόρτα που έμοιαζε να οδηγεί στον έξω κόσμο. Τελικα, όμως, έκαναν λάθος και βρέθηκαν σε ένα εξίσου μεγάλο πάρκινγκ από το οποίο επίσης δυσκολεύτηκαν να διαφύγουν. 

Στη συνέχεια κατάφεραν να εντοπίσουν μία έξοδο η οποία κατέληγε στην αναμονή για τα ταξί, αλλά η ούρα ήταν τόσο τεράστια που έπρεπε να περιμένεις τουλάχιστον μισή ώρα μόνο και μόνο για να μπεις στον χώρο αναμονής. Έτσι η Baker έφυγε και από εκεί. Απελπισμένη πλέον αποφάσισε να συμβουλευτεί έναν ηλεκτρονικό πλοηγό του mall, ο οποίος δεν δούλευε σωστά και τους οδηγούσε συνεχώς στο ίδιο σημείο. 

Αν είναι μία φορά δύσκολο να μπεις στο Dubai Mall είναι δέκα φορές πιο δύσκολο να βγεις από αυτό αφού στο συγκεκριμένο mall δεν υπάρχουν πουθενά πινακίδες που να δείχνουν την έξοδο.

«Είχα πια αρχίσε να πιστεύω ότι έχω παγιδευτεί μέσα στο mall, ότι βρισκόμασταν πέντε ολόκληρες ημέρες εκεί μέσα και ότι δεν θα φύγουμε ποτέ από εκεί. Την στιγμή που πιστέψαμε πως είχαμε βρει μία άκρη και βαδίζαμε προς την έξοδο απλώς βρεθήκαμε σε ένα section του mall που δεν είχαμε δει νωρίτερα. Ένα απίστευτα μεγάλο τμήμα όπου βρίσκονταν μαζεμένα όλα τα καταστήματα κοσμημάτων του Ντουμπάι», διηγείται η Baker σε κατάσταση απόγνωσης. «Στο τέλος προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε το Burj Khalifa, το ψηλότερο κτίριο του κόσμου που συνδέεται υπόγεια με το εμπορικό κέντρο, αλλά το google maps μάς μπέρδεψε ακόμα πιο πολύ», συνεχίζει.

Κάποιες ώρες αργότερα η συντάκτρια κατάφερε να δραπετεύσει από το Dubai Mall. «Ήταν μία καθ'όλα τρομακτική εμπειρία. Δεν θέλω ούτε να το σκεφτώ το να επιστρέψω για κάποιο λόγο εκεί μέσα».

Δες στο βίντεο το εσωτερικό του Dubai Mall με τα 1200 καταστήματα, τα εκατοντάδες εστιατόρια και το πανύψηλο ενυδρείο.

Mε πληροφορίες από το Insider.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS