Το Πάσχα, ή αλλιώς η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με έθιμα, παραδόσεις και φυσικά την ελληνική ύπαιθρο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Έλληνας συνηθίζει να λέει «Χριστούγεννα στην πόλη Πάσχα στο χωριό» περικλείοντας σε μία μόνο φράση, τη συνήθεια που έχουμε αιώνες τώρα ως λαός. Ο καλός καιρός είναι συνήθως σύμμαχος για μικρές αποδράσεις και επισκέψεις στους τόπους καταγωγής μας, όπου η Μεγάλη Εβδομάδα γιορτάζεται πολύ διαφορετικά σε σχέση με την πόλη. Ήθη και έθιμα που επιβιώνουν στο πέρασμα των χρόνων, παίρνουν σάρκα και οστά ενώ οι κάτοικοι της κάθε περιοχής, συμμετέχουν με χαρά σε αναπαραστάσεις και δρώμενα σαν μία μεγάλη θεατρική παράσταση με αμέτρητους πρωταγωνιστές.

Κάθε περιοχή έχει κάτι να σου μάθει και κάτι να σου δείξει. Η Κέρκυρα θεωρείται η βασίλισσα του ελληνικού Πάσχα συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες προκειμένου να θαυμάσουν την περιβόητη ρίψη των σταμνών ή για την ακρίβεια των «μπότηδων» προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση τεχνητού σεισμού.

Και αν για τα έθιμα της κοσμικής Κέρκυρας έχουμε ακούσει πολλά, υπάρχει ένα άλλο νησί, το οποίο διεκδικεί επάξια την κορυφή μιας και προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες τις άγιες τούτες μέρες.

Και αν για τα έθιμα της κοσμικής Κέρκυρας έχουμε ακούσει πολλά, υπάρχει ένα άλλο νησί, το οποίο διεκδικεί επάξια την κορυφή μιας και προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες τις άγιες τούτες μέρες.

Αναφερόμαστε στην Πάτμο, ή αλλιώς «Νησί της Αποκάλυψης» μιας και εκεί λέγεται ότι ο Απόστολος Ιωάννης έγραψε την «Αποκάλυψη». Παρεξηγημένο από πολλούς νησί, αλλά με σπάνια ομορφιά και ιδιαίτερη ιστορία. Το μακρύ ταξίδι με το πλοίο, μπορεί να είναι κουραστικό, αλλά όσα ζεις στον τόπο αυτό νομίζω ότι τελικά σε αποζημιώνουν. Και αν για καλοκαιρινές διακοπές είναι ένας ήσυχος παράδεισος, η εμπειρία του Πάσχα στην Πάτμο είναι κάτι που δεν θα ξεχάσεις ποτέ!

Πρωταγωνιστής των ημερών η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, ένα επιβλητικό κάστρο στην είσοδο της Χώρας του νησιού, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία αλλά και τον τουρισμό του τόπου. Η ατμόσφαιρα κατάνυξης είναι διάχυτη σε όλο το νησί, ενώ το απόγευμα της Μ. Πέμπτης, γίνεται αναπαράσταση της τελετής του Ιερού Νιπτήρα η οποία είναι ουσιαστικά η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου. Ο Ηγούμενος πλένει τα πόδια των 12 μοναχών, όπως ακριβώς έκανε ο Ιησούς με τους μαθητές του.

Ακόμη ένα ιδιαίτερο έθιμο είναι η Δεύτερη Ανάσταση που γίνεται στο Μοναστήρι της Πάτμου, ενώ το απόγευμα της Κυριακής διαβάζεται το Ευαγγέλιο σε 7 διαφορετικές γλώσσες, ιταλικά, γαλλικά, ρώσικα, αγγλικά, γερμανικά, σέρβικα και τα αρχαία ομηρικά ελληνικά.

Μπορεί λοιπόν φέτος να μην μπορέσαμε να αφήσουμε τις πόλεις και να βιώσουμε κάποια από αυτά τα έθιμα από κοντά, αλλά ευχή όλων είναι σύντομα να επανέλθει η περιβόητη «κανονικότητα» και του χρόνου να μπορέσουμε να γιορτάσουμε όπως μόνο εμείς γνωρίζουμε.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS