Η Ιαπωνία θεωρείται παράδειγμα προς αποφυγή για τα εξαντλητικά ωράρια των εργαζόμενών της. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016, στο παρελθόν σχεδόν το ένα τέταρτο των εταιρειών της απαιτούσε από τους υπαλλήλους να κάνει πάνω από 80 ώρες υπερωρίες τον μήνα. Φέτος η ιαπωνική κυβέρνηση ψήφισε έναν νέο νόμο, που περιορίζει τον συνολικό χρόνο των υπερωριών στις 45 μηναίως, σύμφωνα με την Telegraph. Ωστόσο πριν από μερικούς μήνες η Microsoft Japan προχώρησε μερικά βήματα παραπέρα, τολμώντας μια μικρή επανάσταση ακόμα και για τα δεδομένα του λεγόμενου δυτικού κόσμου: την καθιέρωση, για ολόκληρο τον Αύγουστο του 2019, της τετραήμερης εργάσιμης εβδομάδας.

Τι εντυπωσιακό συνέβη: Παρά τις λιγότερες εργάσιμες ώρες, στη διάρκεια του συγκεκριμένου μήνα, όταν οι εργαζόμενοι είχαν στη διάθεσή τους τρεις μέρες για ξεκούραση (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή), η παραγωγικότητα εκτοξεύτηκε κατά σχεδόν 40%. Οι ειδικοί υποθέτουν ότι η αναπροσαρμογή του ωραρίου ώθησε τους υπαλλήλους της εταιρείας να χρησιμοποιήσουν το χρόνο τους πιο αποτελεσματικά, για παράδειγμα μειώνοντας τον αριθμό των μίτινγκ ή αντικαθιστώντας τα με εικονικές συναντήσεις, που δεν απαιτούσαν δηλαδή τη φυσική παρουσία. Επιπλέον, στη διάρκεια του Αυγούστου ο αριθμός εκτυπωμένων σελίδων στα γραφεία περιορίστηκε κατά 58,7% και η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος έπεσε κατά 23,1% - επομένως, τα οφέλη επεκτάθηκαν και στα οικονομικά της επιχείρησης και στο περιβάλλον.

Ίσως η συγκεκριμένη πολιτική να μην ταιριάζει σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους, όμως οι υπάλληλοι της Microsoft Japan αγκάλιασαν την πρωτοβουλία, θεωρώντας τη θετική σε ποσοστό 92,1%. Το πιλοτικό πρόγραμμα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία, που η εταιρεία σχεδιάζει να το επαναλάβει και στο μέλλον.

Δείτε μια ομιλία Ted για τα οφέλη της τετραήμερης εργάσιμης εβδομάδας:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό: EPA/EVERETT KENNEDY BROWN

 

TAGS