ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τα σημάδια που θα σε πείσουν ότι ήρθε η ώρα να αλλάξεις δουλειά

Ένας από τους πιο ικανούς παράγοντες να επηρεάσει και την ψυχική μας υγεία είναι και αυτός της εργασίας μας.

Τα σημάδια που θα σε πείσουν ότι ήρθε η ώρα να αλλάξεις δουλειά

Η επαγγελματική μας ζωή και το περιβάλλον της εργασίας μας αποτελεί έναν από τους βασικότερους τομείς της ζωής μας, τόσο ποσοτικά αφού αφορά έναν μεγάλο αριθμό ωρών μέσα στην ημέρα μας όσο και ποιοτικά αφού καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το ποιοι είμαστε. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως μία από τις πρώτες ερωτήσεις που κάνουμε ή/και ακούμε όταν γνωρίζουμε κάποιον για πρώτη φορά είναι το «Τι δουλειά κάνεις; Με τι ασχολείσαι;».

Αναπόφευκτα επομένως ένας από τους πιο ικανούς παράγοντες να επηρεάσει και την ψυχική μας υγεία είναι και αυτός της εργασίας μας. Ειδικά σήμερα, μετά από πάνω από ένα χρόνο σε συνθήκες πανδημίας, όπου όλα στη ζωή μας άλλαξαν και αλλάζουν ακόμα, λίγο ή πολύ, πολλοί είναι εκείνοι που μπαίνουν σε μία διαδικασία επαναξιολόγησης και της επαγγελματικής τους ζωής με κάποια από τα βασικά ερωτήματα να είναι: «Πώς θα καταλάβω αν ήρθε η ώρα α παραιτηθώ από την δουλειά μου και να αναζητήσω κάτι νέο;» ή ακόμα και : «Πώς θα καταφέρω να κρατήσω στην επιχείρηση μου σημαντικούς για εμένα συνεργάτες και υπαλλήλους;».

«Πώς θα καταλάβω αν ήρθε η ώρα α παραιτηθώ από την δουλειά μου και να αναζητήσω κάτι νέο;» ή ακόμα και : «Πώς θα καταφέρω να κρατήσω στην επιχείρηση μου σημαντικούς για εμένα συνεργάτες και υπαλλήλους;».

Αν και όπως και στα περισσότερα ερωτήματα τέτοιου είδους η απάντηση κατά κανόνα είναι πολύ προσωπική και αφορά τον καθένα μας ξεχωριστά σύμφωνα με τα δικά του θέλω και επιθυμίες, ίσως έχει ένα νόημα να αναφερθούμε στους τομείς εκείνους όπου σύμφωνα με έρευνες, προκύπτουν τα συχνότερα προβλήματα που είναι ικανά αργά ή γρήγορα να οδηγήσουν κάποιον στην παραίτηση.

Η υπερβολική πίεση και το αρνητικό εργασιακό κλίμα βρίσκονται πρώτα στην λίστα. Το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης, burn out, μία κατάσταση χρόνιας συναισθηματικής και σωματικής εξάντλησης στο πλαίσιο της εργασίας, γίνεται όλο και πιο επίκαιρο με τον αριθμό των ατόμων που υποφέρουν από αυτό συνεχώς να αυξάνεται όσο αυξάνονται οι απαιτήσεις και το στρες στο περιβάλλον της δουλειάς.

Η συμπεριφορά και ο επαγγελματισμός των ατόμων που βρίσκονται στο εργασιακό μας περιβάλλον είναι επίσης ικανά να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την διάθεση και την απόδοση μας σε αυτήν ενώ σε ακραίες περιπτώσεις άτομα που καταλήγουν να εργάζονται σε ένα περιβάλλον απαξίωσης, επίκρισης, μη σεβασμού και έλλειψης εμπιστοσύνης θα επιλέξουν τελικά να απομακρυνθούν από αυτό αναζητώντας κάτι άλλο.

Η έλλειψη αναγνώρισης επίσης εμφανίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες, να οδηγήσει κάποιον σε παραίτηση. Το 79% των ατόμων που παίρνουν μία τέτοια απόφαση, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, υποστηρίζουν πως η απουσία αναγνώρισης από τον διευθυντή ή τον εργοδότη τους είναι ο κύριος λόγος. Και μάλιστα όχι τόσο με την αναγνώριση που σχετίζεται απαραίτητα με μία χρηματική αμοιβή αλλά περισσότερο με μία ηθική επιβράβευση, υποστήριξη και σεβασμό σε όλους τους τομείς.

Και μάλιστα όχι τόσο με την αναγνώριση που σχετίζεται απαραίτητα με μία χρηματική αμοιβή αλλά περισσότερο με μία ηθική επιβράβευση, υποστήριξη και σεβασμό σε όλους τους τομείς.

Τέλος, η απουσία ευκαιριών και η κακή επικοινωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ των κυριότερων παραγόντων που θα απομακρύνουν τελικά κάποιον από έναν συγκεκριμένο εργασιακό χώρο. Για τους περισσότερους εργαζομένους ένα από τα σημαντικότερα κίνητρα είναι η δυνατότητα ανέλιξης στην ιεραρχία αλλά και η προσωπική εξέλιξη τους μέσω της απόκτησης νέων δεξιοτήτων και γνώσεων, η απουσία των οποίων θα οδηγήσει σύντομα σε όλο και χαμηλότερο ενδιαφέρον για την δουλειά τους και ίσως τελικά και στην παραίτηση τους από αυτήν. Παρομοίως και μία αίσθηση ασυνεννοησίας όπου αισθάνονται πως δεν ακούγεται η άποψη και η γνώμη τους ή που δεν αξιοποιούνται επαρκώς τα ταλέντα και οι δεξιότητες τους αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ολοένα και πιο αρνητικών συναισθημάτων και δυσαρέσκειας.

Αυτοί λοιπόν οι λόγοι εμφανίζονται συχνότερα στην λίστα των ατόμων που αποφασίζουν να αναζητήσουν ένα νέο εργασιακό περιβάλλον σε αντίθεση με αυτό που οι περισσότεροι εργοδότες λανθασμένα θεωρούν, πως ο βασικός λόγος έχει να κάνει μόνο με το οικονομικό κίνητρο.

Σε μία εποχή επομένως όπου όλα αλλάζουν και οι προτεραιότητες και οι ανάγκες μας έρχονται σε πρώτο πλάνο και επαναξιολογούνται ίσως χρειάζεται και η επαγγελματική μας ζωή μία επαναδιαπραγμάτευση, πρώτα από όλα με τον ίδιο μας τον εαυτό, ώστε να διορθώσουμε ό,τι μας δυσαρεστεί, εφόσον είναι εφικτό, ή να οργανώσουμε ένα βιώσιμο πλάνο αναζήτησης κάτι νέου.

ΧΑΝΙΩΤΗ ΕΛΛΗ-ΜΑΡΙΑ

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ- ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ

ellichanioti@yahoo. com

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Kεντρική φωτογραφία: iStock

Read Next

12 Αυγ 2022

Θέατρο με πανσέληνο σε τρία ατμοσφαιρικά ανοιχτά θέατρα

Είναι εμπειρία να παρακολουθείς παράσταση κάτω από το αυγουστιάτικο φεγγάρι στην Επίδαυρο, το Λαύριο ή τη Σαλαμίνα. Η περίσταση είναι ιδανική για εκδρομή, οργανωθείτε….

11 Αυγ 2022

Pandora, ένα τραγούδι βγαλμένο μέσα από τη ζωή

Ένας Χιλιανός και δύο Ελληνίδες υπογράφουν τo τόσο επίκαιρο -δυστυχώς- Pandora που αξίζει να ακούγεται παντού και πάντα.

Περισσότερα από

Life

10 Αυγ 2022

Το W Costa Navarino υποδέχεται τους πρώτους επισκέπτες

Το νέο ξενοδοχείο δίνει βήμα στη δημιουργικότητα, τη διαφορετικότητα και την ελευθερία της έκφρασης.

09 Αυγ 2022

Βενετία Κυρίου: "Τελικά, το να είσαι γυναίκα είναι μια καθημερινή πρόκληση"

Η Βενετία Κυρίου είναι μια σύγχρονη δυναμική γυναίκα, CEO της εταιρείας Happy People και ξέρει από αληθινές προκλήσεις.

08 Αυγ 2022

Γράφουν ιστορία οι μικρές της Εθνικής πόλο νεανίδων: Νίκησαν την Ουγγαρία στον ημιτελικό και διεκδικούν χρυσό στον τελικό [Βίντεο]

Οι αθλήτριες της Εθνικής Ομάδας πόλο των νεανίδων προκρίθηκαν στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο Βελιγράδι και θα διεκδικήσουν το χρυσό στον τελικό.

06 Αυγ 2022

Γίνε pescetarian για μία μέρα: Αυτό είναι το πλάνο διατροφής

Δοκίμασε τη διατροφή που βασίζεται στο ψάρι με αυτό το ενδεικτικό ημερήσιο διατροφικό πλάνο της ειδικού

04 Αυγ 2022

Κουμπάρος ο Παύλος Μαρινάκης μαζί με τη σύζυγό του

Ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης πάντρεψε έναν καλό του φίλο!

03 Αυγ 2022

Friends: Οι 12 διάσημοι guest stars που πέρασαν από την πιο αγαπημένη σειρά της τηλεόρασης

Και μας έκαναν να πέσουμε κάτω από τα γέλια. Τους θυμάστε;

03 Αυγ 2022

Εντυπώσεις από την πρώτη βραδιά λειτουργίας του Cine Πολεμικό Μουσείο

Παρακολουθήσαμε από κοντά εν δράσει το νέο θερινό σινεμά της Αθήνας και μοιραζόμαστε καρέ και τις σκέψεις μας.

02 Αυγ 2022

Θαλάσσια σπορ: Τι μπορείς να κάνεις στη θάλασσα και πόσες θερμίδες θα κάψεις

Υπάρχουν πολλοί και καλοκαιρινοί τρόποι για να κάψεις θερμίδες και να παραμείνεις fit αυτό το καλοκαίρι.

01 Αυγ 2022

Kraken Beach Bar. Ο νέος σου καλοκαιρινός προορισμός για μουσικές, cocktails, surf και φαγητό

Το Kraken Beach Bar φέρνει το νησί σε σένα πριν καν αναχωρήσεις γι΄αυτό.

01 Αυγ 2022

Ποια τραγούδια ακούει και ποια βιβλία θα διαβάσει ο Ομπάμα το καλοκαίρι;

Κάθε χρόνο ο Ομπάμα ανακοινώνει την καλοκαιρινή του λίστα. Τώρα μπορείτε να γίνεται music και book buddies.