Το αχανές δάσος του Αμαζονίου, το πιο πράσινο σημείο του πλανήτη, η καρδιά της παγκόσμιας άγριας πανίδας και χλωρίδας, φλέγεται. Οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει μία ανυπολόγιστου μεγέθους φυσική καταστροφή με τις τρομακτικές συνέπειες να μας κοιτάζουν ήδη κατάματα.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολοσνάρου προσπαθεί να περάσει το γεγονός όσο πιο ανώδυνα γίνεται στη συνείδηση της κοινής γνώμης, όμως, οι κορυφαίοι ηγέτες της Ευρώπης δηλώνουν εξαιρετικά ανήσυχοι για την πρωτοφανή, οικολογική καταστροφή.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν και οι άνθρωποι που ζουν στο δάσος, που το δάσος είναι το ίδιο το σπίτι τους. Εκείνοι είναι περισσότερο συντετριμμένοι απ' όλους και δηλώνουν πως θα μείνουν εκεί μέχρι τελευταία στιγμή για να πολεμήσουν για τη φύση και τα δέντρα που τόσο αγαπάνε.

Ο Raimundo Mura, είναι ο αρχηγός της φυλής Mura, που κατοικεί στα βάθη της ζούγκλας του Αμαζονίου. Με δάκρυα στα μάτια μιλάει στην κάμερα του BBC για τον εφιάλτη που έζησε ο ίδιος και οι άνρθωποι της φυλής του, όταν είδαν το μέρος που λάτρεψαν να τυλίγεται στις φλόγες. 

«Θα δώσω το αίμα μου αν χρειαστεί», λέει. «Όλα αυτά τα χρόνια αντισταθήκαμε εδώ. Όταν δεν υπήρχε δρόμος, όταν έφτασε το ηλεκτρικό ρεύμα, όταν άρχισε η εισβολή στη γη. Κάθε μέρα που περνούσε ερχόταν η αποψίλωση και η υλοτόμηση», λέει άλλο μέλος της φυλής.  

«Μας συγκλονίζει πως το δάσος πεθαίνει συνεχώς. Αισθανόμαστε πως το κλίμα αλλάζει. Ο πλανήτης έχει ανάγκη το δάσος. Το χρειαζόμαστε εμείς και το χρειάζονται τα παιδιά μας», συμπληρώνει.   Ο ηγέτης της φυλής δεν μπορεί να κρύψει τη θλίψη του καθώς κοιτά την καταστροφή και λέει πως όλα αυτά τα δέντρα είχαν κάποτε ζωή.«Οι άνθρωποι θέλουν να τα καταστρέψουν κι άλλο. Εμείς κάνουμε προσπάθεια να τα σώσουμε, να προστατεύσουμε την περιοχή, τη φύση, τα δέντρα και τα άγρια ζώα».

Δες το βίντεο.

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram 

 

TAGS