Μια νέα έκθεση αφιερωμένη στον Έντουαρντ Χόπερ στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ, Virginia Museum of Fine Arts (VMFA), με τίτλο «Edward Hopper and the American Hotel», έγινε η αφορμή για μια προσωρινή αλλά απόλυτα λειτουργική εγκατάσταση που υπόσχεται στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία διαμονής.

Δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο δωμάτιο ξενοδοχείου-πιστή αναπαραγωγή του έργου του Αμερικανού εικαστικού «Western Motel» (1957), το οποίο απεικονίζει μια γυναίκα με κόκκινο φόρεμα να στρέφεται προς το μέρος μας με φόντο ένα ορεινό τοπίο και ένα πράσινο vintage αμάξι σε πρώτο πλάνο. Στην εγκατάσταση έχει γίνει πιστή αντιγραφή κάθε λεπτομέρειας του πίνακα, με αξιοθαύμαστη σχολαστικότητα. Υπάρχουν ακόμα και οι δύο δερμάτινες βαλίτσες που είναι ακουμπισμένες στο πάτωμα, το μπλε ύφασμα που είναι ριγμένο στην πολυθρόνα. Το κόστος διανυκτέρευσης ξεκινά από τα 150 δολάρια τη νύχτα και, όχι αναπάντεχα, το δωμάτιο είναι κλεισμένο έως και όλο το Φεβρουάριο.

«Western Motel» (1957), Edward Hopper, www.edwardhopper.net

Μια αρθρογράφος των New York Times που είχε την τύχη να περάσει ένα βράδυ στο δωμάτιο, η Margot Boyer-Dry, παρατήρησε επίσης ότι το ραδιόφωνο του δωματίου είχε «ξύλινη επένδυση χάριν της ιστορικής ακρίβειας αλλά δυνατότητα χρήσης bluetooth για λειτουργικότητα» και πως «τεύχη του περιοδικού Time από το 1957» ήταν διάσπαρτα στο δωμάτιο. Η κράτησή της ήταν από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 8 το επόμενο πρωί και κάποια στιγμή μπήκε στον πειρασμό να τραβήξει μια selfie και να την ανεβάσει στο Instagram. Όσο παράταιρη κι αν της φαινόταν αυτή η χειρονομία σε σχέση με το περιβάλλον, τελικά ενέδωσε.

Δείτε την ανάρτηση της δημοσιογράφου που διανυκτέρευσε στο δωμάτιο-εγκατάσταση: 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Η έκθεση στο VMFA, πέρα από το δωμάτιο-εγκατάσταση παρουσιάζει συνολικά πάνω από 60 έργα, όπως ελαιογραφίες, υδατογραφίες και σκίτσα. Φέρνει σε επαφή, έτσι, τον επισκέπτη με τον εικαστικό που «συνέλαβε την απομόνωση του ατόμου στη μοντέρνα πόλη όπως κανένας άλλος» σύμφωνα με το vlog Learn From Masters, που είναι αφιερωμένο στους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της ιστορίας. Η ίδια πηγή συνεχίζει: «Η εικονογραφία του με φιγούρες σε αστικά περιβάλλοντα υπερβαίνει τον ρόλο της καταγραφής του μοντέρνου αστικού τοπίου, αποκαλύπτοντας την αθέατη πλευρά της ανθρώπινης εμπειρίας».

Να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που προσφέρεται η δυνατότητα της διαμονής «μέσα» σε έναν εμβληματικό πίνακα. Το 2016 το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου, Art Institute of Chicago, είχε δημιουργήσει μια πιστή αναπαραγωγή του περίφημου υπνοδωματίου του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, την οποία ενοικίαζε μέσω της πλατφόρμας του Airbnb.

Απολαύστε 236 έργα του Έντουαρντ Χόπερ σε ένα βίντεο:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

κεντρική φωτό: © Virginia Museum of Fine Arts

TAGS