Τα Σύβοτα είναι διάσημα εντός αλλά και εκτός χώρας, για τα συγκλονιστικά νερά τους που, όντως θυμίζουν την Καραϊβική. Προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες και μερικά από τα top super yachts της ευρύτερης περιοχής και έχουν σεζόν που ξεπερνάει σε εύρος τους τέσσερις μήνες, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η θέα προς τα Σύβοτα σε μεταφέρει σε άλλους πολύ πιο μακρινούς προορισμούς. Και όμως... είναι τόσο κοντά

Δεν τα έχετε επισκεφθεί και τα γνωρίζετε μόνο από τις φωτογραφίες; Σήμερα, κάτι έχει αλλάξει και μπορείτε να φτάσετε εκεί γρηγορότερα απ’όσο νομίζετε για να περάσετε ένα ονειρεμένο weekend.

Θέλετε να μάθετε γιατί; Ελάτε μαζί μας και θα τα πούμε στο δρόμο.

Μικρή στάση στα οργανωμένα πάρκινγκ κατά μήκος της Ιονίας Οδού. Το γεγονός ότι όλα είναι περιποιημένα και καθαρά, αναβαθμίζει την εμπειρία του ταξιδιού

Είναι μεσημέρι Παρασκευής και φεύγουμε λίγο νωρίτερα από το γραφείο. Τα 480 χιλιόμετρα της διαδρομής μπορεί να μοιάζουν πολλά αλλά πριν εγκαινιαστεί η Ιονία Οδός ήταν αρκετά περισσότερα (540) με πολλά από αυτά σε επικίνδυνους δρόμους.

Σήμερα η διαδρομή μέχρι τα Σύβοτα γίνεται στο μεγαλύτερο μέρος της, σε σύγχρονους αυτοκινητόδρομους. Με απόλυτη ασφάλεια και εγγυημένη ταχύτητα που εξασφαλίζει ότι γνωρίζουμε εκ των προτέρων πότε θα φτάσουμε στον προορισμό μας.

Τα αναγκαία διόδια δεν μειώνουν σε τίποτα την απολαυστική εμπειρία οδήγησης σε έναν δρόμο τέτοιας ποιότητας

Έχοντας ξεκινήσει στην ώρα μας, περνάμε «αέρα» το κάποτε δύσκολο κομμάτι της Αθηνών-Πατρών και λίγα μέτρα μετά το Ρίο-Αντίριο, ανοίγεται μπροστά μας η φρέσκια άσφαλτος και τα διαχωριστικά ασφαλείας του νέου αυτοκινητόδρομου. Οδηγώντας με παιδιά στο αυτοκίνητο, η ασφάλεια είναι το Α και το Ω και η Ιονία Οδός προσφέρει απλόχερα αυτό το συναίσθημα. Οταν μάλιστα, λίγα χιλιόμετρα αργότερα, τα παιδιά ζήτησαν να σταματήσουμε για μία διαφορετική ανάγκη τους και οι υποδομές, αποδείχθηκαν ευρωπαϊκού επιπέδου. Ευτυχώς, στην υπόλοιπη διαδρομή, η προσοχή τους ήταν συγκεντρωμένη στα εντυπωσιακά τούνελ της Ιονίας Οδού που μειώνουν σημαντικά τις αποστάσεις για κάθε προορισμό.

Με την κατάλληλη μουσική και την ηρεμία οδήγησης στον αυτοκινητόδρομο, βλέπουμε λίγο αργότερα μπροστά μας τον κόμβο που μας βάζει στην Εγνατία και ξέρουμε πλέον ότι είμαστε πολύ κοντά.

Για σκαφάτους και μη, τα Σύβοτα είναι ένας προορισμός που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες από πολλές χώρες και με κάθε μέσο

Κατηφορίζοντας το τελικό κομμάτι στις πλαγιές πριν τα Σύβοτα, η ανταμοιβή για το ταξίδι είναι μπροστά μας.

Οι διάσημες δαντελένιες ακτές βρέχονται από τυρκουάζ νερά και το μπλε και πράσινο του Ιονίου αγκαλιάζει το μάτι όπου και αν κοιτάξει, ενώ παρότι είναι μέσα Σεπτεμβρίου, το λιμανάκι βρίθει από ζωή.

Εντυπωσιακές μονάδες και σπίτια για κάθε βαλάντιο στα Σύβοτα

Τα Σύβοτα, έχουν να προσφέρουν ανεξάντλητες επιλογές διαμονής αλλά και διατροφής κα μάλιστα για κάθε τσέπη. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλές μονάδες εξαιρετικής αισθητικής χωρίς όμως να χάσει η περιοχή το δικό της ξεχωριστό χρώμα.

Οι επισκέπτες, μπορούν να βρουν από παραδοσιακές γεύσεις μέχρι και προτάσεις υψηλής γαστρονομίας, ενώ γύρω από το παραλιακό χωριό, υπάρχουν δεκάδες ακόμα επιλογές.

Το γραφικό λιμάνι προδιαθέτει για βόλτες

Οι παραλίες στα Σύβοτα είναι πολλές και ξεχωριστές. Οργανωμένες οι περισσότερες, προσφέρουν τα εντυπωσιακά νερά που έχουν γίνει σήμα κατατεθέν των Συβότων. Πρώτη και καλύτερη η Μπέλα Βράκα στη βραχονησίδα Μεγάλο Μουρτεμένο. Μην σας τρομάζει το «νησάκι». Για να βρεθείτε εκεί, απλά θα περπατήσετε από την απέναντι ακτή με τα πόδια και θα βραχείτε μέχρι το γόνατο.

Η φωτογραφία της παραλίας Μπέλα Βράκα συναρπάζει κάθε φορά που την βλέπεις

Πάνω στο Μεγάλο Μουρτεμένο υπάρχουν και άλλες μη οργανωμένες παραλίες, ενώ αν η εξερευνητική σας διάθεση είναι περιορισμένη, μπορείτε να κάνετε μπάνιο και μέσα στο λιμάνι, ή περπατώντας λίγο δίπλα στη μαρίνα και να φτάσετε στην παραλία Γαλλικός μόλος. Αγαπημένες επιλογές είναι και οι παραλίες Μεγάλη και Μικρή Αμμος, η Ζέρη, η Μέγα Ντράφος, η Ζάβια και η παραλία «ΔΕΗ». Φυσικά, μπορείτε να νοικιάσετε και σκαφάκι για να ανακαλύψετε ακόμα πιο ξεχωριστές και χωρίς κόσμο παραλίες.

Μένοντας στα Σύβοτα, οι επιλογές για κοντινές εκδρομές είναι εξίσου ενδιαφέρουσες, με την κοσμοπολίτικη Πάργα να απέχει ελάχιστη ώρα. Αν θέλετε κάτι διαφορετικό, μην αμελήσετε να επισκεφθείτε τον Οικισμό Βραχωνά με εγκαταλειμμένα πυργόσπιτα του 18ου αιώνα αλλά και το γκρεμισμένο κάστρο του Πολυνερίου. Αν πάλι δεν θέλετε να οδηγήσετε, στην περιοχή δραστηριοποιείται και επιχείρηση που αναλαμβάνει τοπικές περιηγήσεις με δικό της 4Χ4, προσφέροντας μία ξεχωριστή εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη και θα κάνει πιο γλυκό το αναγκαστικό ταξίδι της επιστροφής στην πόλη.

 

TAGS