Ο πασίγνωστός οίκος δημοπρασιών, Christie's, δηλώνει πως έχει στην κατοχή του ένα πανάρχαιο άγαλμα του Τουταγχαμών, ένα έργο τέχνης ανυπολόγιστης αξίας, και ότι σχεδιάζει να το βγάλει προς πώληση μέσα στον Ιούλιο. 

Το αν τελικά η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί είναι ωστόσο κάπως αμφίβολο καθώς οι αιγυπτιακές αρχές υποστηρίζουν πως το ανεκτίμητο άγαλμα έχει κλαπεί και έχει βγει παράνομα από την χώρα τους, απαιτώντας την άμεση επιστροφή του. 

Συγκεκριμένα η αιγυπτιακή κυβέρνηση λέει πως το άγαλμα του Φαραώ Τουταγχαμών, του πιο διάσημου Φαραώ της αρχαία Αιγύπτου, κλάπηκε από τον ναό Καρνάκ στο Λούξορ, μία πολύ τουριστική πόλη της βορειοαφρικανικής χώρας. 

Αυτό που ζητούν αυτή τη στιγμή από τον οίκο Christie's είναι να παγώσει εντελώς τις διαδικασίες πώλησεις εκτός κι αν καταφέρει να αποδείξει με επίσημα έγγραφα ότι το έργο τέχνης που είναι κατασκευασμένο από χαλαζίτη εξήλθε από την Αίγυπτο με νόμιμο τρόπο. Ο Δρ. Μουσταά Γουαζίρι, επικεφαλής του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου είπε σχετικά με το περιστατικό: «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να σταματήσουμε άμεσα αυτόν τον πλειστηριασμό. Θα μιλήσουμε με το υπουργείο Εξωτερικών και με τον πρέσβη μας στο Λονδίνο».   

Το άγαλμα, ύψους 28,5 εκατοστών είναι ηλικίας τουλάχιστον 3.000 ετών και, σύμφωνα με τον οίκο Christies «αποπνέει όλη τη δύναμη του μεγάλα Φαραώ». Στην περιγραφή του καταλόγου πάντως, ακόμα και οι υπεύθυνοι αναγνωρίζουν πως παρόμοιες αναπαραστάσεις του Τουταγχαμών είχαν χαραχθεί στον ναό του Καρνάκ, από όπου οι αιγυπτιακές αρχές φοβούνται ότι αφαιρέθηκε παρανόμως.   

«Το άγαλμα φαίνεται σαν να προέρχεται από το Καρνάκ», τονίζει ο δρ. Ζαχί Χαουάς, πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων. Ο Χαουάς, πιστεύει ότι το άγαλμα βρήκε από τη χώρα το 1970. «Δεν νομίζω πως ο οίκος Christie's διαθέτει τα έγγραφα για να αποδείξει ότι βγήκε νόμιμα από τη χώρα. Είναι αδύνατο. Δεν έχει καμία απόδειξη και ως εκ τούτου θα πρέπει να το επιστρέψει στην Αίγυπτο».   

Στον αντίποδα των παραπάνω επιχειρημάτων, ο οίκος Christie's λέει ότι το άγαλμα περιήλθε στην κατοχή του Heinz Herzer, έναν έμπορο τέχνης, το 1985. Πριν από αυτόν, ήταν στα χέρια του Wilhelm von Thurn und Taxis που το κατείχε από της δεκαετία του 1960. Όπως είπε εκπρόσωπος του οίκου, τα αρχαία αντικείμενα, λόγω της φύσης τους, είναι δύσκολο να έχουν λεπτομερές αρχείο κατόχων σε βάθος χιλιετιών.  

Ωστόσο διαβεβαίωσε πως για τον οίκο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχει επιβεβαιωθεί η «πρόσφατη» γραμμή κατοχής και το νόμιμο δικαίωμα πώλησης, όπως έχει γίνει και σε αυτή την περίπτωση

Η δημοπρασία έχει προγραμματιστεί στο Λονδίνο για τις 4 Ιουλίου, ενώ το άγαλμα υπολογίζεται πως θα πιάσει πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια.

Aκολουθήστε το WomanTOC στο Ιnstagram

TAGS