Η Σχεδία ενώνει τις δυνάμεις της με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Νίκο Βατόπουλο, γνώστη και παθιασμένο λάτρη της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής της Αθήνας, προσκαλώντας μας σε μια ξενάγηση στο ιστορικό εμπορικό κέντρο που συνοδεύεται από την υπόσχεση να το δούμε με ανανεωμένο βλέμμα, σαν να το αντικρίζουμε για πρώτη φορά.

«Περίπατος στη ζωντανή μας κληρονομιά» ονομάζεται, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί και η κράτηση είναι απαραίτητη. Το κόστος, που περιλαμβάνει brunch, ανέρχεται στα 15 ευρώ.

«Στην καρδιά του ιστορικού εμπορικού κέντρου της Αθήνας διασώζονται πολύ περισσότερα παλιά κτίρια απ’ όσα νομίζουμε, ιδιαίτερα από τον Μεσοπόλεμο, κτίρια του εκλεκτικισμού αλλά και του πρώιμου μοντερνισμού, όπως και πολύ ενδιαφέροντα κτίρια της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης, συνθέτοντας ένα μοναδικό αμάλγαμα, αρχιτεκτονικό, πολεοδομικό, κοινωνικό» σχολιάζει ο Νίκος Βατόπουλος, προσθέτοντας: «Ένα χαρμάνι από μυρωδιές, από χρήσεις, από είδη που πωλούνταν. Και όλο αυτό το απόθεμα δεν είναι κάτι το μουσειακό, το νεκρό, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός, κάτι απολύτως ενεργό, που μετέχει της καθημερινότητάς μας». 

«Όλο αυτό το απόθεμα δεν είναι κάτι το μουσειακό, το νεκρό, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός, κάτι απολύτως ενεργό, που μετέχει της καθημερινότητάς μας»

«Η ιδέα είναι να κινηθούμε στην ακτίνα από την οδό Περικλέους και την πλατεία της Αγίας Ειρήνης ώς την πλατεία Κλαυθμώνος, στην περίμετρο της παλιάς εμπορικής πόλης, κάνοντας κάποιες στάσεις για να δούμε διασωθέντα ιστορικά κτίρια και μετώπες κτιρίων. Θα επιχειρήσουμε όλον αυτόν τον ιστό της παλιάς εμπορικής Αθήνας να τον αποκρυπτογραφήσουμε. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ένας περίπατος που θα είναι γόνιμος σε σκέψεις, πέρα από τις εικόνες» όπως εξηγεί ο συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Αφετηρία και σημείο τερματισμού του περιπάτου θα είναι το σπίτι της Σχεδίας, Σχεδία Home, όπου τους συμμετέχοντες θα περιμένει το νόστιμο brunch που οι άνθρωποί του θα έχουν ετοιμάσει για αυτούς. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS