ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τι λένε οι κάτοικοι της βρετανικής πόλης όπου το 75,6 % ψήφισε Brexit

Στο δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης, τo υψηλότερο ποσοστό των Βρετανών που υποστήριξαν την έξοδο από την ΕΕ σημειώθηκε στη Βοστόνη. Οι κάτοικοι εξηγούν γιατί.

Τι λένε οι κάτοικοι της βρετανικής πόλης όπου το 75,6 % ψήφισε Brexit

Το 72% του συνολικού πληθυσμού της Βρετανίας κατέφθασε στις κάλπες για το δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης. Ωστόσο, στην πόλη Βοστόνη του νότιου Λίνκολνσαϊρ, το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε το 77%. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη πόλη το ποσοστό υπέρ του Brexit ήταν το υψηλότερο στη χώρα.

Αναλυτικότερα, από τους 39.363 κατοίκους, οι 22.974 (ποσοστό 75,6%) ψήφισαν έξοδο, μόλις οι 7.430 παραμονή και οι 8.959 δεν ψήφισαν καθόλου.

Ας δούμε τους λόγους που το έκαναν:

Κέλι Μπράντον, 52 ετών, πλανόδια πωλήτρια. Ψήφισε Brexit.

Τι λένε οι κάτοικοι της βρετανικής πόλης όπου το 75,6 % ψήφισε Brexit

«Ξέρω ότι όλοι έχουν πανικοβληθεί με το Brexit, αλλά πιστεύω ότι οι Βρετανοί πολίτες είμαστε ξεχωριστοί άνθρωποι και μπορούμε να ανακάμψουμε μετά από αυτό, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν. Κατά τη γνώμη μου, θα βγούμε δυνατότεροι. Το πετύχαμε και παλιότερα, όπως μετά τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους ή σε άλλες δύσκολες περιόδους που έχουμε περάσει.

Προσωπικά, είμαι πλανόδια πωλήτρια και το 90% των πελατών μου είναι ξένοι που ζουν στη Βοστόνη. Αυτοί δε νομίζω ότι θα επιστρέψουν στις χώρες τους. Γενικά, οι πολίτες δέχτηκαν λάθος πληροφόρηση πριν την ψήφο τους. Αν ψήφισαν έξοδο από την ΕΕ γιατί πιστεύουν ότι τώρα η Βοστόνη θα αδειάσει από πρόσφυγες, στα νοσοκομεία θα υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα κρεβάτια και στα σχολεία χώρος για όλα τα παιδιά των ντόπιων, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

Μπερναντέτα, 18 ετών, μαθήτρια από τη Λιθουανία και εργαζόμενη σε εργοστάσιο. Δεν είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία, αλλά, από την άλλη πλευρά, αν η χώρα γίνει πιο ανεξάρτητη, θα μπορεί να ελέγχει τους πρόσφυγες που έρχονται εδώ, οι οποίοι συνέχεια μεθούν, φωνάζουν στους δρόμους και κάνουν τη χώρα επικίνδυνη. Είμαι κι εγώ πρόσφυγας, αλλά συχνά βλέπω τους υπόλοιπους να συμπεριφέρονται με πολύ κακό τρόπο».

Κόλιν, 54 ετών. Ψήφισε Brexit.

T.J. 34 ετών. Ξέχασε να ψηφίσει.

Κόλιν: «Δεν μου αρέσει που τόσοι Πολωνοί διεκδικούν δικαιώματα από τη Βρετανία. Πληρώνω όλους τους φόρους μου και δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται να επωφελούνται οι ξένοι από αυτό. Γι' αυτό ψήφισα έξοδο από την ΕΕ. Ελπίζω ότι σύντομα θα σταματήσει η είσοδος περισσότερων προσφύγων, θα μειωθεί ο αριθμός όσων μένουν εδώ και αυτοί που περπατούν όλη μέρα μέρα στους δρόμους πίνοντας, θα μπουν σε ένα πλοίο και θα σταλούν πίσω».

T.J.: «Θα προτιμούσα να είχα ψηφίσει Brexit, γιατί όλοι αυτοί οι ξένοι που έρχονται στη χώρα, προσπαθούν να καρπωθούν οφέλη χωρίς οι ίδιοι να προσφέρουν τίποτα».

Κέλι Γκόρινγκ, 31 ετών. Ψήφισε Brexit.

«Γύρω από τη Βοστόνη, η κατάσταση έχει αλλάξει πολύ και οι άνθρωποι δεν είναι φιλικοί πια. Η κοινότητα δεν μοιάζει όπως ήταν και οι ντόπιοι έχουμε φτάσει στα όριά μας. Οι ξένοι έχουν πάρει τις δουλειές μας, τα καταστήματά μας, τις υγειονομικές υπηρεσίες μας, τους γιατρούς μας και έχουμε ήδη κάνει πολλή υπομονή»

Σέλκουκ, εργαζόμενος σε εστιατόριο με τουρκικά πιάτα. Ψήφισε έξοδο.

«Πολλοί ξένοι που έρχονται εδώ δεν εργάζονται, απλώς καταναλώνουν αλκοόλ. Εγώ, όμως, δουλεύω σκληρά. Όλοι οι άλλοι δουλεύουμε σκληρά. Οι Πολωνοί δεν προσφέρουν τίποτα, μόνο διεκδικούν δικαιώματα. Αν θέλουν να ζήσουν σε αυτή τη χώρα, πρέπει τουλάχιστον να μάθουν να μιλάνε λίγα αγγλικά. Δεν αστειεύομαι, δεν ξέρουν καν πώς να ζητήσουν μια σαλάτα. Ειλικρινά, αισθάνομαι μεγάλο στρες και ανασφάλεια».

Μάικ, 70 ετών. Ψήφισε Brexit.

«Νομίζω ότι πολλοί ψήφισαν για λάθος λόγους. Επίσης, πολλοί φοβούνται τον αριθμό των προσφύγων που καταφθάνει στη χώρα. Αν ψηφίσεις έξοδο θεωρείσαι ακροδεξιός, σχεδόν εξτρεμιστής, αλλά αυτό είναι ψέμα. Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής έχουν κεντρώες ιδέες. Όμως, η κατάσταση έχει αλλάξει. Παλιότερα, οι ντόπιοι είχαν δουλειές και τώρα δεν έχουν γιατί οι μετανάστες τις κάνουν φθηνότερα. Ανειδίκευτοι άνθρωποι, λοιπόν, προσλαμβάνονται ευκολότερα γιατί παίρνουν πολύ χαμηλότερους μισθούς. Ένας ξένος π.χ. μπορεί να δουλέψει για 5-6 δολάρια την ώρα, ενώ ένας Βρετανός, που έχει να αποπληρώσει και το στεγαστικό του δάνειο, δεν μπορεί»

Έγκις, 36 ετών, με καταγωγή από τη Λιθουανία. Δεν είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει.

«Ο εργοδότης μου είναι ικανοποιημένος από μένα γιατί κάνω καλά τη δουλειά μου. Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να επιστρέψω στην πατρίδα μου, αλλά ανησυχώ για την οικονομία».

Κλοέ, 24 ετών. Δεν ψήφισε.

«Δεν ψήφισα, γιατί οι πολιτικοί δεν μας ακούν ούτως ή άλλως. Αρκετοί πολίτες τσακώνονται πάνω στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οπότε χαίρομαι που παραμένω ουδέτερη. Αν είχα ψηφίσει, θα είχα υποστηρίξει το Brexit, γιατί πιστεύω ότι πρέπει να πάρουμε πίσω, στα δικά μας χέρια, τη βιομηχανική παραγωγή».

Ρέιτσελ, 44 ετών και Νικ, 49 ετών. Και οι δύο ψήφισαν Brexit.

Ρέιτσελ: «H Βοστόνη έχει πολύ μεγάλο πληθυσμό πια. Δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα ιατρεία, στα σχολεία, έχουν μαζευτεί πάρα πολλοί άνθρωποι σε αυτή την πόλη. Ωστόσο, είναι μια κοινότητα με μια μικρή αγορά. Δεν υπάρχει τόσος χώρος».

Νικ: «Είναι μια συνηθισμένη περίπτωση μετανάστευσης. Έρχονται πάρα πολλοί εδώ και παίρνουν όλες τις ευκαιρίες απασχόλησης από τους ντόπιους. Το ξέρω από τον εαυτό μου. Εργαζόμουν στη γεωργική παραγωγή και όταν ήρθαν ξένοι με μικρότερους μισθούς, έμεινα χωρίς δουλειά. Μετά, εργαζόμουν σε μια εταιρεία για 10 χρόνια και συνέβη πάλι το ίδιο. Κάνουν την ίδια δουλειά με τις μισές αμοιβές κι έτσι οι εργοδότες τους προτιμούν.

Επίσης, δεν μπορούν να στριμωχτούν τόσοι άνθρωποι σε ένα τόσο μικρό μέρος. Οι γιατροί δεν προλαβαίνουν να τους αναλαμβάνουν. Στα νοσοκομεία δεν υπάρχει τόσος χώρος. Στην εκπαίδευση και στη στέγαση, υπάρχει το ίδιο ζήτημα».

Βιτάλια, 28 ετών, με καταγωγή από τη Λιθουανία. Δεν ψήφισε.

«Φοβάμαι για το μέλλον. Ίσως μας πουν να επιστρέψουμε στη Λιθουανία».

Γκέιλ Κούπερ, 62 ετών. Ψήφισε Bremain.

«Βλέπω πολλούς συνομήλικους μου να λένε ότι μπορούμε, από μόνοι μας, να αποκτήσουμε μεγάλη δύναμη και ανεξαρτησία. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτή η άποψη έχει καμία βάση».

Read Next

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

Περισσότερα από

Stories

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.

21 Απρ 2024

Τζόαν Κρόφορντ: Η μεγάλη ερμηνεύτρια, η σταρ σκέτο… δηλητήριο

Δεν ήταν απλώς μία μοιραία γυναίκα. Ήταν μία δηλητηριώδης, τοξική σταρ, που όλοι είχαν να πουν έναν κακό λόγο γι' αυτή, αλλά και να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για το πηγαίο ταλέντο της.

21 Απρ 2024

Οι περίφημες "φαμ φατάλ" των φιλμ νουάρ – Δέκα θρυλικές και αξέχαστες πρωταγωνίστριες

Γυναίκες- δηλητήριο που έλιωναν τα αρσενικά με ένα και μόνο βλέμμα.

19 Απρ 2024

Ρένα Βλαχοπούλου: Η τολμηρή φωτογράφιση με μαγιό την δεκαετία του ’50

Η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν πάντα περήφανη για τη σιλουέτα της.

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.