0
SHARES

H Γουόλ Στριτ δεν έχει υπάρξει, κατά παράδοση, ένα μέρος όπου οι γυναίκες αποτελούν πλειονότητα. Συγκεκριμένα, στα υψηλότερα επαγγελματικά κλιμάκια, αποτελούν το 20-35%.

Ωστόσο, κάποιες τα έχουν καταφέρει και μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για πολλές άλλες που θέλουν να κάνουν καριέρα στα οικονομικά – ή και σε άλλους τομείς.

Πέντε από αυτές, λοιπόν, οι οποίες έχουν κατακτήσει υψηλές θέσεις στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα Μόργκαν Στάνλεϊ, μας δίνουν συμβουλές επαγγελματικής επιτυχίας:

 

1) Δεν πρέπει να λέτε πάντα «ναι» - ούτε καν στις ευκαιρίες που σας προσφέρονται.

«Μην χάνετε πιθανές καλές θέσεις ή δουλειές, σκεπτόμενες ότι πρέπει να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό μονοπάτι. Από την άλλη, ούτε να λέτε «ναι» σε κάθε ευκαιρία που σας προσφέρεται. Φροντίστε να έχετε κάποιον που να εμπιστεύεστε, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε καλά και να αξιολογήσετε τις νέες ευκαιρίες και επαγγελματικές προτάσεις όταν αυτές εμφανίζονται».

Σελέστ Μεγιέτ Μπράουν

 

2) Σταματήστε να απολογείστε.

«Όταν πρωτοξεκίνησα την καριέρα μου, ένιωθα πολύ άγχος όταν έλεγα ανοιχτά τη γνώμη μου και, συχνά, απολογούμουν γι' αυτό. Το αφεντικό μου, όμως, επέμενε ότι δεν έπρεπε ποτέ να απολογούμαι που είμαι ο εαυτός μου. Και αυτή η συμβουλή με μεταμόρφωσε εντελώς».

Κέιτυ Ζχάο

 

3) Θα χρειαστείτε αυτά τα τρία πράγματα.

«Πρώτον, πρέπει να έχετε ένα όνειρο. Δεύτερον, μια ιδέα τού ποιος είναι ο στόχος σας. Και τρίτον, πάθος. Προφανώς, είναι σημαντικό να διαθέτετε και τις απαραίτητες δεξιότητες, καθώς και να δουλέψετε σκληρά, αλλά, αν δεν έχετε ένα όνειρο και έναν στόχο, μην εκπλαγείτε σε περίπτωση που δεν φτάσετε ως εκεί. Επίσης, αν δεν κυνηγήσετε το όνειρό σας με πάθος, μπορεί να αποθαρρυνθείτε για την επιλογή του επαγγέλματός σας κατά τις δύσκολες περιόδους. Γιατί πάντα υπάρχουν δύσκολες περίοδοι σε τομείς με τα πάνω και τα κάτω τους, όπως τα οικονομικά».

Γουέι Σαν Κρίστιανσον

 

4) Να είστε ειλικρινείς.

«Όταν είχα αναλάβει την πρώτη διοικητική θέση στην καριέρα μου, σχεδόν 15 χρόνια πριν, ο προϊστάμενος μού είχε πει: “Η διαφάνεια και η ειλικρίνεια αποτελούν βασικά κλειδιά για να διαχειρίζεσαι τις ανθρώπινες σχέσεις και να κερδίζεις την εμπιστοσύνη των άλλων. Και, στην πραγματικότητα, είναι πιο δύσκολο από όσο φαντάζεσαι”. Αποδείχθηκε αληθινό. Παρότι, για παράδειγμα, είναι πολύ δύσκολο να πεις σε κάποιον κάτι που ξέρεις ότι δεν θα του αρέσει, μακροπρόθεσμα σε ανταμείβει να είσαι όσο πιο ειλικρινής μπορείς σε κάθε περίσταση».

Γιούκι Χασιμότο 

 

5) Δικτυωθείτε με ανθρώπους έξω από τον συνηθισμένο κύκλο σας.

«Είναι πολύ ωφέλιμο για την καριέρα σας να διευρύνετε τις επαγγελματικές γνωριμίες σας πέρα από τους στενούς συνεργάτες σας. Αν αναπτύξετε σχέσεις με συναδέλφους από άλλες ομάδες ή τμήματα, αυτό θα σας χαρίσει ένα υποστηρικτικό δίκτυο στο οποίο θα μπορείτε να καταφύγετε για επαγγελματικές συμβουλές. Επίσης, πιστεύω ότι ένα καλό δίκτυο γνωριμιών θα σας βοηθήσει και να κάνετε καλύτερα τη δουλειά σας, εφόσον θα έχετε πληρέστερη εικόνα για το σύνολο της επιχείρησης και του τομέα σας». 

Τζέσικα Άλσφορντ

TAGS