ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Πρέπει πάντοτε κάτι να διαβάζω. Έστω ένα κομμάτι εφημερίδα»: Μια 92χρονη βιβλιοφάγος εμπνέει

Ήταν 20 ετών το 1948 όταν αγόρασε το «Όσα παίρνει ο άνεμος» στην πρώτη του έκδοση. Αυτή είναι η ιστορία της Ιουλίας Ταλιαδώρου από τη Θεσσαλονίκη.

«Πρέπει πάντοτε κάτι να διαβάζω. Έστω ένα κομμάτι εφημερίδα»: Μια 92χρονη βιβλιοφάγος εμπνέει

Διαβάζει βιβλία μια ζωή κι ακόμη και στην Κατοχή θυμάται να τα ανταλλάσσει με τις φίλες της. Ήταν 20 ετών το 1948 όταν αγόρασε το «Όσα παίρνει ο άνεμος» της Μάργκαρετ Μίτσελ στην πρώτη του έκδοση και το 1950 έκανε δώρο «στον μπαμπάκα της», όπως γράφει η αφιέρωση, τα «Άπαντα» του Γ. Σουρή. Η 92χρονη Ιουλία Ταλιαδώρου από τη Θεσσαλονίκη διαβάζει σε όλη της τη ζωή βιβλία, ακόμα και στη διάρκεια της πανδημίας.

Γεννημένη το 1928, θυμάται σαν χθες πως από παιδί ήταν περικυκλωμένη από βιβλία. Αυτό δεν άλλαξε ούτε ενώ μεγάλωνε τα δικά της παιδιά κι εργαζόταν στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπου μπήκε με εξετάσεις, όπως τονίζει σε ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Την ίδια αγάπη μοιραζόταν και με τον σύζυγό της, Τάκη Ταλιαδώρο, θρύλο του μπάσκετ της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Εθνικής Ελλάδας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2011. «Διάβαζε με τις ώρες και ο Τάκης. Όταν σταμάτησε το μπάσκετ, διάβαζε και ψάρευε».

Η κ. Ταλιαδώρου επιδιώκει καθημερινά να ενημερώνεται σφαιρικά, παρακολουθώντας ειδήσεις, τις πρωινές εκπομπές (από «όλα τα κανάλια») και ακούγοντας τοπικό ραδιόφωνο. Επίσης διαβάζει τουλάχιστον δύο ώρες καθημερινά. «Πρέπει πάντοτε κάτι να διαβάζω. Έστω ένα κομμάτι εφημερίδα» όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Διαβάζει βιβλία μια ζωή κι ακόμη και στην Κατοχή θυμάται να τα ανταλλάσσει με τις φίλες της.

Τα τελευταία χρόνια πάντως προτιμά τη λογοτεχνία. Έχει διαβάσει όλα τα βιβλία του Ισίδωρου Ζουργού και μέσα στην καραντίνα ανακάλυψε την Ελένη Πριόβολου και την Τζότζο Μόις και έχει ενθουσιαστεί.

Παλαιότερα αγόραζε πολλά βιβλία, πάντα όμως δανειζόταν ακόμη περισσότερα. Εδώ και δεκαετίες είναι θαμώνας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης, όπου οι εργαζόμενοι τη γνωρίζουν με το μικρό της όνομα. Την περίοδο που η βιβλιοθήκη έμεινε κλειστή, λόγω της καραντίνας, η κόρη της τής έδωσε ένα βιβλίο της Πριόβολου, το οποίο, καθώς δεν ήξερε πότε θα ξαναανοίξει η βιβλιοθήκη, διάβασε αργά αργά, για να μην τελειώσει γρήγορα. «Το τσιγκουνευόμουν» λέει.

Από τον Ιούνιο, που άνοιξε ξανά η Βιβλιοθήκη, δανείζεται 3-5 βιβλία τη φορά σε κάθε διαδρομή που κάνει, κάθε 1,5-2 μήνες. «Μια κατηφόρα είναι μετά», περιγράφει την επιστροφή της στο σπίτι.

Παρά τα 92 της χρόνια συνεχίζει τις βόλτες της, σε αντίθεση με τις περισσότερες φίλες της που δυσκολεύονται να μετακινηθούν. Πονάνε λίγο τα γόνατά της, αλλά δεν το βάζει κάτω. «Το σώμα θυμάται», λέει και εξηγεί ότι η καλή της φυσική κατάσταση οφείλεται στην εντατική γυμναστική που έκανε επί δεκαετίες. Έχει πάρει μέρος έξι φορές σε πανελλήνιους κωπηλατικούς αγώνες, αλλά και σε ιστιοπλοϊκούς και μέχρι πριν από λίγα χρόνια κολυμπούσε με τις ώρες.

*Με στοιχεία και φωτό από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

Περισσότερα από

Stories

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.

13 Απρ 2024

"Παίρνω το πιάνο και ίπταμαι": Ο Θάνος Μικρούτσικος μέσα από τα δικά του συγκλονιστικά λόγια

"Πρέπει να μπορούμε να ονειρευόμαστε. Σε μια τόσο βάρβαρη εποχή που ζούμε πρέπει να αγωνιζόμαστε και να μην φοβόμαστε". Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Απριλίου 1947.

12 Απρ 2024

O.J. Simpson: Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο O.Τζ. Σίμπσον, κι' εμείς θυμόμαστε την πιο απεχθή δολοφονία που συγκλόνισε την Αμερική

Η αδιανόητη κακοποίηση που υπέφερε η δολοφονημένη Νικόλ Μπράουν στα χέρια του συζύγου της Ο. Τζ. Σίμπσον μέσα από τα προσωπικά της ημερολόγια.

12 Απρ 2024

Τζέισον Στέιθαμ: Ο 23χρονος (παρολίγο Ολυμπιονίκης) Τζέισον, σε μια υπέροχη κατάδυση το μακρινό 1990. Και με μαλλιά!

Πριν κάνει το ντεμπούτο του στην μεγάλη οθόνη ο Τζέισον Στέιθαμ προπονούνταν στις καταδύσεις για την Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης.