Για όσους παρακολουθούν σταθερά τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Μιλάμε για ένα ξέσπασμα που όμοιο του δεν έχει δει η Αμερική ούτε τις πιο σκοτεινές μέρες της δεκαετίας του '50 και του '60, τότε που ο ρατσισμός και η βία απέναντι στους πολίτες αφρικοαμερικανικής καταγωγής βρισκόντουσαν στο απόγειο τους. Τι άλλαξε από τότε στις ΗΠΑ; Aν δει κανείς τη σημερινή κατάσταση καταλαβαίνει ότι στο βάθος αυτής της βαθιά συντηρητικής και - σε μεγάλο βαθμό - υποκριτικής κοινωνίας λίγα πράγματα έχουν μεταβληθεί πραγματικά.

Η δολοφονία του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων απ' άκρη σε άκρη στη χώρα και οι διαδηλώσεις οργής δεν λένε να κοπάσουν, τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο, προκαλώντας ακόμα περισσότερο την κοινή γνώμη.

Ένα ξέσπασμα που όμοιο του δεν έχει δει η Αμερική ούτε τις πιο σκοτεινές μέρες της δεκαετίας του '50 και του '60, τότε που ο ρατσισμός και η βία απέναντι στους πολίτες αφρικοαμερικανικής καταγωγής βρισκόντουσαν στο απόγειο τους.

Οι απειλές του για παρέμβαση του στρατού στους δρόμους των πόλεων δεν ήταν αρκετές για να βάλουν φρένο στην φόρα των διαδηλωτών που εδώ και πέντε ημέρες βρίσκονται έξω από τον Λευκό Οίκο, με την προσωπική ασφάλεια του Τραμπ και τις μυστικές υπηρεσίες να αναγκάζονται να τον μεταφέρουν σε υπόγειο καταφύγιο μέχρι να μπορέσει να ελέγξει την κατάσταση.

Η αιφνίδια αυτή απόφαση των μυστικών πρακτόρων ήταν ενδεικτική της ανησυχίας εντός Λευκού Οίκου όπου έφταναν οι φωνές των διαδηλωτών ολόκληρη την εβδομάδα, με τους πράκτορες, την αστυνομία και τη φρουρά της προεδρικής κατοικίας να προσπαθούν να κρατούν τα πλήθη μακριά από το σημείο.

«Ο Λευκός Οίκος δε σχολιάζει ζητήματα που άπτονται σε πρωτόκολλα και αποφάσεις ασφαλείας» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Judd Deere. Αναλόγως, ούτε οι Μυστικές Υπηρεσίες γνωστοποιούν τις μεθόδους και τα μέσα των αποστολών προστασίας. 

Η δολοφονία του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων απ' άκρη σε άκρη στη χώρα και οι διαδηλώσεις οργής δεν λένε να κοπάσουν, τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο.

Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικανό που γνωστοποίησε την είδηση, «ο πρόεδρος και η οικογένενειά του εμφανίζονται ταραγμένοι από το μέγεθος και το δηλητήριο του πλήθους». Μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές αν στο καταφύγιο μεταφέρθηκαν μαζί με τον πρόεδρο η σύζυγός του, Μελάνια και ο 14χρονος γιος τους Μπάρον.  

Φωτογραφίες: Reuters

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram 

TAGS