ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πίπη Φακιδομύτη, Παραμυθάς, Φρουτοπία. 8 παιδικές σειρές με τις οποίες μεγαλώσαμε

Το καλοκαίρι φέρνει μαζί του μία γλυκιά νοσταλγία, Ας θυμηθούμε τι βλέπαμε όταν ήμασταν παιδιά και το καλοκαίρι μεταφραζόταν ως τρεις μήνες διακοπές.

Πίπη Φακιδομύτη, Παραμυθάς, Φρουτοπία. 8 παιδικές σειρές με τις οποίες μεγαλώσαμε

1. Λάσι - Lassie (1954 - TV Series, ΕΙΡΤ)

Αμερικανική οικογενειακή σειρά στην οποία βλέπαμε τις περιπέτειες του πανέξυπνου τετράποδου κόλεϊ, της Λάσι.

Δημιουργός ήταν ο Eric Knight και ξεκίνησε να προβάλλεται στην Αμερικάνικη τηλεόραση το 1953. Μιλάμε για μια μυθική σειρά, με 20 σεζόν, 4 χρόνια ραδιοφωνικής ύπαρξης (μαγικές μέρες ραδιοφώνου), πάνω από 40 νουβέλες στα βιβλιοπωλεία, 11 προσπάθειες να καταξιωθεί και από τον χώρο του κινηματογράφου και 10 επιστροφές στο τηλεοπτικό προσκήνιο. Δεν υπάρχουν πολλές παρόμοιες τέτοιες περιπτώσεις, σε ολόκληρη την ιστορία της τηλεόρασης, σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλα ξεκίνησαν το 1938, με την πρώτη νουβέλα του συγγραφέα Eric Knight, που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδαSaturday Evening Post.

Πίπη Φακιδομύτη, Παραμυθάς, Φρουτοπία. 8 παιδικές σειρές με τις οποίες μεγαλώσαμε

2. Μάγια η μέλισσα

Eίναι ο τίτλος μια παιδικής σειράς κινουμένων σχεδίων Ιαπωνικής παραγωγής. Η σειρά βασίστηκε στο Γερμανικό παραμύθι "Μάγια η μέλισσα" το οποίο γράφτηκε το 1912. Η σειρά προβλήθηκε και στην Ελλάδα στην ΕΡΤ από 1979 έως 1982, στο Alter από 2001 έως 2006 και στο Star από το 2012 και μετά, αλλά με διαφορετικές φιγούρες.

3. Ο παραμυθάς (1978) ΕΡΤ

Θρυλική σειρά. Το πρώτο επεισοδίο προβλήθηκε το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου του 1978. Ο αριθμός των επεισοδίων ήταν 87 και η διάρκεια του κάθε επεισοδίου ήταν 15 λεπτά. Η σκηνοθεσία ήταν του Νίκου Πιλάβιου και της Ελίνας Τανιμανίδη, τα κείμενα του Αλέκου Κυριτσόπουλου, παραγωγός και παρουσιαστής ο Νίκος Πιλάβιος και μουσική σύνθεση ο Σταμάτης Σπανουδάκη. Η σειρά προβλήθηκε από το 1979 έως το 1980 στην Κύπρο από το ΡΙΚ. Ορισμένα επεισόδια της σειράς προβλήθηκαν το 1983 και το 1985 στην Αυστραλία από το Network 0-28/SBS με Αγγλικούς υπότιτλους με τον τίτλο "Mr storyteller". Συγκεκριμένα, το 1983, η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται από το SBS την Τρίτη 15 Μαρτίου 1983 και ολοκληρώθηκε την Τρίτη 19 Απριλίου 1983. Η σειρά προβλήθηκε για δεύτερη φορά από το SBS από την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 1985 μέχρι την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 1985.

4. Ο Επιθεωρητής Σαΐνης ή Αστυνόμος Σαΐνης

Μια τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων δημιουργήθηκε από μια κοινοπραξία μεταξύ της Γαλλίας, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών με θέμα έναν αδέξιο, απλής ευφυΐας ντετέκτιβ με το όνομα Επιθεωρητής Σαΐνης, ο οποίος είναι ένα ανθρώπινο ον με διάφορα βιονικά εξαρτήματα ενσωματωμένα στο σώμα του. Η πρωταρχική νέμεσις του Σαΐνη είναι ο Δρ. Claw, ο ηγέτης μιας σατανικής οργάνωσης, γνωστής ως "M.A.D". Αυτή ήταν το πρώτο κοινοπρακτικής προβολής σόου καρτούν από την DIC Entertainment. Αρχικά προβαλλόταν από το 1983 ως το 1986 και παρέμεινε σε κοινοπραξία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η φωνή του Σαΐνη στην ελληνική μεταγλώττιση ήταν του Τάσου Κωστή, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής του ελληνικού τίτλου: «Σαΐνης». Στην Ελλάδα προβάλλονταν από την ΕΤ1.

5. Πίπη η Φακιδομύτη

(Σουηδικά: Pippi Långstrump, δηλ. η Πίπη η Μακρύκαλτση) αποτελεί κεντρικό χαρακτήρα σειράς παιδικών βιβλίων της Σουηδής συγγραφέως Άστριντ Λίντγκρεν, που μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση. Το όνομά της το εμπνεύστηκε η, εννιάχρονη τότε, κόρη της Λίντγκρεν, κάποια στιγμή που ήταν άρρωστη στο κρεβάτι και ζήτησε από την μητέρα της να αυτοσχεδιάσει μία ωραία παιδική ιστορία. Η Πίπη, ήταν ένα κορίτσι εννιά ετών, είχε την αυτοπεποίθηση ενήλικου, ζούσε ανεξάρτητα και έμενε μόνη της στην βίλα της, την βίλα Βιλεκούλα. Ενώ δεν της φαινόταν, διέθετε υπερφυσικά χαρακτηριστικά για την ηλικία της καθώς μπορούσε να αντιμετωπίσει εύσωμους παλαιστές και να σηκώσει τεράστια βάρη χωρίς δυσκολία, όπως π.χ. το άλογό της, κάτι που ξάφνιαζε τους ενήλικους. Η συμπεριφορά της, προς τους καθώς πρέπει σοβαροφανείς ενήλικους, ήταν αγενής, ενώ προς τους μοχθηρούς χαρακτήρες των ιστοριών η στάση της είναι αμείλικτη. Τα πρώτα τρία βιβλία-επεισόδια της Πίπης της Φακιδομύτης κυκλοφόρησαν την περίοδο 1945-1948 και το 1969-1975 κυκλοφόρησαν άλλα έξι. Δύο επιπλέον ιστορίες της Πίπης εκδόθηκαν το 1979 και το 2000. Τα βιβλία της σειράς έχουν μεταφραστεί σε παραπάνω από 50 γλώσσες. Στην Ελλάδα το σήριαλ προβλήθηκε από την ΕΡΤ.

6. Φρουτοπία, 1985, EΡΤ

Eίναι η μεγαλύτερη ελληνική σειρά κόμικ που δημιούργησαν το 1983 ο συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Ευγένιος Τριβιζάς και ο σκιτσογράφος Νίκος Μαρουλάκης. Ολοκληρώθηκε σε τρεις κύκλους με 50 τεύχη. Το κόμικ μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση το 1985, από την οικογένεια Σοφιανού, οπτικοποιημένο με μαριονέτες κουκλοθεάτρου και σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται στις 8 Νοεμβρίου 1985, από το κανάλι της ΕΡΤ. Παρά το γεγονός ότι το τέλος της Φρουτοπίας δεν προβλήθηκε ποτέ λόγω περικοπών στην ζώνη προγράμματος κατα την οποία προβαλλόταν η σειρά, προβλήθηκαν 3 κύκλοι με συνολικά 47 επεισόδια, τα οποία επαναπροβλήθηκαν αρκετές φορές τα χρόνια που ακολούθησαν.

Πολλοί γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί της εποχής δάνεισαν τις φωνές τους στους ήρωες της τηλεοπτικής μεταφοράς της Φρουτοπίας, όπως ο Δημήτρης Πιατάς, ο Δάνης Κατρανίδης, η Ντίνα Κώνστα, η Ματίνας Καρρά, και ο Τάσος Κωστής. Στην αφήγηση ήταν ο γνωστός αφηγητής Κώστας Σκόκος.

7. Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον

Μια τηλεοπτική σειρά βασισμένη στο βιβλίο φαντασίας της Σουηδέζας συγγραφέα Σέλμα Λάγκερλεφ (Selma Lagerlöf, 1858-1940), με τίτλο “Nils Holgerssons underbar a resa genom Sverige”. Η σειρά, ιαπωνικής παραγωγής, γυρίστηκε το 1980 και παίχτηκε για πρώτη φορά στην ελληνική κρατική τηλεόραση από το 1983 μέχρι το 1984, παρουσιάζοντας σε 52 ημίωρα επεισόδια την ιστορία του μικρού Νιλς Χόλγκερσον, που γύρισε τον κόσμο πάνω σε μια χήνα. Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον επαναπροβλήθηκε με την αυθεντική μεταγλώττιση από την ΕΡΤ τρεις φορές: το 1985 από την ΕΡΤ-1, το 1987 από την ΕΡΤ-1 και το 1989 από την ΕΤ3.

8. Μπόλεκ και Λόλεκ

Μπόλεκ και Λόλεκ είναι ο τίτλος πολωνικής σειράς κινουμένων σχεδίων που γνώρισε επιτυχία σε πολλές χώρες του κόσμου και προβάλλει τη φιλία, την αλληλεγγύη, τα ταξίδια, τον αθλητισμό, με δόσεις περιπέτειας και χιούμορ.Η σειρά πήρε τον τίτλο της από μια πολωνική ταινία του 1936. Δημιουργός και σκηνοθέτης της ήταν ο Βλαντίσλαβ Νεχρεμπέτσκι (Władysław Nehrebecki), σχεδιαστές των δυο ηρώων οι Άλφρεντ Λέβικ (Alfred Ledwig) και Λέζεκ Λόρεκ (Leszek Lorek) ενώ τη μουσική έγραφε ο Βάλντεμαρ Καζανέτσκι (Waldemar Kazanecki). Ήταν μια παραγωγή των Στούντιο Κινουμένων Σχεδίων του Bielsko-Biała. Οι κεντρικοί ήρωες είναι δυο αγοράκια περίπου δέκα ετών: ο κοντός και λίγο χαζός Λόλεκ και ο ψηλός και νευρικός Μπόλεκ. Από το 1973 στην παρέα προστέθηκε και η φίλη τους Τόλα. Επίσης σε τουλάχιστον ένα επεισόδιο, εμφανίζεται ο ήρωας της παράλληλης πολωνικής σειράς κινουμένων σχεδίων, Ρεξ, όπως και οι Μπόλεκ και Λόλεκ εμφανίζονται εκεί. Τα επεισόδια μέχρι το 1980 δεν έχουν διαλόγους, πάρα μόνο επιφωνήματα και ηχητικά εφέ (κάτι που συνέβαλε στη διεθνή επιτυχία της σειράς), ενώ το σχέδιο είναι απλό αλλά πολύ παραστατικό.

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.