ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σε ένα αίθριο-έκπληξη στην οδό Ακαδημίας γεννιούνται οι καλύτερες φωτογραφίες της Αθήνας

Πήγαμε στη νέα γκαλερί iFocus, που είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στη φωτογραφία.

Σε ένα αίθριο-έκπληξη στην οδό Ακαδημίας γεννιούνται οι καλύτερες φωτογραφίες της Αθήνας

Στο βάθος της στοάς της Όπερας, στην οδό Ακαδημίας, υπάρχει πάντα ένα φως. Ένα αίθριο-έκπληξη, μέσα από το οποίο η νέα φωτογραφική γκαλερί iFocus υποδέχεται στο εσωτερικό της τον ήλιο.

Είναι σαν μια σέρα όπου εκκολάπτονται νέες ιδέες. Γεννιούνται στο πατάρι της, όπου τα απογεύματα γίνονται σεμινάρια φωτογραφίας για ενήλικες, εφήβους και παιδιά. Και όταν ωριμάσουν και πάρουν μορφή, ίσως βρεθούν στο ισόγειο, τον εκθεσιακό χώρο. Στους τοίχους του, φωτογραφίες παντού σαν μικρά παράθυρα μας επιτρέπουν να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στην ψυχή του δημιουργού τους. Γιατί «μια εικόνα είναι ένα μυστικό για ένα μυστικό» σύμφωνα με τη μεγάλη φωτογράφο Νταϊάν Άρμπους. Αν και «όσο περισσότερα σου λέει, τόσο λιγότερα ξέρεις».

Σε ένα αίθριο-έκπληξη στην οδό Ακαδημίας γεννιούνται οι καλύτερες φωτογραφίες της Αθήνας
Στο πατάρι της iFocus γίνονται σεμινάρια φωτογραφίας, ενώ το ισόγειο λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος.

Αυτές τις μέρες στην iFocus γίνεται μια ομαδική έκθεση. Οι φωτογράφοι που συμμετέχουν, από την Ελλάδα και από κάθε γωνιά του κόσμου, αφηγούνται μια χριστουγεννιάτικη ιστορία μέσα από μία εικόνα τους. «Christmas Tales» ονομάζεται η έκθεση, αλλά παρά τον χαρμόσυνο τόνο του τίτλου της κάποιες από αυτές τις ιστορίες είναι μελαγχολικές, γεγονός που κάνει την έκθεση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και σίγουρα πιο ειλικρινή.

Η έκθεση «Christmas Tales» προέκυψε από ένα θέμα της φωτογραφικής κοινότητας iFocus community, όπου κάθε εβδομάδα μπαίνει και μια διαφορετική θεματική, στην οποία συμμετέχουν με έργα τους Έλληνες και ξένοι φωτογράφοι.

Σε ένα έκθεμα τα φώτα της γιορτής έχουν σβήσει και ό,τι έχει απομείνει είναι τα άψυχα λαμπιόνια και ένας αδέσποτος σκύλος.

Σε ένα άλλο, μόνο λίγα στολίδια θυμίζουν Χριστούγεννα στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου, μέσα από το οποίο ξεπροβάλλουν τα λευκοντυμένα πόδια κάποιου (νοσηλευτή; γιατρού;) να αναπαύονται, μάλλον στη διάρκεια μιας δύσκολης βάρδιας. Σε μια τρίτη, πιο παραμυθένια εικόνα, ένα κοριτσάκι τρέχει στον δρόμο φορώντας τα καλά του, αγνοώντας μακαρίως το ιπτάμενο έλκηθρο του Άγιου Βασίλη που πετάει πάνω από το κεφάλι του.

Η Δώρα Λαβαζού, δημιουργός της γκαλερί, μου δείχνει μια πιο αφαιρετική φωτογραφία, το πορτρέτο μιας γυναίκας ανοιχτό σε πολλές ερμηνείες, εξηγώντας μου ότι η φωτογράφος είναι Ελληνίδα που ζει στο Παρίσι και που θα επιστρέψει στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια για να βρεθεί στο κλείσιμο της έκθεσης. Τέτοια μικρά-μεγάλα πράγματα είναι που της δίνουν το κίνητρο να συνεχίζει ακούραστη την «τρέλα» της, έναν χώρο ταγμένο εξ ολοκλήρου στη φωτογραφία, σε μια περίοδο που η φράση Έλληνας επιχειρηματίας έχει γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Με την «Christmas Tales» η Δώρα Λαβαζού θέλησε να δώσει μια χαρούμενη νότα, «σε μια εποχή που υπάρχει ένας αναβρασμός στην κοινωνία». Όμως κάποιες φωτογραφίες που επιλέχθηκαν είναι «πολύ μελαγχολικές, πολύ σκοτεινές. Δεν είναι όλες μια χαρούμενη νότα, όπως δεν είναι και η ζωή μας μια χαρούμενη νότα».

Η iFocus είναι, ωστόσο, και ένας φάρος αισιοδοξίας μέσα στη στοά. Της ίδιας αισιοδοξίας, αισίως αθεράπευτης, που έκανε τη Δώρα το 2012, όταν έχασε ξαφνικά τη δουλειά της μετά από κοντά είκοσι χρόνια θητείας ως photo editor σε μεγάλα περιοδικά, να μη χάσει και τον δρόμο της αλλά να πιάσει το νήμα της διαχρονικής της αγάπης, της φωτογραφίας, και να το ακολουθήσει.

«Όταν έχασα τη δουλειά μου, η διέξοδός μου ήταν να πάρω τη φωτογραφική μηχανή και να βρεθώ σε μια φωτογραφική κοινότητα μέσω μαθημάτων και σεμιναρίων. Έφερε μια ίαση στην ψυχή μου» θυμάται σήμερα η Δώρα.

Φωτογραφίες-παράθυρα στην ψυχή του δημιουργού τους: «Αν ξέρεις λίγο από ψυχολογία, μπορείς να γνωρίσεις έναν άνθρωπο έστω από μία φωτογραφία του. Βέβαια κάποιοι λένε ότι η φωτογραφία είναι και ένα ψέμα. Αλλά και τα ψέματα σου λένε μια αλήθεια», σχολιάζει η Δώρα.

Αυτή η αγάπη και η ίαση οδήγησε τη Δώρα αρχικά στη δημιουργία του iFocus.gr, ενός σάιτ για τη φωτογραφία γύρω από το οποίο ξεκίνησε να χτίζεται μια μεγάλη κοινότητα από δημιουργούς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, και να οργανώνονται δραστηριότητες όπως σεμινάρια και διαλέξεις. Το ένα έφερε το άλλο. Μέσα από την καθημερινή επαφή της με το iFocus.gr, η Δώρα συνειδητοποίησε ότι πολλοί φωτογράφοι αναζητούσαν ένα βήμα για να δείξουν τη δουλειά τους. Στο μεταξύ τα σεμινάρια και οι διαλέξεις, που γίνονταν σε διαφορετικό χώρο κάθε φορά, άρχισαν να αναζητούν μια σταθερή βάση.

«Η ιδέα για την γκαλερί ξεκίνησε από τα σεμινάρια που κάναμε για παιδιά, από 5 μέχρι 12 ετών, και εφήβους, από 12 μέχρι 17 ετών. Γιατί να μην τα κάνω σε έναν δικό μου χώρο, σκέφτηκα. Έτσι, αργότερα, τα εγκαίνια της iFocus έγιναν με μια παιδική έκθεση» λέει.

Όταν η Δώρα σκέφτηκε να δημιουργήσει αυτή την γκαλερί, «το ερώτημα, που κράτησε δευτερόλεπτα, ήταν πού πας, αλλοπαρμένη, να κάνεις αυτό το βήμα μέσα στην κρίση; Όμως μού έδινε ώθηση η επιτυχία του σάιτ, όχι μόνο από άποψη επισκεψιμότητας αλλά και αλληλεπίδρασης στα social media».

Καθώς αναζητούσε τον ιδανικό χώρο της γκαλερί, το καλοκαίρι του 2017, η Δώρα βρέθηκε από μια αγγελία στο εσωτερικό της στοάς στην Ακαδημίας. Τη στιγμή που μπήκε στην ξενοίκιαστη τότε ακόμα αίθουσα, ένα ζεστό μεσημέρι, ο ήλιος βρέθηκε ακριβώς πάνω από το αίθριο και οι ακτίνες του έλουσαν τον χώρο σκηνοθετώντας μια στιγμή επιφοίτησης. Το νοίκιασε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Μόλις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, η iFocus έχει φέρει για σεμινάρια τον Gueorgui Pinkhassov, Ρώσο φωτογράφο του πρακτορείου Magnum και διευθυντή φωτογραφίας των ταινιών του Ταρκόφσκι. «Το έχουμε βάλει στοίχημα κάθε χρόνο να φέρνουμε έναν τοπ φωτογράφο» λέει η Δώρα.

Αν η iFocus δεν ήταν θερμοκήπιο ή φάρος, θα ήταν φωτογράφος. Η Δώρα θα ήθελε να είναι μια από τις αγαπημένες της, η Νταϊάν Άρμπους. «Παράτησε τη φωτογραφία μόδας, πήγε και βρήκε τα φρικιά της Νέας Υόρκης και τα φωτογράφισε με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Με σεβασμό και αγάπη. Νομίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι την τραβούσαν επειδή ήταν στο περιθώριο και ήθελε να τους εντάξει, κατά κάποιον τρόπο, στην κοινωνία. Ήταν η αγάπη για τον άνθρωπο, χωρίς διακρίσεις, εκείνη που τραβούσε την Νταϊάν Άρμπους.

»Θέλω αυτή η ευαισθησία και η ιδιαίτερη ματιά να υπάρχουν και στην iFocus. Ίσως μάλιστα η επιλογή των φωτογράφων που μπαίνουν εδώ να στηρίζεται στην Νταϊάν Άρμπους. Από την άποψη ότι δημιουργοί τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, όλοι έχουν θέση στην iFocus».

Info
Πρόσφατα άρχισε να λειτουργεί και ένα μικρό πωλητήριο με φωτογραφικά λευκώματα στον χώρο. Στις 18 Ιανουαρίου έρχεται η επόμενη έκθεση στην iFocus, αναδρομική της φωτογράφου Νανάς Καραμαγκιώλη. Ακαδημίας 57 & Ιπποκράτους 13 (Εντός Στοάς Όπερας), τηλ. 210 3647088, www.ifocus.gr. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 11-18.00, Σάββατο 12-18.00.

Δείτε παρακάτω περισσότερες φωτογραφίες από την γκαλερί και την έκθεση «Christmas Tales».


Όλες οι φωτογραφίες είναι του Κώστα Δελχά.

Read Next

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

Περισσότερα από

Stories

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.

21 Απρ 2024

Τζόαν Κρόφορντ: Η μεγάλη ερμηνεύτρια, η σταρ σκέτο… δηλητήριο

Δεν ήταν απλώς μία μοιραία γυναίκα. Ήταν μία δηλητηριώδης, τοξική σταρ, που όλοι είχαν να πουν έναν κακό λόγο γι' αυτή, αλλά και να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για το πηγαίο ταλέντο της.

21 Απρ 2024

Οι περίφημες "φαμ φατάλ" των φιλμ νουάρ – Δέκα θρυλικές και αξέχαστες πρωταγωνίστριες

Γυναίκες- δηλητήριο που έλιωναν τα αρσενικά με ένα και μόνο βλέμμα.