Την 23η Απριλίου λοιπόν, που είναι και επισήμως η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, έχουμε όλοι πολλούς λόγους να συμμετέχουμε στις εορταστικές δράσεις που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και θα απλώνονται απ' άκρου εις άκρον της χώρας.

Με ένα ανοιχτό βιβλίο θα μοιάζει την ημέρα εκείνη ολόκληρη η Αθήνα. Σε διάφορες γωνιές της πόλης, γνωστοί Ελληνες συγγραφείς θα μοιραστούν με το κοινό την αγάπη τους για το βιβλίο. Στο Επιγραφικό Μουσείο θα γίνονται ξεναγήσεις και συζητήσεις ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα έχετε, για μία ακόμη Κυριακή, την ευκαιρία να συμμετέχετε στις ακροάσεις των ραψωδιών της «Οδύσσειας».

Λίγο πιο πέρα, στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, στη Ρωμαική Αγορά, συγγραφείς και ηθοποιοί θα διαβάζουν, από το απόγευμα μέχρι τη δύση του ήλιου, αποσπάσματα από λογοτεχνικά και ποιητικά κείμενα στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης που έχει ετοιμάσει το Εθνικό Θέατρο μαζί με το Θέατρο Τέχνης. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα πάρουν μέρος στις δράσεις αυτές είναι και οι Βασίλης Αλεξάκης, Ρέα Γαλανάκη, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Δημήτρης Καλοκύρης, Ευγενία Μπογιάνου, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Χρήστος Οικονόμου, Γιάννης Παλαβός, Δημοσθένης Παπαμάρκος, Κώστας Περούλης, Ερση Σωτηροπούλου, Ευγένιος Τριβιζάς, Χρήστος Χρυσόπουλος.

Παράλληλα, η Ταινιοθήκη θα παρουσιάσει το βράδυ ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα σε ταινίες που σχετίζονται με το βιβλίο.

Μεταξύ αυτών το «Ζ» του Κώστα Γαβρά, το «Χάππυ Νταίη» του Παντελή Βούλγαρη, «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Λάκη Παπαστάθη κ.ά.

Στο μεταξύ τα ΔΗΠΕΘΕ και οι δημοτικές βιβλιοθήκες όλης της χώρας θα γίνουν τα κέντρα φιλοξενίας σειράς εκδηλώσεων αφιερωμένων στο βιβλίο.

Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου διοργανώνει μια περιπατητική δράση με σημεία-σταθμούς όπου ηθοποιοί θα διαβάζουν βιβλία.

Το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, με την πολύτιμη συνδρομή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Πόλης, θα επιδοθεί σε θεατρικά δρώμενα ανοιχτά για το κοινό.

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων διοργανώνει έκθεση θεατρικού βιβλίου που θα φιλοξενηθεί στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα.

Την ίδια στιγμή το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης θα παρουσιάζει, στο Δημοτικό Θέατρο της Πόλης, παράσταση βασισμένη στο «Ασμα Ασμάτων» ενώ καλλιτέχνες από το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου θα βρίσκονται στο ορφανοτροφείο και το κέντρο φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες της πόλης όπου θα παρουσιάσουν μια πειραματική περφόρμανς ανοιχτού χώρου.

Οσο για τη Θεσσαλονίκη, η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου θα γιορταστεί από το ΚΘΒΕ με την παρουσίαση των παραστάσεων «Οι Αθλιοι» και «Το δώρο», στο προαύλιο του Βασιλικού Θεάτρου.

Πηγή: ethnos.gr

TAGS