0
SHARES

Το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε σήμερα την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος επέλεξε να γυρίσει την πλάτη της σε μια ίσως λανθασμένη αλλά προνοητική ένωση που χρησίμευσε ως σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας λίγο μετά τον σπαραγμό της Ηπείρου από δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Μα γιατί; Σύμφωνα με την Google, πολλοί ψηφοφόροι δεν είναι πραγματικά σίγουροι.

 

Οι ερωτήσεις των Βρετανών 2 ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης

Τα trends της Google στο Twitter ανέφεραν αύξηση 250% σε ανθρώπους που έψαχναν το ερώτημα "τι θα συμβεί αν φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση", τα μεσάνυχτα (ώρα Αγγλίας) δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης του δημοψηφίσματος.

Οι απλές απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα έχουν ήδη δοθεί - η βρετανική λίρα θα πέσει σε ιστορικό χαμηλό, το πολιτικό σκηνικό της χώρας θα αλλάξει, η μετακίνηση των Βρετανών πολιτών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα είναι ελεύθερη κλπ.. Αλλά οι πραγματικές απαντήσεις, τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της προσθαλάσσωσης στην «ανεξαρτησία» είναι πιο πολύπλοκα, αναφέρει το theverge.com.

 

Η δεύτερη πιο δημοφιλής ερώτηση από τους Βρετανούς στη Google και πάλι μετά το τέλος του δημοψηφίσματος είναι: "Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση";  

 

Ενδιαφέρουσες, όμως, είναι και οι δημοφιλέστερες αναζητήσεις στη Google από τους Βρετανούς, μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τον χρήστη του Twitter, John Brenan, αυξήθηκε πάρα πολύ ο αριθμός των πολιτών της χώρας που έκανε την ερώτηση «Πώς να μεταναστεύσεις»

 

Επίσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Google, διπλασιάστηκε ο αριθμός των αναζητήσεων για το «πώς να βγάλεις ιρλανδικό διαβατήριο».

 

Ανάλυση του CNBC: Οι 4+1 λόγοι που οδήγησαν στο Brexit

Η ψήφος της Βρετανίας υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε άναυδο ολόκληρο τον πλανήτη, επισημαίνει το δίκτυο CNBC. Ακόμα και ο ίδιος ο Νάιτζελ Φάρατζ, ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές της εξόδου και επικεφαλής του βρετανικού κόμματος Ukip, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πως θεωρούσε πιθανή μια οριακή επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ του Brexit.

Το CNBC επισημαίνει πως ένας από τους βασικότερους λόγους που οι χρηματιστές έμοιαζαν να μην ανησυχούν για την πιθανότητα να επικρατήσει το Brexit ήταν το γεγονός ότι οι αγορές στοιχημάτων, που συχνά πιστεύεται ότι είναι πιο αξιόπιστες από τις δημοσκοπήσεις, υποδήλωναν ότι θα επικρατήσει το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Ένας λόγος για την ανατροπή των προγνωστικών είναι ότι το Εργατικό Κόμμα φάνηκε να χάνει τις εργατικές τάξεις. Ο γεωγραφικός διαχωρισμός ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα δείχνει μια ισχυρή ευρωσκεπιστική ψήφο σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, που κάποτε ήταν προπύργια του Εργατικού Κόμματος, πριν το κόμμα της αντιπολίτευσης αρχίσει να χάνει έδαφος προς το Ukip του Φάρατζ. Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, που έχει εκφράσει διφορούμενες απόψεις για την ΕΕ στο παρελθόν, δεν θεωρήθηκε ιδιαίτερα ισχυρή φωνή για το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής.

Παράλληλα φαίνεται να υπήρξε παρερμηνεία των δημοσκοπήσεων. Οι εταιρίες σφυγομέτρησης της κοινής γνώμης βρίσκονταν στο στόχαστρο, μετά την περυσινή τους αποτυχία να προβλέψουν την νίκη των Συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές. Αν και τα γκάλοπ συχνά αποτύπωναν μια πιθανή επικράτηση του Brexit, οι χρηματιστές αντ’ αυτού στηρίχθηκαν στις εταιρίες στοιχημάτων.

Το βάρος πέφτει επίσης και στο Σίτι του Λονδίνου. Το γεγονός ότι η βρετανική πρωτεύουσα αποτελεί παγκόσμια μητρόπολη και φιλοξενεί την ευκατάστατη ελίτ του χρηματοπιστωτικού της κέντρου σημαίνει ότι πολλοί αγνοούσαν, ηθελημένα και μη, τις ανησυχίες όσων βρίσκονταν εκτός του Σίτι.

Λάθος όμως έκανε και η βρετανική κυβέρνηση, συνεχίζει το CNBC. Το δημοψήφισμα το εξήγγειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, λόγω της δέσμευσής του κατά την προεκλογική εκστρατεία να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους με την ΕΕ και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα, με στόχο να κερδίσει τους ψηφοφόρους που φοβόταν ότι θα στραφούν στο Ukip. Ο Κάμερον φαίνεται ότι υποτίμησε το πόσα σημαίνοντα μέλη του δικού του κόμματος θα συντάσσονταν με το στρατόπεδο του Brexit και τη δυναμική που θα συγκέντρωνε αυτό.

Ένας ακόμα λόγος, σύμφωνα με το CNBC, είναι η διαμάχη μεταξύ των γενεών. Όσο νεότερος ήταν ένας Βρετανός ψηφοφόρος, τόσο πιθανότερο ήταν να ψηφίσει υπέρ της παραμονής. Η δημοσκόπηση της YouGov έδειξε ότι το 75% των ψηφοφόρων μεταξύ 18 και 24 ετών ψήφισαν υπέρ της παραμονής, με μόλις 39% αυτών που ήταν άνω των 65 ετών να τάσσονται υπέρ της ΕΕ. Παράλληλα, όσο νεότερος είναι κανείς, τόσο πιο πιθανό είναι να είναι δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το στρατόπεδο της παραμονής ίσως εμφανίστηκε ισχυρότερο απ’ ό,τι ήταν στην πραγματικότητα.

TAGS