0
SHARES

Ένα συνταρακτικό βίντεο δείχνει πώς θα άλλαζε η ζωή ενός κοριτσιού στη Βρετανία αν ξεσπούσε εμφύλιος πόλεμος όπως στη Συρία και αναγκαζόταν να δραπετεύσει, ως πρόσφυγας, από τη χώρα του.

Στόχος του βίντεο είναι να αντιληφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι ανά τον κόσμο τι καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι πρόσφυγες και, κυρίως, τα παιδιά.

Η παραγωγή του έγινε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Save The Children» και σε αυτό πρωταγωνιστεί η 13χρονη Lily-Rose Aslandogdu από το Έσεξ της Βρετανίας.

Το συγκεκριμένο βίντεο αποτελεί τη συνέχεια του πρώτου, που είχε κυκλοφορήσει από τον ίδιο οργανισμό το 2014 και είχε αποσπάσει περισσότερα από 50.000 views.

Στο πρώτο βίντεο, βλέπαμε την κοπέλα να γιορτάζει τα γενέθλιά της στη Βρετανία, σβήνοντας τα κεράκια της τούρτας και παίζοντας με τα δώρα της. Παράλληλα, προβάλλονταν και σκηνές από την καθημερινότητα μιας συνηθισμένης έφηβης, η οποία ζούσε μακριά από τους πολέμους και είχε τη δυνατότητα να πάει σχολείο, να γευματίσει μαζί με την οικογένειά της, να παίξει ανέμελη με τους φίλους της. Ώσπου, ο εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε, βόμβες άρχισαν να πέφτουν στη χώρα και όλα όσα το κορίτσι θεωρούσε μέχρι τότε φυσιολογικά και δεδομένα, χάθηκαν.

Δείτε το πρώτο βίντεο: 

Το δεύτερο βίντεο, που μόλις κυκλοφόρησε, συνεχίζει από το σημείο όπου το πρώτο είχε σταματήσει. Η νεαρή κοπέλα βρίσκεται πλέον σε στρατόπεδο προσφύγων και έρχεται αντιμέτωπη καθημερινά με το άθλιο φαγητό, την κακοκαιρία, αλλά και τις συχνές ένοπλες επιθέσεις που γίνονται. Είναι εμφανές ότι ζει πλέον σε συνθήκες εξαιρετικού άγχους και ανασφάλειας, ενώ, ταυτόχρονα, πρέπει να προστατέψει και τον μικρότερο αδελφό της, αντικαθιστώντας, ουσιαστικά, τη μητρική φιγούρα.

Στο ίδιο βίντεο βλέπουμε και τι είχε προηγηθεί: Έχοντας πλέον ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στη Βρετανία, η κοπέλα μαζί με τη μητέρα και τον αδελφό της είχαν προσπαθήσει να δραπετεύσουν για να σωθούν. Η πορεία, όμως, δεν ήταν καθόλου εύκολη: Το λεωφορείο με το οποίο μεταφέρονταν είχε δεχθεί πυροβολισμούς. Η μητέρα είχε μάθει ότι δεν υπήρχε άλλος χώρος στη βάρκα που θα μπορούσε να τους απομακρύνει από τη χώρα, αλλά, αναγκαστικά, είχε πείσει τα δύο παιδιά της να ανέβουν σε αυτήν. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το κορίτσι είχε αποφύγει παρά λίγο τον πνιγμό και, τελικά, είχε «ξεβραστεί» σε μια παραλία από όπου είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο. Στη συνέχεια, είχε βρεθεί εν μέσω και άλλων ένοπλων συγκρούσεων, προκειμένου να διασχίσει τα σύνορα. Τελικά, είχε φτάσει σε στρατόπεδο προσφύγων, αλλά, στο μεταξύ, είχαν πάρει τον αδελφό της μακριά της, δίνοντάς τον σε θετή οικογένεια.

Κι όταν πλέον φτάνουν τα επόμενα γενέθλια της κοπέλας, η ευχή που κάνει είναι, προφανώς, εντελώς διαφορετική από εκείνη που έκανε, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος και βρισκόταν ακόμα ασφαλής στο σπίτι της μαζί με την οικογένειά της.

Δείτε το δεύτερο βίντεο:

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, περισσότερα από 325.000 παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη Μέση Ανατολή, αναζητώντας καταφύγιο στην Ευρώπη. Από τον περασμένο Σεπτέμβρη, πάνω από 340 έχουν πνιγεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. 

TAGS