ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πώς οι στρατηγοί προσπάθησαν να ανατρέψουν τον Ερντογάν

Συνολικά 1.563 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος από μια ομάδα στασιαστών στρατιωτών στην Τουρκία. 90 νεκροί, 1.154 τραυματίες.

Πώς οι στρατηγοί προσπάθησαν να ανατρέψουν τον Ερντογάν

Πρωτοφανείς εικόνες εκτυλίσσονται από τα ξημερώματα στην Τουρκία, καθώς τμήμα του στρατού επιχείρησε πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης και του προέδρου Ερντογάν, το οποίο κατεστάλη τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πυροβολισμοί κοντά στο Γενικό Επιτελείο στην Άγκυρα, ελικόπτερα και μαχητικά σε χαμηλές πτήσεις πάνω από την τουρκική πρωτεύουσα, στρατός έκλεισε τις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, τανκς στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» στην Κωνσταντινούπολη.

Συνολικά 1.563 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος από μια ομάδα στασιαστών στρατιωτών στην Τουρκία, η οποία φαίνεται πως έχει κατασταλεί σήμερα το πρωί, αλλά κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 90 ανθρώπους, εκ των οποίων 17 αστυνομικοί. Στους 1.154 ανέρχονται οι τραυματίες, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. Πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους κατ' εντολή του υπουργού Εσωτερικών Εφκάν Αλά.

Ανάμεσα στους στρατηγούς που συνελήφθησαν είναι ο στρατηγός Μεχμούντ Χακμπιλέν υπεύθυνος για την περιοχή του Αιγαίου.

Πώς οι στρατηγοί προσπάθησαν να ανατρέψουν τον Ερντογάν

Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κιοσέ, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως διόρισε έναν νέο προσωρινό αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων για να αντικαταστήσει τον στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος φέρεται ότι ειναι κρατούμενος των στρατιωτικών που πραγματοποίησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Ερντογάν: Θα πληρώσουν βαριά την προδοσία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και προανήγγειλε ξεκαθάρισμα των ενόπλων δυνάμεων, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Υπάρχει μια ομάδα, το παράλληλο κράτος, που προσπάθησε να παρέμβει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πληρώσουν βαριά το τίμημα της προδοσίας τους. Οταν έφυγα απο την Μαρμαρίδα βομβάρδισαν, νομίζοντας ότι ήμουν εκεί. Αυτοί παίρνουν εντολές απο την Πενσυλβάνια (σσ εννοεί τον Γκιουλέν). Θα πάμε μέχρι πάνω στην ιεραρχία. Δεν θα μείνει αυτός ο λεκές στις ένοπλες δυνάμεις. Η οργάνωση του Γκιουλέν είναι τρομοκρατική. Είμαι μαζί με τον λαό μου. Δεν πάω πουθενά».

Ο Ερντογάν παραδέχθηκε ότι οι πραξικοπηματίες έχουν στα χέρια τους τον γενικό του γραμματέα και δήλωσε άγνοια για την τύχη του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων.

Αργότερα, μιλώντας σε οπαδούς του στην Κωνσταντινούπολη, τους κάλεσε να μην εγκαταλείψουν τις πλατείες μέχρι να εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση κι έστειλε ξανά μήνυμα στις Ενοπλες δυνάμεις, λέγοντας: «Από τον πιό υψηλόβαθμο αξιωματικό μέχρι τον πιό χαμηλόβαθμο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να κυβερνούν. Υπάρχει εκλεγμένη κυβέρνηση, κι αυτή έχει τον έλεγχο», είπε ο Ερντογάν.

Να βγει ο κόσμος στους δρόμους ζήτησε νωρίτερα ο Ερντογάν.

Με διάγγελμά του μέσω Skype -το οποίο τόσο κυνήγησε- είπε πως το πραξικόπημα συντελείται από μια πολύ μικρή μειοψηφία των Ενόπλων Δυνάμεων και πως θα συντριβεί.

Οι «πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια», είπε ο Ερντογάν και τόνισε: «Δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν οι πραξικοπηματίες το στόχο τους».

