Η διαδρομή του TheTOC Merrython 2017, είναι διάσημη και απολαυστική γιατί είναι στην ουσία μία διαδρομή στην Αθηναϊκή ιστορία.

Επειδή όμως όταν την κάνετε μάλλον θα έχετε άλλα στο μυαλό σας, επιτρέψτε μας να σας αποκαλύψουμε φωτογραφικά πώς θα την βιώνατε αν πριν εκατοντάδες χρόνια, υπήρχε το TheTOC.gr και αν συμμετείχατε στο… TheTOC Merrython 1838 μ.Χ.!

Δήλωση Συμμετοχής

Η Ακρόπολη (από τις όχθες του ποταμού!)

Ο Ηριδανός ποταμός
Ο Ηριδανός ποταμός

Σήμερα, πολύ λόγος γίνεται για τα ποτάμια και τους χειμάρρους της Αττικής και για το αν έπρεπε να μπαζωθούν, να διευθετηθούν ή να παραμείνουν. Ένα πράγμα είναι σίγουρο πάντως. Εάν τρέχατε στο TheTOC Merrython αρκετές δεκαετίες νωρίτερα, θα βλέπατε γύρω σας πολλά από αυτά με κυριότερα τον Ηριδανό και τον Ιλισό.

Ο Ιλισός ποταμός και στο βάθος ο Λυκαβητός
Ο Ιλισός ποταμός και στο βάθος ο Λυκαβητός

 

Πνύκα

 Η Πνύκα «βρέθηκε» το 1839 και η σημασία της αποκαλύφθηκε από μία επιγραφή του 5ου αιώνα «Inscriptiones Graecae» που βοήθησε τους αρχαιολόγους να ταυτοποιήσουν τον συγκεκριμένο χώρο. Αν λοιπόν τρέχατε την προηγούμενη χρονιά, στο... TheTOC Merrython 1838, δεν θα φανταζόσασταν καν τη σημασία του χώρου.

Πνύκα - Ιστορική απεικόνιση από τον Jacob Falke το 1887
Πνύκα - Ιστορική απεικόνιση από τον Jacob Falke το 1887

 

Ο Φιλέλλην (;) Ρωμαίος Φιλοπάππος

Ταφικό μνημείο Φιλοπάππου - Οτι έχει απομείνει
Ταφικό μνημείο Φιλοπάππου Οτι έχει απομείνει

Ο Φιλοπάππος ήταν πρίγκηπας από τη Συρία που έγινε Ρωμαίος και μετά πολιτογραφήθηκε Αθηναίος πολίτης και ανακηρύχθηκε Ύπατος της Αθήνας (90 -100μ.Χ). Αξιοποίησε στο έπακρο τις πολύ καλές πολιτικές διασυνδέσεις του με τη Ρώμη και το 115 μ.Χ κατασκεύασε το ταφικό μνημείο, με την πρόσοψη του προς τον Ιερό Βράχο. Αν όμως τρέχατε το στο TheTOC Merrython κάποια χρονιά του 15ου αιώνα δεν θα καταλαβαίνατε τι είναι ακριβώς, καθώς μέρη του μαυσωλείου αφαιρέθηκαν από τους Τούρκους και χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του μιναρέ του Παρθενώνα.

 

Ο Γκρεμός στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Η οδός Διονυσίου Αεροπαγίτου ...μετά του γκρεμού
Η οδοός Διονυσίου Αεροπαγίτου ...μετά του γκρεμού

Πριν το 1857 δεν θα μπορούσατε να τρέξετε εκεί καθώς δεν υπήρχε ο δρόμος ο οποίος πρωτοχαράχτηκε εκείνη τη χρονιά. Αργότερα πήρε το όνομα του Διονυσίου Αρεοπαγίτου αλλά μόλις το 1955, εγκρίθηκε η μελέτη από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο, υπογράφηκε η απόφαση για την έναρξη των έργων, και διευθετήθηκε η περιοχή η οποία μέχρι τότε περιελάμβανε και έναν μικρό γκρεμό που θα ήταν πολύ επικίνδυνος για τους δρομείς του …TheTOC Merrython 1955.

TAGS