0
SHARES

Ο Scooby-Doo (Σκούμπι Ντου) είναι ένα Αμερικάνικο κινούμενο σχέδιο, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στις πολλές κινούμενες τηλεοπτικές σειρές που παράγονται από το 1969 εώς σήμερα. Οι συγγραφείς Joe Ruby και Ken Spears δημιούργησαν  την αρχική σειρά, «Scooby – Doo, που είσαι!» για την Hanna-Barbera Productions, το 1969. Αυτή η πρωινή σαββατιάτικη κινούμενη σειρά έχει να κάνει με τέσσερις έφηβους – Fred Jones (Φρεντ Τζόουνς), Daphne Blake (Δάφνη Μπλέικ), Velma Dinkley (Βίλμα Ντίκλεϊ) και Norville «Shaggy» Rogers (Νορβάιλ Σάγκι Ρότζερς) – και τον καφέ σκύλο τους, με ικανότητα ανθρώπινης ομιλίας, ράτσας Great Dane με όνομα Scooby-Doo, οι οποίοι λύνουν τα μυστήρια που αφορούν υποτιθέμενα υπερφυσικά πλάσματα μέσα από μία σειρά αστείων και λαθών.

Ακολουθώντας την επιτυχία της αρχικής σειράς, η Hanna-Barbera και ο διάδοχος της Warner Bros Animation έχουν προξενήσει πολυάριθμες συνέχειες και spin-off (δηλαδή ραδιοφωνικό πρόγραμμα, τηλεοπτικό πρόγραμμα, βιντεοπαιχνίδια, ταινίες ή γενικότερα οποιαδήποτε αφηγηματική εργασία προερχόμενα από ήδη υπάρχοντα έργα που επικεντρώνονται σε λεπτομέρειες και διαφορετικές απόψεις πάνω στα πρωτότυπα έργα) της σειράς κινουμένων σχεδίων και διάφορα συγγενικά/συναφή έργα, συμπεριλαμβανομένου τηλεοπτικά ειδικές και φτιαγμένες για την τηλεόραση ταινίες, μία σειρά από ταινίες απευθείας σε βίντεο, και δύο Warner Bros παραγωγές θεατρικών ταινιών μεγάλου μήκους. Μερικές εκδοχές του Scooby-Doo χαρακτηρίζονται από διαφορετικές αλλαγές στο υπερφυσικό θέμα της εκπομπής, και περιλαμβάνουν χαρακτήρες όπως ο ξάδερφος του Scooby-Doo, Scooby-Dum και ο ανιψιός του, Scrappy-Doo προστιθέμενοι ή στη θέση ορισμένων από τους αρχικούς χαρακτήρες.

Ο Scooby-Doo προβλήθηκε αρχικά στο CBS από το 1969 εώς το 1975, όταν μεταφέρθηκε στο ABC. Η ABC έκανε παραλλαγές στην εκπομπή (show) μέχρι που το ακύρωσε το 1985 και παρουσίασε ένα spin-off προβάλλοντας τους χαρακτήρες ως παιδιά, «Ένα κουτάβι ονόματι Scooby – Doo» από το 1988 μέχρι το 1991. Δύο Scooby-Doo επανεκδοχές προβλήθηκαν ως μέρος από το Kids’ WB από το The WB και τους διαδόχους της, The CW, από το 2002 εώς το 2008. Αργότερες επανεκδροχές παράχθηκαν από το Cartoon Network ξεκινώντας από το 2010 και συνεχίζοντας μέχρι το 2018. Οι επαναλήψεις από την ποικιλία Scooby-Doo σειρών συχνά μεταδίδονται από το αδελφοποιημένο κανάλι Boomerang του Cartoon Network’s στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως και σε άλλες χώρες. Επί του παρόντος, το Boomerang σχεδιάζει την δική του επανεκδοχή, «Scooby-Doo και Μάντεψε ποιος;» που προορίζεται να βγει στον αέρα κάπου μέσα στο 2019.

Το 2013, το TV Guide (Αμερικάνικο περιοδικό) κατέταξε τον Scooby – Doo ως το πέμπτο καλύτερο τηλεοπτικό cartoon (κινούμενο σχέδιο).

Σε κάθε επεισόδιο ο Σκούμπι και η παρέα του, αποτελούμενη από τον Φρέντι Τζόουνς, τη Δάφνη Μπλέικ, τη Βέλμα Ντίνκλι και τον Σάγκι Ρότζερς, ταξιδεύουν στον κόσμο. Κάθε μέρος που επισκέπτονται είναι στοιχειωμένο από ένα τέρας ή φάντασμα, πίσω από το οποίο κρύβεται πάντα κάποιος άνθρωπος.

Σε κάθε επεισόδιο ο Σκούμπι και η παρέα του, αποτελούμενη από τον Φρέντι Τζόουνς, τη Δάφνη Μπλέικ, τη Βέλμα Ντίνκλι και τον Σάγκι Ρότζερς, ταξιδεύουν στον κόσμο. Κάθε μέρος που επισκέπτονται είναι στοιχειωμένο από ένα τέρας ή φάντασμα, πίσω από το οποίο κρύβεται πάντα κάποιος άνθρωπος. Η ομάδα έχει ως στόχο να διαλευκάνει το μυστήριο, βρίσκοντας ποιος είναι ο ένοχος και γιατί έχει προβεί σε αυτή την ενέργεια. Αφού γίνει η απαραίτητη έρευνα και βρεθούν αρκετά στοιχεία, στήνεται μια παγίδα με την οποία συλλαμβάνεται ο ένοχος και ξεσκεπάζεται η δολοπλοκία του.

Χαρακτήρες σε ανάπτυξη

Σκούμπι Ντου

Ο Σκούμπι Ντου είναι ένας από τους πέντε κύριους πρωταγωνιστές της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων. Είναι το κατοικίδιο και η συντροφιά του Σάγκι Ρότζερς. Η ηλικία του είναι 7 σκυλίσια έτη, που ισοδυναμούν με 49 ανθρώπινα έτη.

Διάφορες πτυχές του χαρακτήρα του Σκούμπι-Ντου έχουν διαμορφωθεί μέσα από το τηλεοπτικό πρόγραμμα. Φαίνεται να παρουσιάζει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον ιδιοκτήτη του. Παρουσιάζεται ως δειλός και παντοτινά πεινασμένος. Αυτός και ο Σάγκι είναι συνήθως τα υποψήφια ζωντανά δολώματα που θα μεταφέρουν τα τέρατα στην παγίδα. Ωστόσο αυτοί αρνούνται στην αρχή, αλλά στη συνέχεια ενδίδουν στον πειρασμό των γλυκών και των μπισκότων που τους προσφέρονται. Παρόλα αυτά είναι συνήθως αυτός που πιάνει τον ένοχο. Αν και σκύλος, έχει την δυνατότητα να μιλάει σαν άνθρωπος, προσθέτοντας μπροστά από κάθε λέξη το γράμμα «ρ».

Ο Σκούμπι είναι καφετί εξ ολοκλήρου με διακριτές μαύρες βούλες σε όλο του το σώμα. Τα μάτια του είναι μαύρα, όπως και η μύτη του. Φοράει ένα γαλαζοπράσινο κολάρο, από το οποίο κρέμεται μια κονκάρδα ιδίου χρώματος. Πάνω στην κονκάρδα είναι χαραγμένα τα αρχικά «SD» για Scooby-Doo. Ο δημιουργός του, Iwao Takamoto, έχει αναφέρει ότι εμπνεύστηκε τον Σκούμπι σαν ένα καθαρόαιμο. Είπε ότι "αποφάσισε να πάει αντίθετα στο κατεστημένο, δίνοντας στον σκύλο καμπούρα στην πλάτη, λυγισμένα και στραβά πόδια, και μικρό πιγούνι. Ακόμη και το χρώμα είναι εσφαλμένο.

Φρέντι Τζόουνς

Ο Φρέντερικ Χέρμαν Τζόουνς είναι ο αρχηγός της ομάδας λύσης μυστηρίων. Φοράει συνήθως μπλε ή άσπρο φούτερ, ένα πορτοκαλί μαντίλι στο λαιμό και μπλε τζιν παντελόνι. Στην σειρά What's New Scooby-Doo? η εμφάνισή του τροποποιείται ελαφρώς, καθώς προσθέτονται μπλε ρίγες στο άσπρο φούτερ του. Έχει ξανθά μαλλιά. Είναι συνήθως αυτός που στήνει την παγίδα, που αποβαίνει ανεπιτυχής. Επίσης στη διάρκεια της έρευνας, είναι αυτός που λέει στους υπόλοιπους πότε και πώς να χωριστούν. (Οι συνηθισμένες ομάδες είναι Φρέντι-Δάφνη-Βέλμα και Σάγκι-Σκούμπι, αν και κάποιες φορές η Βέλμα μπαίνει στην ομάδα του Σάγκι και του Σκούμπι)

Δάφνη Μπλέικ

Η Δάφνη Άννα Μπλέικ είναι μέλος της ομάδας λύσης μυστηρίων. Προέρχεται από πλούσια οικογένεια και χαρακτηρίζεται από το κόκκινο χρώμα των μαλλιών της και την αίσθηση της για την μόδα.

Η Δάφνη απεικονίζεται ως μια ενθουσιώδης, αλλά κάπως αδέξια και επιρρεπή στον κίνδυνο νεαρή κοπέλα. Εξ αιτίας αυτής της αδυναμίας της, περιστασιακά απαγάγεται, φιμώνεται και φυλακίζεται από τα τέρατα. Ωστόσο σώζεται πολλές φορές από τον Σάγκι και τον Σκούμπι[4] ή και από όλη την ομάδα. Παράλληλα με την συνέχιση της σειράς, ο χαρακτήρας της εξελίσσεται. Γίνεται ένα πιο δυνατό, ανθεκτικό και αυτόνομο άτομο που μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του, ακόμα και να φέρει εις πέρας αποστολές μόνη της. Αν και δεν είναι τόσο έξυπνη όσο η Βέλμα, λύνει τα προβλήματά της με άλλο τρόπο. Βοηθάει την ομάδα ξεκλειδώνοντας πόρτες χρησιμοποιώντας προϊόντα καλλωπισμού που υπάρχουν μέσα στη τσάντα της.

Η συνήθης εμφάνισή της αποτελείται από ένα μοβ φόρεμα, ροζ παπούτσια και ένα πράσινο μαντίλι στον λαιμό. Στις ταινίες Scooby-Doo and the Cyber Chase, Scooby-Doo on the Zombie Island και Scooby-Doo and the Witch's Ghost φορούσε ένα μοβ και πράσινο ταγέρ και ασορτί παπούτσια. Στη σειρά Ο Σκούμπι Ντου και τα Φαντάσματα φορούσε μια διαφορετική μοβ μπλούζα, μοβ παντελόνι και μοβ ψηλοτάκουνα παπούτσια.

Βέλμα Ντίνκλι

Η Βέλμα Ευγενία Ντίνκλι είναι μέλος της ομάδας επίλυσης μυστηρίων και πρωταγωνιστής της σειράς Σκούμπι Ντου. Χαρακτηρίζεται από την εξυπνάδα της.

Η Βέλμα έχει ενεργό ρόλο στη διαδικασία επίλυσης των μυστηρίων. Χρησιμοποιώντας την ευφυΐα της, επεξεργάζεται τα στοιχεία που συλλέγει η ομάδα και φτάνει στο άτομο που κρύβεται πίσω από το τέρας ή το φάντασμα. Φοβάται να λάβει μέρος στις αποστολές. Πολλές φορές, την ώρα της καταδίωξης από το τέρας, σκοντάφτει και πέφτει, με αποτέλεσμα να φύγουν τα γυαλιά από τα μάτια της. Λόγω της μυωπίας της, δεν μπορεί να δει αν δεν ξαναφορέσει τα γυαλιά. Το όνειρό της είναι να δουλέψει στη NASA.

Η Βέλμα φοράει τις περισσότερες φορές ένα φαρδύ πορτοκαλί πουλόβερ, κοντή κόκκινη πλισέ φούστα, κάλτσες μέχρι το γόνατο και κόκκινα σανδάλια.

Σάγκι Ρότζερς

Ο Σάγκι είναι ο κολλητός φίλος και ιδιοκτήτης του Scooby-Doo. Ο Σάγκι είναι ένας ψηλόλιγνος, έφηβος, είναι αρκετά ελαφρύς για την ηλικία του, ακόμη και Βέλμα Ντίνκλι μπορεί να τον πάρει με τα χέρια της. Φοράει συνήθως ένα πράσινο πουκάμισο V-λαιμός, καφέ καμπάνα-κάτω παντελόνι, και μαύρες πλατφόρμες, αλλά μερικές φορές εμφανίζονται σε ένα κόκκινο πουκάμισο V-λαιμό και μπλε χρώματος παντελόνι.

Δείτε το επεισόδιο Σκούμπι Ντου και ο βασιλιάς Καλικάτζαρος: 

Με πληροφορίες από wikipedia.org

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS