ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Θρύλοι, ιστορίες, φωτογραφίες από το εσωτερικό του στοιχειωμένου Κόκκινου Σπιτιού της Θεσσαλονίκης

Η αύρα παλαιότερων εποχών είναι διάχυτη παντού, αν και υπάρχουν πολλά σημάδια ότι και πιο πρόσφατα έχουν υπάρξει διάφοροι «επισκέπτες».

Θρύλοι, ιστορίες, φωτογραφίες από το εσωτερικό του στοιχειωμένου Κόκκινου Σπιτιού της Θεσσαλονίκης

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από το μυστηριώδες Κόκκινο Κτίριο που βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης, σας παρουσιάζει το Thestival, με τη βοήθεια του Θεσσαλονικιού Graphic Designer, Κωνσταντίνου Πέγκου, ο οποίος κατάφερε να απαθανατίσει με τον φακό του τα δωμάτια του διατηρητέου κτιρίου. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν τον περασμένο Ιανουάριο και αποκαλύπτουν ομορφιές που για τους περισσότερους ήταν κρυφές μέχρι και σήμερα. «Έχοντας ακούσει πολλές ιστορίες στην οικογένεια μου για το ότι ο παππούς μου, Κωνσταντίνος Πέγκος, έζησε μια περίοδο της ζωής του, μάλλον τη δεκαετία του 1930, σε αυτό το σπίτι, μου είχε δημιουργηθεί έντονη περιέργεια για το πως θα μπορούσε να μοιάζει αυτό το σπίτι εσωτερικά. Ώσπου, τα έφερε ο χρόνος και πέρυσι τον Ιανουάριο κατάφερα, με τη βοήθεια ένος φίλου, να περάσω την είσοδο του σπιτιού» αναφέρει στο Thestival ο κ. Πέγκος.

Θρύλοι, ιστορίες, φωτογραφίες από το εσωτερικό του στοιχειωμένου Κόκκινου Σπιτιού της Θεσσαλονίκης
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν τον περασμένο Ιανουάριο και αποκαλύπτουν ομορφιές που για τους περισσότερους ήταν κρυφές μέχρι και σήμερα.
«Μιλάμε για αστική πολυκατοικία με 5 διαμερίσματα»

Ο χρόνος σταμάτησε κάποιες δεκαετίες πριν

Οι εικόνες μας ξεναγούν στο λεγόμενο και Μέγαρο Λόγγου, το εσωτερικό του οποίου είναι εξίσου εντυπωσιακό με την εξωτερική του όψη. Παρά τα πολλά σημάδια εγκατάλειψης, οι τοίχοι του κτιρίου αποπνέουν μια αρχοντιά και προσελκύουν τα βλέμματα όσων ενδιαφέρονται για τη νεότερη αρχιτεκτονική ιστορία της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. «Μιλάμε για αστική πολυκατοικία με 5 διαμερίσματα. Η αύρα παλαιότερων εποχών είναι διάχυτη παντού, αν και υπάρχουν πολλά σημάδια ότι και πιο πρόσφατα έχουν υπάρξει διάφοροι "επισκέπτες"» αναφέρει στο Thestival ο κ. Πέγκος και προσθέτει: «Η παλιά κουζίνα και ο φούρνος με το κάρβουνο, ο καυστήρας, τα μπάνια ακόμα και το κουδούνι σε μια από τις πόρτες του δευτέρου ορόφου δημιουργούν μια ατμόσφαιρα σαν ο χρόνος να σταμάτησε κάποιες δεκαετίες πριν».

Οι εικόνες μας ξεναγούν στο λεγόμενο και Μέγαρο Λόγγου, το εσωτερικό του οποίου είναι εξίσου εντυπωσιακό με την εξωτερική του όψη.

Τα φαντάσματα, οι βρικόλακες και ο… Ιβάν Σαββίδης

Το «Κόκκινο σπίτι» κατασκευάστηκε το 1926 από την ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία «Νέων Χωρών», για την οικογένεια του βιομήχανου Γρηγόρη Λόγγου. Οι ιστορίες που έχουν ακουστεί γι” αυτό, είναι πολλές. Κατά καιρούς έχει γίνει λόγος για αυτοκτονίες, φαντάσματα και βρικόλακες, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι τα πολλά… παράξενα που συμβαίνουν στο κτίριο δικαιώνουν όσους το θεωρούν στοιχειωμένο.
Μια ακόμη πληροφορία που διέρρευσε, όμως δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, είναι ότι το διατηρητέο κτίριο αγόρασε ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης. Η πληροφορία είχε γίνει γνωστή τον περασμένο Ιανουάριο, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει καμία κίνηση αξιοποίησης του κτιρίου, ούτε έχουν εκτελεστεί νέες εργασίες.

Όπως και να έχει, το Κόκκινο Κτίριο παραμένει το στολίδι της Πλατείας Αγίας Σοφίας και οι Θεσσαλονικείς θα ήθελαν να το δουν να αποκτά και πάλι ζωή. Δείτε τις φωτογραφίες του κ. Πέγκου:

Read Next

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

Περισσότερα από

Stories

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.