0
SHARES

Εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το Hilton αποτελώντας ένα από τα τοπόσημα της πόλης, στεγάζονταν στρατιωτικές υπηρεσίες ως το τέλος της δεκαετίας του ΄50. Το οικόπεδο επί των οδών Βασ. Σοφίας και Βασ. Κωνσταντίνου παραχωρήθηκε το 1957 για να ανεγερθεί «ένα κομψό και ήρεμου αξιοπρέπειας μνημείον του 20ού αιώνα», σύμφωνα με τον ίδιο τον Κόνραντ Χίλτον. Στους 16.000 πήχεις που δόθηκαν έναντι 750.000 δολαρίων χτίστηκε το πρώτο ξενοδοχείο παγκόσμιας αλυσίδας που δημιουργήθηκε ποτέ στην Αθήνα. Μια ματιά στην ιστορία του Hilton με αφορμή το ξεκίνημα της διαδικασίας πώλησής της Ιονικής Ξενοδοχειακής, ιδιοκτήτρια του Hilton Αθήνας από την Alpha Bank. 

 

Κόνραντ Χίλτον, Παναγής Παπαλλήγούρας, Στρατής Ανδρεάδης.
Κόνραντ Χίλτον, Παναγής Παπαλλήγούρας, Στρατής Ανδρεάδης.

Παρέλαση της αφρόκρεμας της εποχής

Στα εγκαίνια του ξενοδοχείου Hilton που γίνονται το 1963 παρουσία του τότε Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και των Αριστοτέλη Ωνάση και Φρανκ Σινάτρα, παρελαύνει η Αθηναϊκή αφρόκρεμα της εποχής. Οπως σημειώνει ο Αθηναιογράφος, Γιάννης Καιροφύλας, «στη δεξίωση των εγκαινίων πήγανε όλοι οι κοσμικοί που κατόρθωσαν να βρούνε πρόσκληση και μερικοί πήγανε της προσκολλήσεως, όπως συχνά συμβαίνει σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Οι κύριοι ήταν όλοι τους με επίσημο ένδυμα, ενώ οι κυρίες είχαν κάπως πρόωρα φέρει την άνοιξη με τα πολύχρωμα καπέλα τους, για τα οποία είχαν καταβάλει ουκ ολίγα στις Αθηναίες καπελούδες». 

 

Κόνραντ Χίλτον
Κόνραντ Χίλτον

Ενας ουρανοξύστης - σκάνδαλο

Τα πράγματα, ωστόσο, δεν υπήρξαν και τόσο ρόδινα. Προτού καν δημοσιευθούν τα σχέδια (σημειωτέον, η ιδιαιτερότητα του οικοπέδου υπαγόρευσε κοίλο άξονα που θεωρήθηκε ότι δεν συμβάδιζε με το προφίλ του αστικού τοπίου)  ο Γ. Κορομηλάς  θα αποκαλέσει το Hilton «ουρανοξύστη» που θα καταστρέψει το εν λόγω τοπίο. Ετσι, η ανέγερσή του θα αντιμετωπιστεί ως οικονομικο-πολιτικό σκάνδαλο από μεγάλη μερίδα του Τύπου, που θα παραβλέψει την αρχιτεκτονική αξία του.

Ομολογουμένως μεγάλη αρχιτεκτονική αξία.  Τα σχέδια υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Εμμανουήλ Βουρέκας, Προκόπης Βασιλειάδης, Σπύρος Στάικος και Αντώνης Γεωργιάδης

 

Ο «ουρανοξύστης» της Αθήνας
Ο «ουρανοξύστης» της Αθήνας

Το Hilton και ο Μόραλης

Οι κύριες όψεις διαμορφώθηκαν από ένα είδος καννάβου που σχηματίζεται από τα μεγάλα χαρακτηριστικά πτερύγια στην κατακόρυφη και τα στηθαία των μπαλκονιών στην οριζόντια διεύθυνση. Στις δύο στενές όψεις διαμορφώθηκε σόκορο, δηλαδή τυφλές όψεις - εξαιρετικά ασυνήθιστο εκείνη την εποχή - οι οποίες έφεραν τη γνωστή διακόσμηση με τις μνημειώδεις ανάγλυφες συνθέσεις του Γιάννη Μόραλη.

