Ο καλλιτέχνης Christo, γνωστός για τα μεγάλης κλίμακας μνημειακά του έργα, όπως το «αμπαλάζ» της Πον Νεφ στο Παρίσι ή του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, πέθανε σε ηλικία 84 ετών.

Ο Κρίστο Βλαντιμίροφ Γιαβάσεφ, γεννημένος στην Βουλγαρία, πέθανε από φυσικά αίτια στο σπίτι του στην Νέα Υόρκη. Ο λιγνός άνδρας με τα χαρακτηριστικά λευκά μαλλιά είχε σχηματίσει μαζί με την σύζυγό του Ζαν-Κλοντ ένα από τα πιο προβεβλημένα ζευγάρια της σύγχρονης τέχνης, την οποία υπήρετησαν με έργα in situ, που χρειάζονταν σχεδιασμό ετών και εκατομμύρια δολάρια για να πραγματοποιηθούν για να μην διαρκέσουν παρά λίγες ημέρες. Ο σκοπός της τέχνης τους ήταν απλά να γίνει ο κόσμος μια «ομορφότερη τοποθεσία» και να ειδωθούν γνώριμα τοπία με ένα νέο τρόπο.

«Ο Κρίστο έζησε μία πλήρη ζωή, όχι μόνο φανταζόμενος αυτό που φαινόταν αδύνατο, αλλά πραγματοποιώντας το. Το έργο του Κρίστο και της Ζαν-Κλοντ ένωσε ανθρώπους σε μοιρασμένες εμπειρίες σε ολόκληρο τον κόσμο και το έργο τους ζει στις καρδιές και τις αναμνήσεις μας», γράφουν οι συνεργάτες του στο μήνυμα που ανήρτησαν στο Facebook.

Το ζευγάρι καλλιτεχνών δημιούργησε έργα κυρίως σε δημόσιους χώρους όπως το τύλιγμα του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο και της γέφυρας Ποντ Νεφ στο Παρίσι, το μήκους 39 χλμ έργο Running Fence ανάμεσα στις κομητείες Μαρίν και Σόνομα της Καλιφόρνια και τις Πύλες στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης.

Παρακάτω δείτε μερικά από τα εντυπωσιακότερα έργα τους

The Pont Neuf, Wrapped, Paris, 1975-85
Running Fence, Sonoma and Marin Counties, California, 1972-76
Wrapped Trees, Fondation Beyeler and Berower Park, Riehen, Switzerland, 1997-98
The Floating Piers, Lake Iseo, Italy, 2014-16
Surrounded Islands, Biscayne Bay, Greater Miami, Florida, 1980-83
The Umbrellas, Japan-USA, 1984-91

 

The Mastaba, Serpentine lake, Hyde Park, London, 2018

 

Δείτε το ρεπορτάζ για τον καλλιτέχνη και την πορεία του
 

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram 

TAGS