Στη διάρκεια των τελευταίων αιώνων, τα πρότυπα γυναικείας και ανδρικής ομορφιάς έχουν πάρει διάφορες μορφές. Για παράδειγμα, η θεά Αφροδίτη απεικονίζεται στη Τέχνη με εντελώς διαφορετική όψη από τα σούπερ-μόντελ των σημερινών διαφημίσεων και επιδείξεων μόδας. Το μόνο κοινό είναι ότι ανέκαθεν, σε οποιαδήποτε εποχή ή κοινωνία, κάθε γυναίκα που δεν πληρούσε τις καθιερωμένες προδιαγραφές, παραγκωνιζόταν και σχολιαζόταν αρνητικά με συνέπεια να αισθάνεται ανεπαρκής.

Με αφορμή όλα αυτά, η φωτογράφος Julia Fullerton-Batten, μέσω της σειράς «Unadorned», επιδιώκει να επαναφέρει στη μνήμη μας την κλασική εκδοχή της ομορφιάς του γυναικείου σώματος, με τις πλούσιες καμπύλες, οι οποίες, μάλιστα, υπερτονίζονται υπό το φως των κεριών.

«Ήθελα να φωτογραφίσω ανθρώπους που σήμερα θεωρούνται υπέρβαροι και κρίνονται αρνητικά από την κοινωνία», εξηγεί. Κι έτσι, ζητώντας σε άνδρες και γυναίκες να γδυθούν προτού στηθούν μπροστά από τον φωτογραφικό φακό της, έχει στόχο να ανοίξει εκ νέου τον διάλογο ως προς την έννοια της ομορφιάς.

 Η Fullerton-Batten εμπνέεται από την αισθητική του 15ου και του 17ου αιώνα και οι φωτογραφίες της εξυμνούν την ανθρώπινη ανατομία και τον αισθησιασμό. Ορισμένα «ευαίσθητα» σημεία του σώματος – όπως το στήθος, η μέση, οι γλουτοί – τονίζονται μέσω του φωτισμού, ενώ οι αβίαστες πόζες όσων συμμετέχουν στο πρότζεκτ έχουν στόχο να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στη φυσική κομψότητα του ανθρώπινου σώματος. Κάποιοι, μάλιστα, ποζάρουν μπροστά σε καθρέφτες, αντικρίζοντας χωρίς ανασφάλεια τη γύμνια τους.

Η δημιουργός επισημαίνει ότι «κάθε άνδρας ή γυναίκα πρέπει να αντισταθεί στις προσδοκίες της κοινωνίας, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να αποδεχτεί το σώμα του όπως η φύση το διαμόρφωσε».

«Αυτοί οι άνθρωποι είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους σε έναν κόσμο όπου τα πρότυπα ομορφιάς είναι χειραγωγούμενα», συνοψίζει η φωτογράφος.

 

TAGS