Η συνεργασία του Γιάννη Μόραλη με το ξενοδοχείο ξεκίνησε το 1959 και ολοκληρώθηκε το 1962. Και ήταν αυτή του η συνεργασία που εγκαινίασε μια νέα διάσταση του έργου του ζωγράφου και συνόψισε τη συμβολή του στην αρχιτεκτονική.

Οσοι παρατηρήσουν με προσοχή την παράσταση στην πρόσοψη του Hilton Αθήνας θα αντιληφθούν ότι συνδυάζει τα στοιχεία της φιλοξενίας, του ταξιδιού και της διασκέδασης. Απεικονίζει τη θεά Αθηνά, ένα βωμό με τις προσφορές ιερειών, αυλητρίδες που προσφέρουν διασκέδαση, έναν ίππο, ένα καράβι κ.α.

Εκτός, όμως, από τις εξωτερικές, ο Μόραλης είχε κάνει μερικές - πολύ λιγότερο γνωστές είναι η αλήθεια - επεμβάσεις στο εσωτερικό του ξενοδοχείου. Δυστυχώς, έπειτα από την ανακαίνιση του ξενοδοχείου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οι περισσότερες καταστράφηκαν.

 

Εσωτερικό του ξενοδοχείου - φωτογραφία δεκαετίας '70
Εσωτερικό του ξενοδοχείου - φωτογραφία δεκαετίας '70

 

Το Hilton των διασημοτήτων

Το κατώφλι του Hilton Αθηνών έχουν διαβεί αρχηγοί κρατών, αστέρια του Χόλιγουντ, διεθνείς επιστήμονες, «γαλαζοαίματοι» και προσωπικότητες από πολλούς χώρους. Από τον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Φρανκ Σινάτρα ως τον Ιγκμαρ Μπέργκμαν και τον Αντονι Κουίν. Από τον Χουάν Κάρλος ως το Χιου Χέφνερ.

Χιού Χέφνερ
Χιού Χέφνερ

 

Χουάν Κάρλος
Χουάν Κάρλος

 

Κωνσταντίνος Καραμανλής
Κωνσταντίνος Καραμανλής

 

Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ
Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ

 

Μαρκ Σπιτς
Μαρκ Σπιτς

Χάμπουργκερ στο Βυζαντινό, κοκτέιλ στο Galaxy bar

To ξενοδοχείο εξελίχθηκε σε αγαπημένο στέκι των Αθηναίων, που δοκίμασαν για πρώτη φορά αμερικάνικα hamburger και club sandwich στο Βυζαντινό και πρωτότυπα κοκτέιλ στο Galaxy Bar.

 

Χοροεσπερίδα στο Hilton
Χοροεσπερίδα στο Hilton


 

Εξωτερική άποψη του Galaxy bar τη δεκαετία του '70
Εξωτερική άποψη του Galaxy bar τη δεκαετία του '70

 

Εσωτερική άποψη του Galaxy bar τη δεκαετία του '70
Εσωτερική άποψη του Galaxy bar τη δεκαετία του '70

Τα τελευταία χρόνια

Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, έγιναν έργα ανακαίνισης και προσθήκης νέας πτέρυγας από τα αρχιτεκτονικά γραφεία των Αλέξανδρου Τομπάζη και Χάρη Μπουγαδέλη.

Το 2004, το Hilton Αθηνών ήταν η επίσημη έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ το 2011 ήταν η έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.

 

 

Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση του Athens Hilton Magazine (επετειακή έκδοση) της Vagma Media Development. 

 

 

TAGS