«Σύχνα όταν σκέφτομαι αυτό το βιβλίο σκέφτομαι εκείνο το φανταστικό πάρτι που λέμε ποιοι θα θέλαμε ιδανικά να έρθουν να περάσουν το βράδυ μαζί μας. Εδώ ήταν ο Leonard Cohen, και ο Charmian Cliff, και ο George Johnston και ο Goran Tunstrom και αμέτρητοι άλλοι, γράφοντας βιβλία, γράφοντας ποίηση, ζωγραφίζοντας πίνακες, φτιάχνοντας μουσική ή απλά διασκεδάζοντας. Και έτσι αποφάσισα ότι αφηγήτρια μου θα είναι ένα 18χρονο κορίτσι που έρχεται στην Ύδρα από το Λονδίνο. Είναι 1960,» λέει η Βρετανίδα συγγραφέας Polly Samson, μιλώντας για το νέο βιβλίο της «Α Τheatre for Dreamers», το πέμπτο κατά σειρά. το οποίο διαδραματίζεται στην Ύδρα, στο όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού, στην καλύτερη, στην πιο κοσμοπολίτικη φάση του.

Η Samson που ανήκει στις πιο καταξιωμένες Αγγλίδες συγγραφείς της γενιάς της είναι η σύζυγός του David Gilmour των Pink Floyd, αλλά και συνδημιουργός μερικών από των ωραιότερων κομματιών που ακούσαμε στο άλμπουμ The Division Bell του 1994, όταν ο Roger Waters είχε πια αποχωρίσει απο το σχήμα και το γκρουπ είχε ήδη περάσει στην τελευταία, οριστική, αλλά εξίσου δημιουργική φάση του. 

H Polly Samson στην Ύδρα μιλάει για το βιβλίο της.

Ο δεσμός του Gilmour και της Samson με την χώρα μας είναι γνωστός στους φανς τους, το ζευγράρι ταξιδεύει συχνά μέχρι την Ελλάδα και έχει περάσει πολλά από τα καλοκαίρια του εδώ. Αυτή, όμως, η αγάπη δεν ήταν ο μοναδικός λόγος που η Samson αποφασίζει να χρησιμοποιήσει ως φόντο για το πέμπτο μυθιστόρημα της την Ύδρα της δεκαετίας του '60, όταν ξανθές Σουδέζες και Βρετανίδες έλιαζαν τα λευκά κορμιά τους στα βράχια κάτω από τη Λαγουδέρα, ο Λέοναρντ Κόεν μόλις είχε αγοράσει το μικρό σπιτάκι με την μπλε πόρτα και το κότερο του Αριστοτέλη Ωνάση έδενε στα ανοικταά του νησιού. Είναι η ενέργεια που είχε αυτό το μέρος την μακρινή εκείνη εποχή, μία ενέργεια που είναι ακόμα ορατή κάθε φορά που ο επισκέπτης περιδιαβαίνει τα στενά και ανεβαίνει δύο-δύο τα πέτρινα σκαλάκια.

Η Erica πρωταγωνίστρια της ιστορία του «Α Theatre for Dreamers» χάνει πρόωρα την μητέρα της και αποφασίζει να κάνει πραγματικότητα την τελευταία της επιθυμία. Να ζήσει την περιπέτεια που ήθελε τόσο πολύ να βιώσει η κόρη της. Έτσι φεύγει για την Ελλάδα και την Ύδρα και μπλέκεται στον κύκλο των μποέμ συγγραφέων που έχουν φτάσει εδώ από όλο τον κόσμο για να δημιουργήσουν, στον κύκλο του Κόεν και της συντρόφου του Μαριάν Ιλέν

Παρασυρόμενοι και αυτοί, όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο συγγραφέας George Jοhnson «από τα φανταστικά γαλάζια νερά και το φθηνό ενοίκιο, ζώντας την ξένοιαστη ανηθικότητα τους μακριά από τα περίεργα, καχύποπτα βλέμματα της μεγάλης πόλης».

Μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο από το βρετανικό site του Amazon εδώ

Το εξώφυλλο του βιβλίου.

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS