Κι αν κάθε βράδυ διαβάζαμε στο παιδί μας παραμύθια όχι για πριγκίπισσες και νεράιδες, αλλά για τη Φρίντα Κάλο, τη Μαρί Κιουρί, την Κοκό Σανέλ, την Αμέλια Έρχαρτ; Αυτή είναι η νέα πρόταση στο παιδικό βιβλίο, που απομακρύνεται από τον κόσμο της φαντασίας και στρέφει το βλέμμα της σε αληθινές ιστορίες γυναικών -αλλά και αντρών- οι οποίες γίνονται πηγή έμπνευσης για το παιδί αλλά και για τον γονιό. Τα νέα παραμύθια γεμίζουν μικρούς και μεγάλους με την αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα τα όνειρά μας.

Ένα από τα βιβλία που έδωσαν το έναυσμα είναι, αναμφίβολα, οι «Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες. Η ζωή 100 σπουδαίων γυναικών» (εκδ. Ψυχογιός). Αυτό το βιβλίο-φαινόμενο, των Elena Favilli και Francesca Cavallo, κυκλοφόρησε μετά την επιτυχή χρηματοδότησή του στο Kickstarter, μια πλατφόρμα crowdfunding, δηλαδή ουσιαστικά η έκδοσή του στηρίχθηκε οικονομικά από τους ίδιους τους αναγνώστες.

Οι «Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες» χρηματοδοτήθηκαν μέσω του Kickstarter.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα βιβλίο αληθινό στολίδι για την παιδική βιβλιοθήκη, που μέσα από σύντομα κείμενα και υπέροχη εικονογράφηση φέρνει τους αναγνώστες σε επαφή με τη Μαρία Κάλας, την Τζέιν Όστιν, την Εβίτα Περόν, τη Γιόκο Όνο, συνολικά εκατό γυναίκες που έβγαλαν γλώσσα στα στερεότυπα και έκαναν τη διαφορά στην εποχή τους. Αφού μεταφράστηκε σε δεκάδες γλώσσες και σάρωσε στα βιβλιοπωλεία όλου του κόσμου, ήταν σχεδόν αναπόφευκτη η κυκλοφορία του «Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες 2» (εκδ. Ψυχογιός), που μόλις βγήκε και στα ελληνικά για να μας συστήνει πολλές ακόμα προσωπικότητες, συχνά απροσδόκητες, από τη Νεφερτίτη μέχρι την Μπιγιονσέ και από τη Ρόζαλιντ Φράνκλιν μέχρι την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.

Μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά το δεύτερο βιβλίο του μπεστ σέλερ που αγαπήθηκε όσο λίγα.

Μια άλλη καλαίσθητη παιδική σειρά στην ίδια φιλοσοφία, προσιτή ακόμα και σε νήπια, είναι τα «Μικρά κορίτσια με μεγάλες ιδέες» (εκδ. Παπαδόπουλος), που έχει πουλήσει περισσότερα από 1.000.000 αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 17 γλώσσες σε όλο τον κόσμο. Οι τρεις πρώτοι τίτλοι μας παρουσιάζουν τη Μαρί Κιουρί, την Αγκάθα Κρίστι και την Κοκό Σανέλ. Ενώ οι νεοεμφανιζόμενες εκδόσεις Φουρφούρι έφεραν στην Ελλάδα την ιστορία της Αμέλια Έρχαρτ, της πρώτης γυναίκας πιλότου, επίσης προσαρμοσμένη σε πολύ μικρές ηλικίες, στο βιβλίο «Αμέλια, το κορίτσι που έμαθε να πετάει».

Υπέροχη η εικονογράφηση και ιδανικά για ένα νήπιο τα κείμενα της σειράς «Μικρά κορίτσια με μεγάλες ιδέες».
Στο βιβλίο των εκδόσεων Φουρφούρι, η ζωή της Αμέλια Έρχαρτ ξετυλίγεται σαν ένα τρυφερό παραμύθι.

Ωστόσο δεν είναι μόνο τα μικρά κορίτσια που νιώθουν φόβο απέναντι στις μεγαλύτερες επιθυμίες τους. Είναι γεγονός, έχουν να αντιμετωπίσουν τα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες λιγότερο έξυπνες και ικανές σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, αλλά και τα αγόρια υποφέρουν από αμφιβολίες, φόβους, χαμηλή αυτοεκτίμηση. Με αυτή τη λογική, οι εκδόσεις Πατάκη προτείνουν το παιδικό βιβλίο «Γυναίκες και άντρες που άλλαξαν τον κόσμο. Γιορτάζουμε την ισότητα, παρουσιάζοντας 50 ενδιαφέρουσες προσωπικότητες», που είναι αφιερωμένο στη Μαρία Μοντεσσόρι αλλά και στον Πάμπλο Πικάσσο, στην Άννα Φρανκ αλλά και στον Ντέιβιντ Μπόουι.

Κάποια από τα νέα παιδικά βιβλία είναι αφιερωμένα και σε γυναίκες αλλά και σε άντρες που άλλαξαν τον κόσμο, όπως αυτό των εκδόσεων Πατάκη.

Στα νέα παραμύθια, η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία. Ποιος να το φανταζόταν, στην εποχή που η γυναίκα προοριζόταν μόνο για οικογένεια και νοικοκυριό, ότι κάποια θα τολμούσε να κατακτήσει τους αιθέρες; Υπάρχουν αληθινοί ήρωες που κάνουν τα μαγικά τους χωρίς ξόρκια και φίλτρα, μόνο με πάθος και ανοιχτό μυαλό.

Δες μια παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες».

Photo:  Ben White / Unsplash

TAGS