Ανάμεσα στους 100 ανθρώπους της λίστας Time100 Next, που επέλεξε το ομώνυμο περιοδικό για το 2021 καθώς πιστεύει ότι «προορίζονται να γράψουν ιστορία», είναι και μια 30χρονη αρχιτέκτονας, η Σουμάγια Βάλι από τη Νότιο Αφρική. Πρόσφατα της ανατέθηκε να σχεδιάσει το περίφημο περίπτερο Serpentine στο Λονδίνο, ένα έργο που στο παρελθόν έχουν υπογράψει σπουδαίοι αρχιτέκτονες όπως οι Ζάχα Χαντίντ και Ζαν Νουβέλ. Η Βάλι είναι η νεότερη στην ιστορία που το αναλαμβάνει.

Το περίπτερο, η ολοκλήρωση του οποίου καθυστέρησε λόγω της πανδημίας, θα αναφέρεται σχεδιαστικά στην εμπειρία των μεταναστευτικών κοινοτήτων του Λονδίνου. «Το περίπτερο καθαυτό εκλαμβάνεται σαν ένα γεγονός – σαν την ένωση διαφορετικών μορφών από ολόκληρο το Λονδίνο καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του» σχολίασε η Βάλι. «Αυτές οι μορφές αποτυπώνουν κάποια μέρη, χώρους και δημιουργίες που έχουν κάνει τη φροντίδα και την επιβίωση κομμάτι της ταυτότητας της πόλης».

Ίδρυσε τη δική της εταιρεία, Counterspace, στο Γιοχάνεσμπουργκ, μόλις σε ηλικία 25 ετών, καθιερώνοντας το δικό της σχεδιαστικό λεξιλόγιο, που τιμά τον πολιτισμό της Αφρικής. 

Η Σουμάγια Βάλι, σύμφωνα με το Time, σπούδασε αρχιτεκτονική στη Νότιο Αφρική. Αποφάσισε να κάνει τη διαφορά, ενσωματώνοντας στο έργο της την αφρικανική ταυτότητα. «Υπάρχουν τόσο πολλά που είδαμε να μας στερούνται, να εξαφανίζονται, να λεηλατούνται σε αυτή την ήπειρο» είπε στο περιοδικό, προσθέτοντας: «Σε αυτούς τους διαφορετικούς τρόπους ύπαρξης, υπάρχουν πολλά σχέδια που περιμένουν να υλοποιηθούν».

Ίδρυσε τη δική της εταιρεία, Counterspace, στο Γιοχάνεσμπουργκ, μόλις σε ηλικία 25 ετών, καθιερώνοντας, πράγματι, το δικό της σχεδιαστικό λεξιλόγιο, που τιμά τον πολιτισμό της Αφρικής. Τι πιστεύει για το γεγονός ότι την επέλεξαν να σχεδιάσει το επόμενο περίπτερο Serpentine; Αυτή η διάκριση, υποστήριξε, «σημαίνει ότι τα πράγματα αλλάζουν, όχι μόνο για μένα και τη φωνή μου, αλλά και για τη γενιά πίσω από εμένα».

Ανάμεσα στις μεγαλύτερες διακρίσεις της είναι η ανάθεση να σχεδιάσει το περίφημο περίπτερο Serpentine στο Λονδίνο, ένα έργο που στο παρελθόν έχουν υπογράψει σπουδαίοι αρχιτέκτονες όπως οι Ζάχα Χαντίντ και Ζαν Νουβέλ. Design: Counterspace

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


 

TAGS