Από τους στίχους του Πινδάρου, μέχρι τον πεζό λόγο του Άγγελου Τερζάκη και τις #nofilter αναρτήσεις στο Instagram και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ιώδες - ή βιολετί ή μενεξεδί, αν προτιμάτε - χρώμα που παίρνει ο ουρανός της Αθήνας το σούρουπο και την αυγή, είναι συνυφασμένο με την υπόσχεση αλλά και την απογοήτευση.

Όλοι πλέον έχουμε την ελευθερία να είμαστε ό,τι θέλουμε όποτε θέλουμε δίχως να ζητάμε ουδενός την άδεια. Όλοι είμαστε καλλιτέχνες, όλοι είμαστε φωτογράφοι, όλοι είμαστε δημοσιογράφοι, όλοι είμαστε αρχιτέκτονες, όλοι είμαστε ταξιδιώτες, όλοι είμαστε επιχειρηματίες – τα πάντα όλοι! Αλλά ταυτόχρονα μήπως προκύπτει και η καταπιεστική ανάγκη να είμαστε και να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να επιβιώσουμε κοινωνικά και κυριολεκτικά; Και να επιβιώσουμε σ’ έναν κυρίως αγγλόφωνο κόσμο, όπου αντίστοιχα Everyone is Everything;  

Η έκθεση του Μάνου Τζαφάλια στηρίζεται σε έξι (6) ενότητες φωτογραφίας και σε τρεις (3) κατασκευές για να ερευνήσει και να αποτυπώσει τί μπορεί να σημαίνει «Τα πάντα Όλοι».

Ανάμεσα στα πορτραίτα και τις φωτογραφικές σκηνές, μπορεί κανείς να βρει την νεο-εκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αλλά και έναν άπατρι άστεγο που προτίμησε να παραμείνει ανώνυμος παρότι δέχτηκε να ποζάρει.

Η έκθεση του Μάνου Τζαφάλια στηρίζεται σε έξι (6) ενότητες φωτογραφίας και σε τρεις (3) κατασκευές για να ερευνήσει και να αποτυπώσει τί μπορεί να σημαίνει «Τα πάντα Όλοι».

Μέσω των κατασκευών (installations) αποσυντονιζόμαστε, αναπολούμε, προβληματιζόμαστε, γελάμε, ερωτευόμαστε και ακονίζουμε τις αισθήσεις και τα συναισθήματά μας.
Γενικά, παίζουμε με τις έννοιες, χανόμαστε και βρισκόμαστε στη μετάφραση, χαλιναγωγούμε όσο μπορούμε το τυχαίο και τσαλαβουτάμε σε θάλασσες λαμπερών συμπτώσεων. Άλλοτε τα πράγματα γίνονται πολύ σοβαρά. Άλλοτε καθόλου.   

Ο Μάνος Τζαφάλιας έχοντας μεγαλώσει στη Νότιο Αφρική την εποχή του απαρχάιντ και στη Ρουμανία την εποχή του Τσαουσέσκου, πιστεύει ότι τα πράγματα ενίοτε αλλάζουν προς το καλύτερο παρά τις όποιες παρούσες ενδείξεις.

Ο Μάνος («αλλά απ’το Μενέλαος») Τζαφάλιας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972 και είναι freelance δημοσιογράφος και παραγωγός σε φάση απεξάρτησης απ’τo επάγγελμά του – δεν του δίνει αυτά που του έδινε, πια, και λέει να το κόψει.

Κείμενα και έρευνές του έχουν δημοσιευτεί στο Al Jazeera English Opinion, την Daily Telegraph (UK), το Δελτίο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (Bulletin of the WHO), τον Economist, τον Independent (UK) και τους New York Times. Ως παραγωγός έχει συνεργαστεί με το BBC, το ABC (Αυστραλία), το CBC (Καναδάς) και στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ των Λαμπρινή Θωμά και Νίκου Βεντούρα «Παλληκάρι – Ο Λούης Τίκας και η Σφαγή του Λάντλοου».  Παλαιότερα δούλευε στον εγχώριο lifestyle περιοδικό τύπο (Down Town, Nitro, Big, Status, ΒHMagazino, Lifo) αλλά ένα mid-career μεταπτυχιακό στο Λονδίνο και καπάκι η κρίση τον πήγαν σε άλλους δρόμους.

Το Δεκέμβριο του 2018 θα μετακόμιζε στην Κωνσταντινούπολη να εργαστεί ως παραγωγός συνεντεύξεων για το κρατικό TRT αλλά  ένα απρόσμενο e-mail του θύμισε κάποια πράγματα και άλλαξε γνώμη.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε το δοκίμιο του “Griechische Inseln als Filter” («Τα Ελληνικά Νησιά Ως Φίλτρα») στο Grenzen und Spaltungen (Σύνορα και Ρωγμές) των εκδόσεων Novo (Φρανκφούρτη), που επιμελήθηκε η Sabine Beppler-Spahl.

Η ασταθής σχέση του με τη φωτογραφία ξεκίνησε όταν ο θείος του Γιώργος Σφήκας χάρησε σε εκείνον και τον αδελφό του από μια σοβιετική φωτογραφική μηχανή Σμένα 35mm.

Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί στον Economist και στο Δελτίο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Το 2004 διοργάνωσε το φεστιβάλ οίνου και γεύσεων «Άνεμος/Γη», με φωτογραφίες του Γιώργου Βδοκάκη, γλυπτά του Πραξιτέλη Τζανουλίνου και ακουαρέλες της Anna Baudhuin, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του nanogod (sic).

Στην Documenta της Αθήνας δεν πήγε. Δούλευε σαιζόν στην Κω εκείνο το καλοκαίρι. Πάντως, έχοντας μεγαλώσει στη Νότιο Αφρική την εποχή του απαρχάιντ και στη Ρουμανία την εποχή του Τσαουσέσκου, πιστεύει ότι τα πράγματα ενίοτε αλλάζουν προς το καλύτερο παρά τις όποιες παρούσες ενδείξεις.

*Η Everyone is Everything ///Τα πάντα Όλοι είναι η πρώτη του έκθεση.

Πέμπτη 13 με Κυριακή 23 Φεβρουαρίου /// Thursday 13 to Sunday 23 February.
Έναρξη: Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, ώρα 20:00 /// Opening: Thursday 13 February, 20:00

Πλαταιών 56 /// 56 Plataion Street

Μεταξουργείο / Κεραμεικός /// Metaxourgeio/Kerameikos
Αθήνα /// Athens
10435

Τρίτη-Παρασκευή: 12:00-21:00. Σάββατο-Κυριακή: 14:00-21:00. Δευτέρα: κλειστά.

Tuesday-Friday: 12:00-21:00. Saturday-Sunday: 14:00-21:00. Monday: closed.

Plataion56artlab@gmail.com
Τηλ./Tel.: +30 2155017828
Κιν./Mob.: +30 6937180800

Ανάμεσα στα πορτραίτα και τις φωτογραφικές σκηνές, μπορεί κανείς να βρει την νεο-εκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αλλά και έναν άπατρι άστεγο που προτίμησε να παραμείνει ανώνυμος παρότι δέχτηκε να ποζάρει.

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS