Η χαρούμενη είδηση της ημέρας είναι σίγουρα πως η γενναία Rahaf Mohammed al-Qunun κατάφερε να φτάσει ασφαλής στον Καναδά και να λάβει το άσυλο που της προσέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό. 

Η μεγάλη περιπέτεια της Rahaf ξεκίνησε πριν λίγο καιρό όταν η 18χρονη κοπέλα ανακοίνωσε στην οικογένεια της ότι αποκυρήτει το Ισλάμ, μία απόφαση που στη Σαουδική Αραβία τιμωρείται με θανάτο. Ο πατέρας της και τα αδέλφια της απείλησαν να την σκοτώσουν όταν η 18χρονη επιχείρησε να φύγει από τη χώρα, κάτι που αποδείχθηκε πραγματικός άθλος καθώς οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία πρέπει να λάβουν ειδική γραπτή άδεια από τον πατέρα τους προκειμένου να ταξιδέψουν, ακόμα και να παντρευτούν.

Καταφέρνοντας αρχικά να φτάσει μέχρι την Μπανγκόγκ της Ταϊλάνδης η Rafah επιχείρησε να επιβιβαστεί σε επόμενο αεροπλάνο με προορισμό την Αυστραλία αλλά εκεί οι αστυνομικοί του Τμήματος Μετανάστευσης την σταμάτησαν καθοδηγώντας την να μπει σε άλλο αεροπλάνο για το Κουβέϊτ. Τότε η 18χρονη αρνήθηκε σθεναρά να τους ακολουθήσει, λέγοντας πως εκεί την περιμένει η οικογένεια της που σκοπεύει να την σκοτώσει. Ο επικεφαλής του Τμήματος Μετανάσταυσης στο αεροδρόμιο της Ταϊλάνδης δήλωσε αργότερα στο CCN ότι η 18χρονη Rahaf αρνούταν σταθερά να συναντήσει τον πατέρα και τα αδέλφια της που πέταξαν τελικά μέχρι την Μπανγκόγκ για να την πάρουν πίσω. 

Η Rafah κλειδώθηκε στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου εντός του αεροδρομίου της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης και προσπάθησε να βρει έναν τρόπο για να δραπετεύσει. Τελικά το κινητό της τηλέφωνο και συγκεκριμένα το Twitter ήταν αυτό που της έσωσε τη ζωή όταν η κοπέλα εξέμπεμψε σήμα sos, ζητώντας βοήθεια.

Η κινητοποίηση ήταν άμεση και η  Rahaf Mohammed al-Qunun τέθηκε απευθείας υπό την προστασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ταϊλάνδη και αίτηση για άσυλο διαβιβάσθηκε από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών προς πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Αυστραλία, η οποία ήταν ο αρχικός προορισμός της 18χρονης.  

Τελκά η Rafah που δήλωσε ότι έχει υποστεί σκλήρη σωματική και ψυχική βία από τους δικούς της  έλαβε το πολυπόθητο άσυλο από την κυβέρνηση του  Τζάστιν Τρουντό, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η χώρα του δέχτηκε αίτημα για να προσφέρει άσυλο από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. 

Λίγο αργότερα η Rafah πόσταρε ξανά στο Twitter μία φωτογραφία με το διαβατήριο της και ένα boarding pass γράφοντας «Τρίτη χώρα», αναφερόμενη στον Καναδά. «Τα κατάφερα».

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ καλωσόρισε στο αεροδρόμιο την 18χρονη ως «μία πολύ θαρραλέα Καναδή».

Οι δηλώσεις του Τζάστιν Τριντό για το άσυλο στην Rahaf Mohammed al-Qunun.

TAGS