Ο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο είναι ένας από τους σπουδαιότερους εν ζωή φωτογράφους, που εδώ και 40 χρόνια ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο καταγράφοντας με τον φακό του τα πιο καθοριστικά γεγονότα της ιστορίας. Παράλληλα, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει επιδοθεί σε μια ακόμα τεράστια αποστολή μαζί με τη γυναίκα του, Λέλια: να αναστήσουν ένα οικοσύστημα. Την οποία έχουν φέρει σε πέρας με εντυπωσιακή επιτυχία.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Βραζιλιάνος δημιουργός, επιστρέφοντας από τη Ρουάντα πριν από 30 χρόνια, με νωπές ακόμα τις τραυματικές μνήμες της φρικτής γενοκτονίας, αναζήτησε καταφύγιο στο ράντσο της οικογένειάς του. Εκεί όμως όπου θυμόταν ένα ζωντανό και πυκνό δάσος, βρήκε μια σχεδόν νεκρή γη, σε διαδικασία ερήμωσης, μόνο με το 0,5% καλυμμένο ακόμα με δέντρα. «Η γη», είπε χαρακτηριστικά στην Guardian, «ήταν εξίσου ασθενής με εμένα».

Τότε, με τη Λέλια είχαν μια φαινομενικά εξωφρενική ιδέα: να αναγεννήσουν το δάσος. Για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, δημιούργησαν την περιβαλλοντική οργάνωση Instituto Terra, που μέσα στα επόμενα χρόνια κατάφερε να μετατρέψει εκείνη την αχανή γυμνή έκταση σε τροπικό παράδεισο.

Ο Βραζιλιάνος δημιουργός, επιστρέφοντας από τη Ρουάντα πριν από 30 χρόνια, με νωπές ακόμα τις τραυματικές μνήμες της φρικτής γενοκτονίας, αναζήτησε καταφύγιο στο ράντσο της οικογένειάς του. Εκεί όμως όπου θυμόταν ένα ζωντανό και πυκνό δάσος, βρήκε μια σχεδόν νεκρή γη. Photo: @danilowitsch

Σε εκείνο το πάρκο που σήμερα ονομάζεται Private Natural Heritage Reserve, ωστόσο, δεν επέστρεψαν μόνο τα δέντρα αλλά και εκατοντάδες είδη πανίδας που είχε εξορίσει η περιβαλλοντική καταστροφή. 293 είδη δέντρων, 172 είδη πτηνών, 33 είδη θηλαστικών και 15 είδη αμφιβίων και ερπετών - πολλά από αυτά προς εξαφάνιση. Κάπως έτσι, δύο πολύ ξεχωριστοί άνθρωποι πέτυχαν τον άθλο της αναγέννησης ενός ολόκληρου οικοσυστήματος. «Όλα τα έντομα και τα πτηνά και τα ψάρια επέστρεψαν» θριαμβολογεί σήμερα δικαίως ο Σαλγκάδο. «Και, μαζί με τα δέντρα αναγεννήθηκα κι εγώ».

Δείτε φωτογραφίες των ειδών που έσωσε ο Σαλγκάδο.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Δείτε το τρέιλερ ενός πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Σεμπαστιάο Σαλγκάδο, που γύρισε ο γιος του σε συνεργασία με τον Βιμ Βέντερς.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.


 

TAGS