ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τέλος στα παραμύθια που προωθούν στερεότυπα. Σχολείο καταργεί την Κοκκινοσκουφίτσα

Και άλλα 200 «τοξικά» βιβλία.

Τέλος στα παραμύθια που προωθούν στερεότυπα. Σχολείο καταργεί την Κοκκινοσκουφίτσα

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν μεγαλώσει με κλασικά παραμύθια στα οποία ο πρίγκιπας ερχόταν από μακριά για να σώσει την Σταχτοπούτα ή τη Χιονάτη από την κακιά τους μητριά. Ή η τύχη γινόταν σύμμαχος σε μικρά κοριτσάκια όπως η Κοκκινοσκουφίτσα που γλίτωσε στο τσακ από τα δόντια του κακού λύκου ή στα τρία γουρουνάκια που τελικά σώθηκαν χάρη στην προνοητικότητα του μεγαλύτερου τους αδελφού, να χτίσει ένα σπίτι από τούβλα κι όχι ένα από ξύλα ή άχυρα.

Στα παραμύθια των παιδικών μας χρόνων το καλό συνήθως νικούσε το κακό σε έναν κόσμο στον οποία τα όρια μεταξύ των δύο ήταν πολύ ξεκάθαρα και περιχαραγμένα και κανένα σημείο στο οποίο τα δύο τους συναντιούνται μεταξύ τους δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα στην αληθινή ζωή; Και πόσο σωστό είναι να διδάσκουμε από τόσο μικρή ηλικία στα παιδιά μας ότι τα όρια ανάμεσα στο καλό και το κακό είναι πάντα ξεκάθαρα ή ότι αυτό που είναι διαφορετικό από εμάς είναι κάτι το οποίο πρέπει να φοβόμαστε;

Με τις παιδαγωγικές μεθόδους να έχουν τροποποιηθεί άρδην τα τελευταία χρόνια, η συζήτηση γύρω από το αν πρέπει ή όχι να συνεχίσουμε να διαβάζουμε στα παιδιά μας πολλά από τα παραμύθια με τα οποία γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές πριν από αυτά είναι πιο έντονη από ποτέ. Και ένα σχολείο στην Καταλονία της Ισπανίας έκανε την αρχή.

Συγκεκριμένα στην Βαρκελώνη σχολείο πήρε την απόφαση να απομακρύνει από τις σχολικές αίθουσες την Κοκκινοσκουφίτσα και άλλους 200 τίτλους βιβλίων που θεωρήθηκαν «τοξικοί» και ακατάλληλοι.

Σύμφωνα με την αιτιολογία της απόφασης, οι συγκεκριμένες εκδόσεις πασίγνωστων βιβλίων όπως «Η Κοκκινοσκουφίτσα» και «Η Ωραία Κοιμωμένη» περιέχουν στερεοτυπικούς έμφυλους ρόλους και σεξιστικό περιεχόμενο το οποίο ακυρώνει την παιδαγωγική αξία τους, ειδικά όταν οι αναγνώστες είναι παιδιά νηπιακής ηλικίας.

Όπως δήλωσε στην El País, η Anna Tutzó, μητέρα μαθητή αλλά και μέλος της επιτροπής αξιολόγησης των παιδικών βιβλίων που έχει συσταθεί από εκπαιδευτικούς φορείς της Καταλανίας, «η κοινωνία αλλάζει και αποκτά συνείδηση ζητημάτων φύλου, τα οποία δεν αντανακλώνται στις ιστορίες που μαθαίνουν τα μικρά παιδιά, που σ΄ αυτή την προσχολική ακόμα ηλικία - αντίθετα από τα μεγαλύτερα παιδιά του δημοτικού - αφομοιώνουν τα πάντα χωρίς κρίση και αποδέχονται ως κανόνα τα πιο παρωχημένα στερεότυπα ανδρικής επιβολής».

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram.

Read Next

04 Δεκ 2022

Αυτά είναι τα πρώτα φαβορί για τα 95α βραβεία Όσκαρ

Καθώς ξεκινά η λεγόμενη "εποχή των βραβείων", ρίχνουμε μια ματιά στις ταινίες που πρόκειται να πρωταγωνιστήσουν στην απονομή της Αμερικανικής Ακαδημίας.

02 Δεκ 2022

Action 24, η ενημέρωση σε πρώτο πλάνο

Πρεμιέρα τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στις 06:00.

Περισσότερα από

Life

02 Δεκ 2022

Τα δύο χειρότερα κατεψυγμένα τρόφιμα σύμφωνα με τους ειδικούς

Ο σοβαρός λόγος για να σταματήσεις αμέσως τώρα να τα προσθέτεις στο καλάθι σου.

01 Δεκ 2022

She said - Κάποια μίλησε | To βιβλίο των Jodi Kantor και Megan Twohey που ενέπνευσε την ομώνυμη ταινία κυκλοφορεί στα ελληνικά

Από τις βραβευμένες με Πούλιτζερ δημοσιογράφους που αποκάλυψαν το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης από τον Harvey Weinstein.

30 Νοε 2022

Κάνε αυτές τις αλλαγές στη διατροφή σου για να χάσεις 2 κιλά ως τα Χριστούγεννα

Χωρίς να ακολουθήσεις συγκεκειμένη δίαιτα και χωρίς να στερηθείς απολύτως τίποτα (ούτε το γλυκό).

30 Νοε 2022

To The Lost Explorer mezcal είναι έρωτας με την πρώτη γουλιά

O Global Brand Ambassador του The Lost Explorer mezcal, Peter Sanchez μας συστήνει τρεις διαφορετικές ετικέτες mezcal που ενισχύουν την αγάπη μας για την αγαύη.

29 Νοε 2022

"Αλλάζουμε μυαλά. Όχι ρούχα"

Η έρευνα "Ντύσιμο και βία κατά των γυναικών" ανοίγει θέματα που δυστυχώς δεν συζητάμε αρκετά και αποτελεί μια πρωτοβουλία της ΔΕΗ στο πλαίσιο του πυλώνα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ΔΕΗ ενεργώ.

28 Νοε 2022

Το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης είναι ένα ζωντανό, υπαίθριο Μουσείο, γεμάτο έργα Τέχνης!

Αγάλματα, γλυπτά, συνθέσεις και ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας προσφέρει η παραλία της Θεσσαλονίκης στους περιπατητές.

27 Νοε 2022

Θέλεις να ζήσεις για πάντα; Στο Metaverse μπορείς!

Πώς το Metaverse εξασφαλίζει την αθανασία μέσα από άβαταρ, ψηφιακές ταριχεύσεις και μνήματα με QR Code.