14 Αυγούστου 2005. Η πτήση 522 της κυπριακής εταιρίας Helios Airways με αεροσκάφος τύπου Boeing 737-31S, απογειώνεται στις 9:07 το πρωί από το αεροδρόμιο Λάρνακας για να εκτελέσει το δρομολόγιο Λάρνακα-Πράγα με ενδιάμεσο σταθμό το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” στην Αθήνα. 

Η τραγική συνέχεια της ιστορίας είναι λίγο-πολύ γνωστή. Στις 12.05 της ίδιας μέρας το αεροσκάφος συνετρίβη 2,5 χιλιόμετρα έξω από το Γραμματικό, σε ορεινή, μη κατοικημένη περιοχή κόβοντας το νήμα της ζωής σε 121 ανθρώπους, μεταξύ αυτών και σε ανήλικα παιδιά

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πολεμική αεροπορία με δύο αεροσκάφη F-16 είχει διαδραματίσει το δικό της ρόλο στο περιστατικό. Τα δύο F-16 απογειώθηκαν από την Αγχίαλο στις 10.55 εκείνης της ημέρας και πετώντας δίπλα από το αεροπλάνο της HELIOS διαπίστωσαν ότι ο συγκυβερνήτης ήταν πεσμένος στο πιλοτήριο, ενώ ο κυβερνήτης δεν βρισκόταν στη θέση του. Ακόμη, οι πιλότοι των δύο F-16 διαπίστωσαν ότι οι μάσκες οξυγόνου στην καμπίνα του αεροσκάφους ήταν ενεργοποιημένες, ενώ διέκριναν ένα άτομο στο πιλοτήριο -επρόκειτο για έναν αεροσυνοδό με γνώσεις πιλότου- το οποίο επιχείρησε ανεπιτυχώς να ανακτήσει τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Έντεκα χρόνια μετά, η μοιραία πτήση της HELIOS εξακολουθεί να προκαλεί ρίγη συγκίνησης. Έντεκα χρόνια μετά όμως, τα περισσότερα από τα ερωτηματικά της τραγωδίας απαντήθηκαν με επάρκεια. 

Δείτε όλο το χρονικό και τις απαντήσεις στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Discovery Channel.

Πρώτο μέρος

 

Δεύτερο μέρος

 

Τρίτο μέρος 

 

Τέταρτο μέρος

 

Πέμπτο μέρος 

 

TAGS