Στα γιορτινά τραπέζια είναι αναπόφευκτο να ενδώσουμε σε γλυκούς πειρασμούς. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να κάνουμε πιο ελαφρύ το πρωινό μας, εμπλουτίζοντάς το με υγιεινά σνακ. Αυτή είναι και η φιλοσοφία του νέου βιβλίου της food blogger Αθηνάς Πάνου (www.sugarbuzz.gr), «Γλυκά & Υγιεινά» (εκδ. Ψυχογιός), που παρουσιάζει 31 συνταγές γλυκών χωρίς προσθήκη επεξεργασμένης ζάχαρης, από μπάρες και μπισκότα μέχρι τούρτες για παιδικά πάρτι. Από αυτές ξεχωρίσαμε τα σταφιδόψωμα όπου η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί από μέλι, για να ξεκινά κάθε γιορτινή μας μέρα απολαυστικά και χωρίς τύψεις.
Σταφιδόψωμα
Πρ.: 150΄, Μαγ.: 20΄-25΄, Τμχ.: 10-12, Θερμ./τμχ.: 237
Υλικά:
500 γρ. αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά
2 αυγά
240 γρ. γάλα
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. μέλι
1/2 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
2-3 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. κανέλα
2 κ.σ. σταφίδες
Εκτέλεση:
1. Ρίχνετε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι.
2. Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το γάλα με το βούτυρο και το μέλι, ανακατεύοντας συνεχώς για να λιώσει το μέλι.
3. Αποσύρετε και, μόλις δείτε ότι είναι χλιαρό, το ρίχνετε στον κάδο μαζί με τα αυγά.
4. Χτυπάτε για να ενωθεί το μείγμα και το αφήνετε να ζυμωθεί τουλάχιστον για 10 λεπτά.
5. Βγάζετε τη ζύμη και την τοποθετείτε σε ένα μπολ με λίγο αλεύρι στον πάτο. Το σκεπάζετε με μια πετσέτα και το μεταφέρετε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες ώσπου να φουσκώσει.
6. Όταν φουσκώσει η ζύμη, την ανοίγετε με έναν πλάστη στον πάγκο εργασίας, τον οποίο έχετε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι. Σχηματίζετε ένα ορθογώνιο με διαστάσεις 40 x 25 εκ.
7. Αλείφετε την επιφάνεια με το μέλι και πασπαλίζετε με κανέλα και σταφίδες.
8. Τυλίγετε τη ζύμη σε σφιχτό ρολό και την κόβετε σε φέτες πάχους 3,5-4 εκατοστών.
9. Τοποθετείτε τις φέτες σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα, τη μια δίπλα στην άλλη. 10. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170o C, στον αέρα, για περίπου 25 λεπτά. Θα δείτε τα ψωμάκια να ροδίζουν.
Tip: Μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο, ανακατεύετε σε ένα μπολάκι 1 κ.γ. μέλι με 4 κ.σ. ζεστό νερό και αλείφετε την επιφάνειά τους. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. Στο βήμα 7 μπορείτε να αλείψετε τη ζύμη με 3-4 κ.σ. αμυγδαλοβούτυρο ή όποιο άλλο «βούτυρο» ξηρών καρπών θέλετε.