Τα διαδικτυακά μαθήματα είναι μία τάση που έχει ανθίσει ιδιαίτερα μέσα στην περίοδο τoυ lockdown. Όλο και περισσότεροι οργανισμοί προσπαθούν να κρατήσουν την επαφή με το κοινό τους ακόμα και από απόσταση, συντονίζοντας ιντερνετικά, προγράμματα, διαδικτυακές περιηγήσεις και tutorial εξ αποστάσεως.

Σε όλη αυτή τη συνθήκη τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου έχουν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Το Λούβρο μας ξεναγεί μέσα από την οθόνη του υπολογιστή μας στα πανέμορφα δωμάτια του, το MET στη Νέα Υόρκη παραδίδει μαθήματα σκίτσου, ισχυριζόμενο ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να ζωγραφίσει καλά και τώρα ένα άλλο κορυφαίο μουσείo Tέχνης και Ιστορίας, το Rijksmuseum στο Άμστερνταμ, θέλει να μας διδάξει πώς να ζωγραφίζουμε σαν πραγματικά μεγάλοι καλλιτέχνες.

Μέσα από 20λεπτα, διασκεδαστικά βίντεο επιμελητές και δάσκαλοι ζωγραφικής του μουσείου δείχνουν πώς μπορείς να δημιουργήσεις αυτοπροσωπογραφίες στο στυλ του Βαν Γκογκ, πώς να αποτυπώσεις το φως όπως ο Ρέμπραντ ή πώς να αιχμαλωτίσεις τη λεπτομέρεια στις επιφάνειες όπως ο Βερμέερ.

Ένα ένα βίντεο για τον Βερμέερ.

Τα βίντεο της σειράς RijksCreative καθοδηγούν τον θεατή βήμα βήμα και εξηγούν λεπτομερώς τις τεχνικές ώστε ακόμα και οι πιο αρχάριοι να μπορούν να παρακολουθήσουν. Οι δάσκαλοι που τα παρουσιάζουν δεν παραλείπουν να δείχνουν τα λάθη τους-από τα οποία προκύπτουν ακόμα περισσότερα μαθήματα. 

Ακόμα και για κάποιον που δεν ξέρει καθόλου να ζωγραφίσει τα συγκεκριμένα βίντεο μπορούν να έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς σε βοηθούν να γνωρίσεις καλύτερα τις τεχνικές μερικών από τους σπουδαιότερους ζωγραφους που έβγαλε ποτέ αυτός ο κόσμος.

Δείτε ένα βίντεο για τον Ρέμπραντ.

Κεντρική φωτογραφία: Από τον πίνακα Νυχτερινή Περίπολος του Ρέμπραντ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS