ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Παραγγείλαμε δώρα διαδικτυακά, έπρεπε να τα κρύψουμε από τα παιδιά, και είχαμε άγχος αν θα έρθουν»

«Παραγγείλαμε δώρα διαδικτυακά, έπρεπε να τα κρύψουμε από τα παιδιά, και είχαμε άγχος αν θα έρθουν»

Ανυπομονούσαν γι' αυτές τις μέρες, έγραφαν γράμμα στον Άγιο Βασίλη ζητώντας του τα δώρα που επιθυμούσαν όλη τη χρονιά. Πήγαιναν κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο και έβλεπαν ξαφνικά πακέτα με πολύχρωμο και γιορτινό περιτύλιγμα να τους περιμένουν. Τα παιδιά αγαπούν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς γι' αυτή τη μαγεία που υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Φέτος, όμως, τις γιορτάζουν διαφορετικά, χωρίς κάλαντα, χωρίς πολλές βόλτες. Φέτος, ο «Άγιος Βασίλης» δεν θα έρθει από την καμινάδα, δεν θα φοράει τη στολή του αλλά τη μάσκα του και θα χτυπήσει το κουδούνι βγάζοντας από το φορτηγό τα δέματα με τα δώρα. Οι γιορτές του 2020 αποτέλεσαν ένα ακόμη δύσκολο στοίχημα για τους γονείς που κλήθηκαν εν μέσω lockdown να χαρίσουν λίγη από τη λάμψη των γιορτών στα παιδιά τους.

Η Ειρήνη Κωνσταντοπούλου ζει στην Αθήνα και είναι μητέρα τριών παιδιών (9,5 χρόνων, 3,5 και 1,5) και όπως λέει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η περίοδος αυτή «είναι ένα στοίχημα των γονιών να μπορέσουμε να καλύψουμε όλο αυτό το ‘’κενό’’ του Άγιου Βασίλη».

«Παραγγείλαμε δώρα διαδικτυακά, έπρεπε να τα κρύψουμε από τα παιδιά, και γενικά είχαμε ένα άγχος αν θα καταφέρουν να έρθουν τα δώρα ή όχι. Φέτος ο "Άγιος Βασίλης" ήρθε με βανάκι, χτύπησε το κουδούνι, φόραγε μάσκα, δεν μπήκε στην καμινάδα, ωστόσο προσπαθούμε ακόμη και με αυτό τον τρόπο να σώσουμε κάτι από το κλίμα των γιορτών», αναφέρει.

Η κόρη της, Σάντρα, που είναι 9,5 ετών ανυπομονεί και περιμένει τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κάθε χρόνο, τώρα όμως τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. «Τις γιορτές βρισκόμασταν με φίλους, πηγαίναμε στους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας, πηγαίναμε βόλτες, λέγαμε τα κάλαντα, κάναμε ψώνια, τώρα δεν μπορεί να γίνει αυτό», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η Σάντρα προσπαθεί να περάσει τον ελεύθερό της χρόνο διαφορετικά, παίζοντας με τις αδερφές της, βλέποντας ταινίες με όλη την οικογένεια, μαγειρεύοντας όλοι μαζί, διαβάζοντας βιβλία.

«Τις γιορτές βρισκόμασταν με φίλους, πηγαίναμε στους παππούδες μας και τις γιαγιάδες μας, πηγαίναμε βόλτες, λέγαμε τα κάλαντα, κάναμε ψώνια, τώρα δεν μπορεί να γίνει αυτό»

Σύμφωνα με την μητέρα της, επεδίωξαν να δημιουργήσουν ένα γιορτινό πνεύμα στο σπίτι, στολίζοντας φέτος από νωρίς και βλέποντας χριστουγεννιάτικες σειρές και ταινίες από τον Νοέμβριο, ωστόσο οι τρόποι απασχόλησης των παιδιών όλο και λιγοστεύουν. «Έχουμε μιλήσει στα παιδιά γι' αυτό που συμβαίνει, μας βλέπουν που ακούμε ειδήσεις, την αγωνία που έχουμε με τη δουλειά, με όλα, δεν έχουμε ρίξει χρυσόσκονη για όλη αυτή την αγωνία που περνάμε. Έχουμε παρουσιάσει τα πράγματα όπως είναι, ότι δηλαδή καθόμαστε μέσα στο σπίτι γιατί πρέπει να προσέξουμε. Σκεφτείτε ότι τα παιδιά είναι εκείνα που αμέσως προσαρμόστηκαν και χωρίς πρόβλημα βάλανε μάσκες, και άρχισαν να συνηθίζουν τις καινούριες συνθήκες. Τα παιδιά είναι παράδειγμα για εμένα αυτή τη φορά. Βγαίναμε έξω από το σπίτι και μου φώναζαν “Μαμά μάσκα”», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Έχουμε μιλήσει στα παιδιά γι' αυτό που συμβαίνει, μας βλέπουν που ακούμε ειδήσεις, την αγωνία που έχουμε με τη δουλειά, με όλα, δεν έχουμε ρίξει χρυσόσκονη για όλη αυτή την αγωνία που περνάμε»

«Πολλά πράγματα μου λείπουν, δεν θα μπορούσα να πω ένα, όπως οι φίλοι μου, η υπόλοιπη οικογένεια. Οι φετινές γιορτές ήταν κάτι που δεν περίμενα. Κάθε χρόνο κάναμε γιορτή στο σχολείο, μαζευόμασταν. Αυτό είναι κάτι που μου έχει λείψει», αναφέρει η Σάντρα, ενώ προσθέτει ότι όποτε μιλάει με τους φίλους της, της λένε ότι δεν τους αρέσουν οι φετινές γιορτές και θα ήθελαν να πάνε μια εκδρομή στα μέρη που πήγαιναν χωρίς μέτρα, όπως παλιά.

Το μήνυμα της Σάντρας για του χρόνου όμως είναι απλό: «Του χρόνου ελπίζω να είμαστε αγκαλιασμένοι χωρίς μέτρα, χωρίς μάσκες, αντισηπτικά. Καλή χρονιά και όλοι να κατανοούν τη δύσκολη αυτή περίοδο και να προσέχουν», εύχεται μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πώς να περάσουν τα παιδιά χαρούμενες γιορτές μέσα στο σπίτι

Τα παιδιά έχουν βιώσει μία παρατεταμένη χρονική περίοδο στην απομόνωση του σπιτιού και έχουν περάσει πια πολλές ώρες μπροστά από μία οθόνη, όχι μόνο για ψυχαγωγία αλλά και για λόγους εκπαίδευσης. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος και σχεσιακή ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Αποστολοπούλου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα παιδιά επηρεάζονται ψυχολογικά, ωστόσο αυτό συμβαίνει με διαφορετικούς τρόπους για το καθένα, αναλόγως της προσωπικότητάς τους και των συνθηκών που βιώνουν.

Πιθανώς, άλλα παιδιά να επηρεάζονται λιγότερο κι άλλα περισσότερο. «Η ψυχολογική τους κατάσταση συνδέεται άμεσα με αυτήν των γονιών ή των φροντιστών τους. Το κλίμα στο σπίτι, η οπτική γωνία από την οποία εμείς οι μεγάλοι βλέπουμε τον κατ΄οίκον περιορισμό, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά. Πολύ σημαντικό, σύμφωνα με την κ. Αποστολοπούλου, είναι οι γονείς να ρωτούν τα παιδιά τους για το πώς νιώθουν και να τους δίνουν την ευκαιρία να εκφραστούν. «Μην ξεχνάμε βέβαια ότι ήδη τα παιδιά έχουν βιώσει έναν πρωτόγνωρο τρόπο εκπαίδευσης, ένα διαφορετικό Πάσχα, ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι και τώρα ήρθαν τα επίσης διαφορετικά Χριστούγεννα. Μήπως λοιπόν τα παιδιά μας είναι πιο προετοιμασμένα ψυχολογικά απ΄ό,τι φοβόμαστε;», τονίζει η ίδια.

«Η ψυχολογική τους κατάσταση συνδέεται άμεσα με αυτήν των γονιών ή των φροντιστών τους. Το κλίμα στο σπίτι, η οπτική γωνία από την οποία εμείς οι μεγάλοι βλέπουμε τον κατ΄οίκον περιορισμό, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή τους»

Εναλλακτικές λύσεις, ωστόσο, όπως λέει η ίδια υπάρχουν πολλές. Για παράδειγμα μπορούν να στολίσουν μαζί το σπίτι τους, να δουν παρέα χριστουγεννιάτικες ταινίες, να ακούσουν και να πουν τραγούδια αλλά και να φτιάξουν χριστουγεννιάτικες λιχουδιές. Ακόμη, οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους μπορούν να δημιουργήσουν διάφορες χειροτεχνίες, κάρτες και στολίδια, πάντα προσαρμοσμένης δυσκολίας στην ηλικία του κάθε παιδιού. Μια ακόμα πρόταση της κ. Αποστολοπούλου είναι οι γονείς να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια μαζί με τα παιδιά τους, παντομίμα, αλλά και να «ζωντανέψουν» ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι, κάνοντάς το θεατρικό. «Τα παιδιά νιώθουν χαρά όταν λαμβάνουν την προσοχή μας και μέρος του χρόνου μας. Ίσως να μην έχει τόση σημασία ποια δραστηριότητα θα επιλέξετε τελικά, αρκεί να την κάνετε μαζί», επισημαίνει η κ. Αποστολοπούλου.

«Τα παιδιά νιώθουν χαρά όταν λαμβάνουν την προσοχή μας και μέρος του χρόνου μας. Ίσως να μην έχει τόση σημασία ποια δραστηριότητα θα επιλέξετε τελικά, αρκεί να την κάνετε μαζί»

Εξίσου σημαντικό, είναι τα παιδιά να νιώσουν κοντά τους, τους γονείς, καθώς κάτι τέτοιο τους δίνει σιγουριά και δύναμη να αντεπεξέλθουν σε δύσκολες καταστάσεις μιας και έχουν ανάγκη τη σταθερότητα και την αίσθηση ασφάλειας.

«Μια δύσκολη κατάσταση είναι κι αυτή και θα την περάσετε ενωμένοι. Είναι ευκαιρία για την οικογένεια να έρθει κοντά και για τους γονείς να διηγηθούμε τις προσωπικές μας εμπειρίες από τα παιδικά μας χρόνια, για το πώς καθόμασταν δίπλα από τη γιαγιά ή τη μητέρα μας και τις βλέπαμε να μαγειρεύουν τα χριστουγεννιάτικα φαγητά ή δίπλα στον παππού που μας έλεγε ιστορίες και τον μπαμπά που έβαζε τα λαμπιόνια. Οι γιορτές είναι γεμάτες ξεχωριστές μυρωδιές και μνήμες που μπορούμε να μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι μας. Είναι στο χέρι μας να δώσουμε μια νότα αισιοδοξίας και να μη σταθούμε στις απώλειες που φέρνει ο κατ΄οίκον περιορισμός. Ας επιτρέψουμε στη χαρά των όμορφων στιγμών να μπει στο σπίτι μας. Το έχουν και τα παιδιά μας, αλλά κι εμείς ανάγκη», σημειώνει η κ. Αποστολοπούλου.

«Είναι ευκαιρία για την οικογένεια να έρθει κοντά και για τους γονείς να διηγηθούμε τις προσωπικές μας εμπειρίες από τα παιδικά μας χρόνια, για το πώς καθόμασταν δίπλα από τη γιαγιά ή τη μητέρα μας και τις βλέπαμε να μαγειρεύουν τα χριστουγεννιάτικα φαγητά»

Είναι αρκετά σύνηθες αυτή την περίοδο τα παιδιά να νιώθουν έντονα την απουσία των φίλων τους. Ένα καλός τρόπος ώστε οι γονείς να κατανοήσουν αυτό που τους συμβαίνει είναι να εκφράσουν και οι ίδιοι ότι τους λείπουν και οι δικοί τους φίλοι.

«Τα παιδιά δεν είναι μόνα τους σε αυτό και είναι σημαντικό να το γνωρίζουν. Εξηγούμε στη γλώσσα τους, αναλόγως του σταδίου ανάπτυξης που βρίσκονται, ότι ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία χρειάζεται να έχουμε πολλή υπομονή. Μπορείτε να προσκαλέσετε τα ίδια τα παιδιά να δώσουν ιδέες για εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με τους φίλους τους. Εμπιστευθείτε τα και θα εκπλαγείτε! Μπορείτε να φτιάξετε μια ζωγραφιά για κάθε φίλο και ξαδερφάκι και να τη στείλετε μαζί με μια κάρτα γεμάτη ευχές. Εκμεταλλευτείτε την τεχνολογία και δημιουργήστε βίντεο με τα κάλαντα, ένα χορευτικό, τραγούδι ή θεατρικό σκετσάκι για να τη στείλει με έναν πρωτότυπο τρόπο τις ευχές του», σημειώνει η κ. Αποστολοπούλου, ενώ προσθέτει ότι «είναι ευκαιρία να εμφυσήσουμε στα παιδιά ότι τα δώρα δε χρειάζεται να είναι πολλά ή μεγάλης αξίας για να είναι σημαντικά και ότι ο “εγκλεισμός” έφερε το δώρο του χρόνου που η οικογένεια μπορεί να είναι μαζί στο σπίτι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Read Next

23 Μαϊ 2022

LG OLED Gallery TV: Η Τέχνη συναντά την τεχνολογία στην έκθεση "Non-Returns" του Σωτήρη Δανέζη

Ο Σωτήρης Δανέζης "επιστρέφει" στις περιοχές του πλανήτη που σημαδεύτηκαν από πολέμους και ανθρωπιστικές κρίσεις, για να παρουσιάσει τις μοναδικές ιστορίες του, αυτή τη φορά μέσα από φωτογραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα και έξι transmedia dοcs, τα οποία προβάλλονται σε οθόνες 65’’ LG OLED TV.

23 Μαϊ 2022

Μπορούμε να αλλάξουμε το πώς αντιδρούμε εμείς σε όσα μας συμβαίνουν;

Το νέο βιβλίο της Mel Robbins μάς αφηγείται την ιστορία της και το πώς μια απλή καθημερινή συνήθεια τής άλλαξε την κοσμοθεωρία.

Περισσότερα από

Life

23 Μαϊ 2022

Το πιο κομψό smartwatch ήρθε στην Ελλάδα

Διαθέσιμο σε 46mm και 42mm και δώρο Free Buds Lipstick και FreeBuds 4

22 Μαϊ 2022

Το Πεδίον του Άρεως υποδέχεται τα..."Plásmata" της Στέγης

Για δεύτερη χρονιά το Πεδίο του Άρεως μεταμορφώνεται σε χώρο... Τέχνης. Από τις 23 Μαϊου αρχίζει η νέα έκθεση "Plásmata" του Ιδρύματος Ωνάση.

21 Μαϊ 2022

Οι Άγγελοι του Τσάρλι: Κι όμως η Φάρα Φόσετ έπαιξε μόνο μία χρονιά στη σειρά

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Η Φάρα Φόσετ ήταν μόνο στην πρώτη σεζόν και ας την έχουμε ταυτίσει όλοι με τον ρόλο. Γιατί;

21 Μαϊ 2022

Από το "μια κοπέλα να μας κρατάει τα παιδιά" στο "νταντά-επάγγελμα καριέρας"

"Ψάχνω babysitter για τα παιδιά". Αυτή είναι η πιο συχνή αγωνία των γονιών, αφού το επάγγελμα της νταντάς έχει την υψηλότερη απορρόφηση στην αγορά εργασίας.

20 Μαϊ 2022

Γεύσεις αυθεντικής ιταλικής κουζίνας στη Θεσσαλονίκη

Το "True Italian Taste" θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουνίου, στην πόλη της Θεσσαλονίκης με την ιταλική κουζίνα να πρωταγωνιστεί.

20 Μαϊ 2022

Bright Habits: Καλύτερη διάθεση με την απόκτηση μίας και μόνο νέας συνήθειας

Πώς θα επαναφέρεις την καλή ψυχολογία και την ευεξία στη ζωή σου.

20 Μαϊ 2022

Πώς θα αναβαθμίσεις τον ήχο σου με τη νέα all-in-one soundbar Sonos Ray

Η Sonos επεκτείνει την κορυφαία της σειρά οικιακού κινηματογράφου με την πιο compact soundbar.

20 Μαϊ 2022

Το γνωρίζετε ότι πιθανότατα δεν πίνετε όσο νερό χρειάζεστε;

Το γνωρίζατε ότι η ηλικία, η φυσική μας δραστηριότητα και οι κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν την ποσότητα του νερού που χρειαζόμαστε;

20 Μαϊ 2022

Οι καλύτερες τροφές για να μακρύνουν τα μαλλιά σου πιο γρήγορα

Η διατροφή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

19 Μαϊ 2022

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να έχουμε επάρκεια σιδήρου

Χωρίς επαρκή επίπεδα σιδήρου, το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά.