ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τα Μυστικά του Βάλτου της Πηνελόπης Δέλτα ζωντανεύουν σε νέα έκθεση με Playmobil στη Θεσσαλονίκη

Ένα ειδικά κατασκευασμένο διόραμα από φιγούρες των αγαπημένων παιχνιδιών εκτίθεται στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Τα Μυστικά του Βάλτου της Πηνελόπης Δέλτα ζωντανεύουν σε νέα έκθεση με Playmobil στη Θεσσαλονίκη

Ήταν το 1937 όταν πρωτοκυκλοφόρησε ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας, το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα «Στα μυστικά του βάλτου», που αφηγείται την αιματηρή αναμέτρηση μακεδονομάχων και κομιτατζήδων, το 1906-1907, στις ελώδεις εκτάσεις της τότε λίμνης των Γενιτσών (νυν Γιαννιτσά). Αρκετές δεκαετίες αργότερα, τα «Μυστικά του Βάλτου» ζωντανεύουν μέσα από ένα ειδικά κατασκευασμένο διόραμα από Playmobil, το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Εμπνευστής και δημιουργός της όλης προσπάθειας είναι ο Τάσος Πανταζόπουλος, διευθυντής καταστήματος τράπεζας στη Θεσσαλονίκη και μέλος των Playmofriends Thessaloniki, ο οποίος, όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήθελε να δείξει μ' αυτόν τον πρωτότυπο τρόπο ένα μέρος της ελληνικής ιστορίας.

«Παρουσιάζω ένα διόραμα που έχει να κάνει με τα Μυστικά του Βάλτου, μια καθημερινή ημέρα στη λίμνη των Γιαννιτσών το 1907, με την καλύβα, την Κούγκα, τις πλάβες που βγαίνουν για περιπολία και φροντίζουν να μην πέσουν σε βουλγαρική μπρουσκάδα (ενέδρα), ενώ στην άλλη όχθη υπάρχει το οθωμανικό ιππικό των νεότουρκων, που καιροφυλακτεί», σημειώνει ο κ. Πανταζόπουλος, ο οποίος κατασκεύασε το περίτεχνο διόραμα με τη βοήθεια της συζύγου του και του Θεοφάνη Καμπάνη, μέλους επίσης της ομάδας Playmofriends Thessaloniki.

«Παρουσιάζω ένα διόραμα που έχει να κάνει με τα Μυστικά του Βάλτου, μια καθημερινή ημέρα στη λίμνη των Γιαννιτσών το 1907»

«Η κατασκευή όλου του διοράματος διήρκεσε 4-5 μήνες. Πολλά από τα υλικά τα είχα ήδη στην κατοχή μου, ενώ κάποια άλλα έπρεπε να τα παραγγείλω από το εξωτερικό. Όλα είναι από την ιδιωτική μου συλλογή», αναφέρει ο κ. Πανταζόπουλος, εξηγώντας τον τρόπο κατασκευής του διοράματος, που βρίσκεται μέσα σε μια ειδική κατασκευή από πλεξιγκλάς.

Τα Μυστικά του Βάλτου της Πηνελόπης Δέλτα ζωντανεύουν σε νέα έκθεση με Playmobil στη Θεσσαλονίκη
«Η κατασκευή όλου του διοράματος διήρκεσε 4-5 μήνες. Πολλά από τα υλικά τα είχα ήδη στην κατοχή μου, ενώ κάποια άλλα έπρεπε να τα παραγγείλω από το εξωτερικό. Όλα είναι από την ιδιωτική μου συλλογή».

Το διόραμα απευθύνεται σε μικρά αλλά και μεγαλύτερα παιδιά, που έχουν τη δυνατότητα μέσα απ' αυτή τη διαδικασία να προσεγγίσουν ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. «Έχω ζωντανά παράδειγμα τα δικά μου παιδιά, τα οποία βλέποντας το διόραμα και μη έχοντας ακόμα διαβάσει το βιβλίο, ασχολήθηκαν ώστε να μάθουν ποιος ήταν ο Άγρας, η καταγωγή του και η ιστορία του, και οι υπόλοιποι ήρωες του βιβλίου», επισημαίνει ο κ. Πανταζόπουλος.

Πώς, όμως, κατέληξε ένα διόραμα με Playmobil στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα; Την απάντηση δίνει η διευθύντρια του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Φανή Τσατσάια: «Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα είναι πάντα ανοιχτό σε νέες συνεργασίες και ιδιαίτερα με ανθρώπους που είναι τόσο δημιουργικοί και παραγωγικοί και μάλιστα πάνω σ' ένα θέμα ιστορικό. Βέβαια, αυτό που βλέπουμε δεν είναι τα ακριβή γεγονότα, είναι βασισμένο πάνω στη μυθοπλασία, πάνω στο έργο της Πηνελόπη Δέλτα, και στόχος του είναι να δείξει πιο δραματοποιημένα, με εικόνες και με τις φιγούρες Playmobil, το πώς μπορεί να έγιναν τα πράγματα. Στη συνέχεια, αυτό που θέλαμε να κάνουμε είναι να δείξουμε στα παιδιά ότι κι εκείνα, με δικά τους παιχνίδια, με δικά τους αντικείμενα, μπορούν να αναπαραστήσουν την ιστορία».

Το διόραμα με τα «Μυστικά του Βάλτου» θα παραμείνει στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα για περίπου έναν μήνα.

Info

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Προξένου Κορομηλά 23, Θεσσαλονίκη, 231 022 9778, www.imma.edu.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read Next

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

Περισσότερα από

Life

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.