Η Πλατεία Βάθης (επίσημο όνομα Πλατεία Ανεξαρτησίας) είναι πλατεία στο κέντρο της Αθήνας η οποία βρίσκεται κοντά στην Πλατεία Ομονοίας, γύρω από την οποία έχει αναπτυχθεί η ομώνυμη συνοικία.

Στην πλατεία αυτή συγκλίνουν οι οδοί Αριστοτέλους, Χαλκοκονδύλη, Μάρνη, Μαιζώνος, Λιοσίων, Μενάνδρου, Καματερού και Καρόλου Ι΄. Πήρε το όνομα Πλατεία Βάθης από τα άλλοτε λιμνάζοντα νερά του χείμαρρου Κυκλοβόρου, στο ύψος της σημερινής οδού Μάρνη, επειδή στο σημείο εκείνο το έδαφος κάπως βάθαινε.

Βουτιά για δεύτερη φορά στην υποβαθμισμένη Πλατεία Βάθης επιχειρεί ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνοντας να μετατρέψει σε «Κοινωνική Κατοικία» ένα μπλοκ τριών επταόροφων πολυκατοικιών που ρημάζουν εδώ και χρόνια χωρίς ενοίκους.

Πρόκειται, ουσιαστικά για ένα κτίριο με τρεις εισόδους ακριβώς εκεί που συναντιούνται και ξεκινούν δύο βασικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας, η Αχαρνών και η Λιοσίων. Διαθέτει συνολικά 55 διαμερίσματα και ανήκει στο πρώην ΝΑΤ (Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο) και νυν ΕΦΚΑ που προσπαθεί εδώ και μια 10ετία να το ξαναφέρει στη ζωή, χωρίς επιτυχία. Στα ατελέσφορα εγχειρήματα συμμετείχαν ξεκινώντας μετά το 2011 ο Δήμος Αθηναίων, το Υπουργείο Εργασίας, το πρώην Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον νυν Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αραγε, αυτό που δεν κατάφερε η Πολιτεία στα χρόνια που δέσποζε η οικονομική κρίση και το προσφυγικό/μεταναστευτικό, θα το καταφέρει τώρα μέσα στην πανδημία του κορονοϊού;

Οι τελευταίες κινήσεις, πάντως, έγιναν αποφασιστικά μέσα σε μια εβδομάδα. Στις 20 Μαρτίου 2020, ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης έστειλε επιστολή στον ΕΦΚΑ, το ίδιο έπραξε στις 23/3 ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εισηγήθηκαν θετικά στις 24 του μηνός και την Παρασκευή 26, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου έλαβαν τις τελικές αποφάσεις, βάσει των οποίων:

Το κτιριακό συγκρότημα και για την ακρίβεια, όλη η ανωδομή και τρία από τα ισόγεια καταστήματα, παραχωρείται προσωρινά άνευ ανταλλάγματος στο Δήμο Αθηναίων έως τέλος Ιουνίου 2020 με δυνατότητα τρίμηνης παράτασης «με σκοπό τη συμβολή στην αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19».

Παράλληλα αναφέρεται ότι «η παραχώρηση χρήσης δύναται με νεότερη απόφαση να επεκταθεί άλλως να μισθωθεί μετά από αίτημα του ενδιαφερόμενου».

Το κτιριακό συγκρότημα στη συμβολή Αχαρνών και Λιοσίων κατασκευάστηκε από το ΝΑΤ την δεκαετία του '50 σε μια εποχή που η Πλατεία Βάθης (Βάθη, σύμφωνα με άλλη εκδοχή) ήταν κόμβος οικιστικής επέκτασης για την Αθήνα. Σχεδιάστηκε από τον Ανδρόνικο Λαζαρίμο, γιό του αρχιτέκτονα που σχεδίασε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ο δομημένος χώρος συνολικής έκτασης σχεδόν 4.000 τ.μ. πάνω σε οικόπεδο 730 τ.μ. λειτούργησε επί δεκαετίες ακολουθώντας την παρακμή του κέντρου της πόλης.

 

*Με πληροφορίες από το ethnos.gr 

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram

TAGS