Ο Ερντογάν συνεχάρη τους Τούρκους επειδή βγήκαν "κατά εκατομμύρια" στους δρόμους, ιδιαίτερα στην εμβληματική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Τι προηγήθηκε

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως κατέλαβε την εξουσία για να αποκαταστήσει την δημοκρατική τάξη και να διαφυλάξει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση γινεται λόγος για προδοσία από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η στρατοχωροφυλακή είχε διακόψει την κίνηση στις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, από την Ασιατική προς την Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ενώ στη γέφυρα είχαν πάρει θέση τανκς. Άρματα μάχης βρέθηκαν και έξω από το αεροδρόμιο Ατατούρκ, το οποίο έκλεισε για κάποιες ώρες.

Ένα αεροπλάνο έριξε νωρίς σήμερα το πρωί μια βόμβα κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα και καταδιωκτικά αεροπλάνα F-16 βομβάρδισαν άρματα μάχης των στασιαστών κοντά στο προεδρικό μέγαρο, ανακοίνωσε η προεδρία.

Λίγο αργότερα περίπου εξήντα στασιαστές στρατιώτες, που είχαν καταλάβει τη νύκτα μια από τις κρεμαστές γέφυρες πάνω από τον Βόσπορο, παραδόθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη, σε απ' ευθείας τηλεοπτική μετάδοση.

Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ έκανε λόγο για μια "βλακώδη" και "καταδικασμένη σε αποτυχία" απόπειρα πραξικοπήματος.

Το κοινοβούλιο, γύρω από το οποίο αναπτύχθηκαν άρματα μάχης, βομβαρδίσθηκε στην Άγκυρα, όπου τουλάχιστον 17 αστυνομικοί σκοτώθηκαν, μετέδωσε το Ανατολή.

Στην Κωνσταντινούπολη, στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους, προκαλώντας δεκάδες τραυματίες, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Αεροπλάνα F-16 κατέρριψαν επίσης ένα ελικόπτερο των πραξικοπηματιών, σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση.

Εκρήξεις και πυροβολισμοί

Σποραδικοί πυροβολισμοί εξακολουθούσαν να ακούγονται νωρίς σήμερα το πρωί σε πολλές συνοικίες της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, επειτα από μια νύκτα βίας και εκρήξεων που οφείλονταν, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Ο πρωθυπουργος Γιλντιρίμ έδωσε διαταγή στον στρατό να καταρρίπτει τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που βρίσκονται στα χέριατων πραξικοπηματιών. Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στην Κωνσταντινούπολη είπε πως στρατιώτες μπήκαν στα γραφεία και εβγαλαν έξω όσους ήταν εκεί.

Στην 'Αγκυρα πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν χαμηλές πτήσεις.

Οι στρατιώτες κατέλαβαν το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι TRT, μπλόκαραν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ τα οποία δεν λειτουργούν. Η πρώτη ανακοίνωση από το TRT αναφέρει ότι « ο στρατός κατέλαβε την εξουσία».

Την ίδια ώρα στρατιώτες που πρόσκεινται στους πραξικοπηματίες εισέβαλαν στο κανάλι CNN Turk, επιχειρώντας να διακόψουν το πρόγραμμα. Μάλιστα στρατιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε έξω από το κανάλι.

Στην Κωνσταντινούπολη, οι μεγάλες αρτηρίες, κυρίως αυτές που οδηγούν στην πλατεία Ταξίμ, αποκλείσθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης και η παρουσία της αστυνομίας ήταν μαζική. Πολλοί κάτοικοι έσπευσαν στα καταστήματα για να αγοράσουν φιάλες νερού και τρόφιμα και στα μηχανήματα αυτόματων τραπεζικών συναλλαγών για να σηκώσουν μετρητά.

ΕΕ και ΗΠΑ: Να γίνει σεβαστή η δημοκρατική τάξη

Ευρώπη και ΗΠΑ ζητούν να γίνει σεβαστή η δημοκρατία στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε όλες τις πλευρές στην Τουρκία να υποστηρίξουν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ομπάμα κάλεσε επίσης, έπειτα από μια συνομιλία που είχε με τον υπουργό του των Εξωτερικών Τζον Κέρι, να «επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να αποφευχθεί η βία και ένα λουτρό αίματος» στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκκαθώς και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στήριξαν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία.

Read Next

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.