Ασβέστιο
Με την ηλικία, η απώλεια ασβεστίου μπορεί να γίνει μεγαλύτερη από την απορρόφησή του. Αυτό μπορεί να κάνει τα οστά να σπάνε πιο εύκολα (οστεοπόρωση), ειδικά για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Το ασβέστιο βοηθά τους μυς, τα νεύρα, τα κύτταρα και τα αιμοφόρα αγγεία να λειτουργούν σωστά. Το μεγαλύτερο μέρος του λαμβάνεται από τα κόκαλα, τα οποία το παίρνουν από το φαγητό. Οι γυναίκες άνω των 50 ετών και οι άνδρες άνω των 70 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν περίπου 20% περισσότερο ασβέστιο από τους υπόλοιπους ενήλικες. Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι καλές πηγές ασβεστίου.
Οι γυναίκες άνω των 50 ετών και οι άνδρες άνω των 70 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν περίπου 20% περισσότερο ασβέστιο από τους υπόλοιπους ενήλικες. Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι καλές πηγές ασβεστίου.
Βιταμίνη Β12
Βοηθά στην δημιουργία κυττάρων αίματος και νεύρων. Μπορεί να τη λάβει κανείς φυσικά από ζωικές τροφές όπως κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Βιταμίνη D
Το σώμα τη χρειάζεται για να απορροφήσει ασβέστιο, οπότε η λήψη της βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η βιταμίνη D βοηθά επίσης τους μυς, τα νεύρα και το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργούν σωστά. Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν κάποια ποσότητα βιταμίνης D από το φως του ήλιου, αλλά καθώς μεγαλώνουν το σώμα τους είναι όλο και λιγότερο σε θέση να μετατρέψει τις ακτίνες του ήλιου σε βιταμίνη D. Είναι πιο δύσκολο να ληφθεί αυτή η βιταμίνη από τα τρόφιμα, αλλά τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι μια καλή πηγή.
Διαβάστε περισσότερα στο Shape.gr
Kεντρική φωτογραφία: iStock