Ανάμεσα στο Πολυτεχνείο και την πλατεία των Εξαρχείων -πολύπαθα και τα δύο-, στο νούμερο 14 της οδού Στουρνάρη, σε ένα πολύ Microu Lee μαγαζί, καθημερινά συγκεντρώνεται μια μικρή πολύχρωμη ουρά από κόσμο: φοιτητές (Πολυτεχνίτες), κοστούμια και γραβάτες από τα γύρω γραφεία, τουρίστες από τα πέριξ ξενοδοχεία και φυσικά Κινέζοι, καθώς σε όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς, τα Εξάρχεια συμπεριλαμβάνονται στις must-see περιοχές του ιστορικού Κέντρου της Αθήνας.
Τι περιμένουν όλοι αυτοί στημένοι στην ουρά, έξω από αυτή την take away τρύπα; Ρωτάω έναν κύριο που χάζευε στο smart phone του και μου λέει: «Εδώ κι ένα χρόνο ακριβώς, αυτό γίνεται. Ρίξτε μια ματιά στον τιμοκατάλογο και θα καταλάβετε». Δεν ακολούθησα τη συμβουλή του, απλώς συνέχισα να περιμένω. Ευτυχώς όχι για πολύ, αφού τα παιδιά του Microu Lee (2 μάγειρες και 3 βοηθοί) κάνουν ό,τι μπορούν για να μην καθυστερήσεις πάνω από 5 λεπτά.
Όταν έφτασε η σειρά μου, βρέθηκα μπροστά σε μια βιτρίνα με ολόφρεσκα noodles λογιών λογιών, spring rolls, ρύζια τηγανιτά και ρύζια ατμού, γαρίδες τυλιγμένες σε τραγανό φύλλο, ακόμη και αχνιστή σούπα hot & sour. Διάλεξα στα γρήγορα λεπτά noodles με γαρίδες, λαχανικά και τζίντζερ και όταν έφτασα στο ταμείο, κατάλαβα γιατί η ουρά πίσω μου συνεχιζόταν ακάθεκτη: το κοριτσάκι-μίσχος πριν από μένα έβγαζε ένα δίευρο για να πάρει το jasmine ρύζι της (κόστιζε 1,90€), ενώ εγώ, που είχα διαλέξει το πιο ακριβό πιάτο (όπως έμαθα στη συνέχεια), κλήθηκα να πληρώσω κάτι παραπάνω (4,90€).
Με το πακετάκι ανά χείρας, βγήκα έξω να δοκιμάσω την… ακριβή επιλογή μου. Η αλήθεια είναι πως δεν το ευχαριστήθηκα, αν και ήταν νοστιμότατο, γιατί το take away λατρεύει τον καναπέ ή, έστω, τα τραπεζάκια. Όπως όμως μου εξήγησε λίγες μέρες αργότερα ο εμπνευστής του Microu Lee, Βασίλης Καλαμάκης, μόνιμος κάτοικος Εξαρχείων «είναι πολύ δύσκολο πρακτικά να διαμορφώσουμε τον εξωτερικό χώρο στη συγκεκριμένη περιοχή. Δεν είναι θέμα άδειας από το Δήμο, αλλά, λόγω των συχνών επεισοδίων, δεν το τολμάμε. Τις μέρες που γίνονται φασαρίες, κλείνουμε το μαγαζί. Ωστόσο μέχρι τώρα, δεν είχαμε ποτέ ζημιές».
Το Microu Lee έκανε τα πρώτα του γενέθλια ακριβώς πριν από ένα μήνα, ενώ 5 μήνες πριν γεννήθηκε και το αδερφάκι του στον Πειραιά. Η ιδέα έρχεται απευθείας από το Soho: «Εκεί είδα για πρώτη φορά κινέζικο φαγητό που μπορούσες να το πάρεις σπίτι σου. Στο συγκεκριμένο μαγαζί, βέβαια, είχαν μπουφέ και self-service. Εγώ εδώ δεν εφάρμοσα αυτό ακριβώς. Κατάφερα όμως να δημιουργήσω το μαγαζί με το πιο φτηνό κινέζικο φαγητό στην Ελλάδα. Γι’ αυτό είμαι σίγουρος. Από την άλλη, το κινέζικο ανέκαθεν ήταν μια ακριβή επιλογή για τους Έλληνες. Αυτό θέλησα να αλλάξω και το πέτυχα».
Γνωρίζω πως πολλοί από εσάς θα σκεφτείτε καχύποπτα πως το «φτηνό κρέας το τρώει ο σκύλος». Ωστόσο, η απάντηση βρίσκεται όχι μόνο στο περιβόητο «value for money» (που εδώ βρίσκει την καλύτερη εφαρμογή του), αλλά και στην απίστευτη καθημερινή κατανάλωση, που διασφαλίζει τη συνεχή ανανέωση των υλικών και τη φρεσκάδα των πιάτων. Χαρακτηριστικό είναι πως το Microu Lee ανοίγει στη 1.00 το μεσημέρι και μέχρι το βράδυ στις 9.00 δεν μένει ίχνος φαγητού.
Το μενού του Microu Lee εμπλουτίζεται κάθε μήνα με νέα πιάτα, τα Special Woks of the Month. Τώρα μάλιστα, για την περίοδο της Σαρακοστής, προσφέρει 4 διαφορετικές επιλογές, που στηρίζονται στα θαλασσινά και τα λαχανικά. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι φρέσκα, εκτός από τις γαρίδες που είναι κατεψυγμένες, όπως άλλωστε στα περισσότερα μαγαζιά, κινέζικα και μη.
Αν μένετε λοιπόν στο κέντρο της Αθήνας ή αν περνάτε από τη Στουρνάρη, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε τα πιάτα του Microu Lee (λέγε με Ftinou Lee). Δεν θα χρειαστείτε παρά 5 λεπτά από το χρόνο σας και 5 ευρώ από το πορτοφόλι σας.
Info
Microu Lee, Στουρνάρη 14, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3800672.