Πριν από περίπου 10 μέρες ολόκληρο το Αφγανιστάν κατέρρευσε τη στιγμή που ο στρατός των Ταλιμπαν μπήκε νικητής στην πρωτεύουσα, Καμπούλ. Μέσα στις επόμενες ώρες όλη η χώρα βυθίστηκε στο χάος με τους άντρες να μην τολμούν καν να μεταφέρουν με τα αυτοκίνητα τους τρομαγμένες γυναίκες που προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους προκειμένου να κρυφτούν: «Αν μας βρουν θα μας τιμωρήσουν για όλες τις "αμαρτίες" που έχουμε διαπράξει όλα αυτά τα χρόνια», έλεγαν οι μαρτυρίες έντρομων πολιτών στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα, στο αεροδρόμιο της πόλης έλαβαν χώρα σκηνές ανεξέλεγχτου, σοκαριστικού χάους όταν αμέτρητοι πολίτες επιχείρησαν να επιβιβαστούν στα αεροσκάφη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, τα οποία ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν για το Κατάρ ή χώρες της βόρεις Ευρώπης. 

Ανάμεσα τους «τυχερούς» πολίτες που έχουν ήδη καταφέρει να διαφύγουν από τον τρόμο στη χώρα τους σύσσωμη και η ομάδα Ρομποτικής του Αφγανιστάν, η οποία αποτελείται αποκλειστικά από νεαρά κορίτσια. Κορίτσια με μόρφωση, όνειρα και πείσμα για μία καλύτερη ζωή με πολλές ευκαιρίες για τις γυναίκες σε όλους τους τομείς. Κορίτσια που έγιναν για πρώτη φορά σύμβολο για τη χώρα τους το 2017 όταν (σε καλύτερες για το Αφγανιστάν εποχές) ταξίδεψαν μέχρι την Ουάσινγκτον προκειμένου να λάβουν μέρος στον Διεθνή Διαγωνισμό Ρομποτικής. 

Φαίνεται πως τα κορίτσια βρίσκονται ήδη σε ασφαλές μέρος στο Κατάρ, μετά από μία συντονισμένη, ομαδική προσπάθεια. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ειδησιογραφικό δίκτυο NBC News, μία Αμερικανίδα, η Allyson Raneau, είχε γνωρίσει τα κορίτσια στις ΗΠΑ το 2019 και διατήρησε επαφές μαζί τους όλο αυτό το διάστημα. Ήταν εκείνη που ήρθε σε επαφή με την πρεσβεία στο Κατάρ και βοήθησε σημαντικά στο να μεταφερθούν με ασφάλεια όλα τα μέλη της ομάδας Ρομποτικής, τα οποία πρόκειται να λάβουν υποτροφίες για φοίτηση σε μεγάλα πανεπιστήμια της Αμερικής.

Δείτε το σχετικό βίντεο του NBC News:

 

Κεντρική φωτογραφία: ΥouTube

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS