ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Προχωρούν τη σκέψη. Τα καλύτερα μουσεία σύγχρονης τέχνης στον κόσμο για όσους έχουν δει τα κλασικά

Ένα μεγάλο, φωτεινό παράθυρο στην Creme de la Creme των μοντέρνων καλλιτεχνών και των πιο ψαγμένων τάσεων που τρέχουν τώρα στο διεθνές πολιτισμικό γίγνεσθαι.

Προχωρούν τη σκέψη. Τα καλύτερα μουσεία σύγχρονης τέχνης στον κόσμο για όσους έχουν δει τα κλασικά

Αν είσαι λάτρης των μουσείων και των ταξιδιών τότε δύσκολα δεν θα έχεις επισκεφθεί τουλάχιστον μία φορά το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο, το μουσείο του Βατικανό ή το μουσείο της Περγάμου. Όσο, όμως, συνεχίζει κανείς να ταξιδεύει ψάχνοντας νεά αξιοθέτα για να δει και καινούργια μικρά και μεγάλα θαύματα της τέχνης για να τροδοφοτήσει την ψυχή και τα μάτια του, οι επιλογές μοιάζουν να στενεύουν και να, σίγουρα, το να δεις τα ίδια από την αρχή δεν είναι ανάμεσα στις πρώτες επιλογές σου.

Σίγουρα μία προσωρινή έκθεση στην πολυσυζητημένη γκαλερί Tate του Λονδίνου ή στο Ορσέ του Παρισιού (γνωστό και ως «το μουσείο των Ιμπρεσσιονιστών») να είναι αρκετή και με το παραπάνω για να μας βάλει στη διαδικασία να ξαναπεράσουμε μία βόλτα από αυτά τα διάσημα, εβληματικά κτίρια, ωστόσο για αυτούς που αγαπούν ακόμα περισσότερο τη μοντέρνα τέχνη μερικά όχι και τόσο διάσημα διαμάντια του παγκόσμιου πολιτισμού μάς περιμένουν για να τα ανακαλύψουμε από την αρχή.

Τα πιο όμορφα και πλούσια μουσεία μοντέρνας τέχνης στον κόσμο φιλοξενούνται - κατά κύριο λόγο - σε αντίστοιχα υπερσύγχρονα, μοναδικά κτίρια που θυμίζουν αρκετές φορές μουσεία επιστημονικής φαντασίας και αποτελούν ένα μεγάλο, φωτεινό παράθυρο στην Creme de la Creme των μοντέρνων καλλιτεχνών και των πιο ψαγμένων τάσεων που τρέχουν αυτή τη στιγμή στο διεθνές πολιτισμικό γίγνεσθαι.

Παρακάτω θα βρεις 9 από αυτά:

Los Angeles County Museum of Art. Λος Άντζελες, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης σε ολόκληρη τη δυτική Αμερική φιλοξενεί 120.000 αντικείμενα σε μία από τις κορυφαίες συλλογές σύχρονης τέχνης στον κόσμο.

Προχωρούν τη σκέψη. Τα καλύτερα μουσεία σύγχρονης τέχνης στον κόσμο για όσους έχουν δει τα κλασικά

Broad Contemporary Art Museum. Λος Άντζελες, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Άνοιξε τις πόρτες του το 2008 και περιλαμβάνει έργα των σπουδαίων Jeff Koons, Cindy Sherman, Jean-Michel Basquiat και Barbara Kruger.

Whitney Museum of American Art. Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Oι περισσότεροι στη Νέα Υόρκη αναφέρονται σε αυτό το υπέροχο μουσειακό ίδρυμα ως απλά «το Whitney». Εκεί μπορείς να βρείς μερικά από τα κορυφαία αμερικάνικα έργα του 20ου και του 21ου αιώνα. Συνολικά 21.000 εκθέματα, ανάμεσα τους πίνακες, γλυπτά, λιθοτυπίες, φωτογραφίες, αλλά και video art και προβολές ταινιών.

Guggenheim Museum Bilbao. Μπιλμπάο, Ισπανία

Η απίστευτη αρχιτεκτονική αυτού του μουσείου σε προδιαθέτει τέλεια για το τι θα ακολουθήσει μόλις μπεις στο εσωτερικό του. Φουτουριστική είκονα βγαλμένηα πό το μέλλον και μία μοναδική συλλογή που απαρτίζεται από σημαντικά έργα κορυφαίων μοντέρνων καλλιτεχνών απ' όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στα πιο διάσημα εκθέματα το διάσημο "Snake" του Richard Serra, ένα έργο που παραπέμπει σε λαβύρινθο, το οποίο φιλοτεχνήθηκε το 1997 και καλύπτει επιφάνεια 103 μέτρων.

Tate Modern. Λονδίνο, Αγγλία

Το πιο διάσημο, πολυφωτογραφημένο και πολυσυζητημένο μουσείο μοντέρνας τέχνης ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου, αντίπαλο δέος στην γνωστή Tate, στέκει πεφήφανο στην κάτω όχθη του Τάμεση από το 2000 και φιλοξενεί υπέροχα δημιουργήματα της σύγχρονης τέχνης, ανάμεσα στα οποία και έργα του Paul Klee, του Georges Braque, του Ernst Ludwig Kirchner, αλλά και του παντοτινά κορυφαίου Pablo Picasso.

The Centre Pompidou. Παρίσι, Γαλλία

Όταν μιλάμε για τη συνοικία Marais στο Παρίσι ο νους των φιλότεχνων δεν μπορεί παρά να πάει στο μουσείο-σύμβολο της παγκόσμιας μοντέρνας καλλιτεχνικής σκηνής. Για έναν καλλιτέχνη το να δει την έκθεση του σε έναν από τους ορόφους του, εκεί όπου το φως εισβάλει μέσα από τις καθαρές, μεγάλες τζαμαρίες, ισοδυναμεί με όνειρο.

Το κέντρο Πομπιντού, όπως είναι γνωστό στα ελληνικά ολοκληρώθηκε, το 1977 αποτελώντας ένα από τα πιο πρωτοποριακά αρχιτεκτονικά επιτεύγματα της εποχής του. Το κρίριο είναι ουσιαστικά χτισμένο από μέσα προς τα έξω, με τις σκαλωσιές και τα θεμέλια εκτεθειμμένα στα μάτια των Παριζιάνων που θεωρούν το μουσείο αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας τους.

Hamburger Bahnhof, Βερολίνο, Γερμανία

Aπό την Pop Art στον Εξπρεσσιονισμό και από εκεί στον Μινιμαλισμό το μουσείο σύγχρονης τέχνης του Βερολίνου, που λέγεται Hamburger Bahnhof, φιλοξενεί έργο από μισά της δεκαετίας του '60 μέχρι τις μέρες μας, Ανάμεσα στα ξεχωριστά έργα που θα δει κανείς εδώ ξεχωρίζει ο τομέας της φωτογραφίας με εκθέματα των φημισμένων, σύγχονων φωτογράφων Bernd και Hilla Becher, αλλά και του Thomas Ruff,

Museum of Modern Art PS1, Queens, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Ίσως η κορωνίδα στο στέμμα των μουσείων σύγχρονης τέχνης σε όλο τον κόσμο, αυτό είναι το ΜΟΜΑ στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, το μουσείο που επισκέπτονται ακόμα και όσοι δεν έχουν στενή επαφή με τα τεκτενόμενα της μοντέρνας τέχνης και φυσικά όσο περνούν μία βόλτα από το Μεγάλο Μήλο, έχει το δικό του αντίπαλο δέος στο Queens, ένα μουσείο που φιλοξενεί την αφρόκρεμα της πειραματικής τέχνης που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στην Αμερική. Από τα πιο ενδιαφέροντα μουσειακά ιδρύματα στον κόσμο, εδώ θα δεις εκθέματα που πάνε τη σκέψη μπροστά και αποτελουν πραγματική πρόκληση για όσους θέλουν να οραματίζονται "out of the box".

Museo D'Arte Comtemporanea Di Roma, Ρώμη, Ιταλία

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ρώμης, γνωστό και ως ΜΑCRO, περιλαμβάνει έργα μερικών εκ των πιο καθοριστικών καλλιτεχνών της σύγχρονης Ιταλίας, από τη δεκαετία του '60 μέχρι και σήμερα, αλλά και πολλές προσωρινές εκθέσεις με έργα απ' όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram.

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.