Αρκετά ατυχήματα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στον παγκόσμια χώρο της τέχνης των εικαστικών, με μερικά πραγματικά όμορφα γλυπτά να καταλήγουν αγνώριστα και παραμορφωμένα λόγω κακής ή ερασιτεχνικής αποκατάστασης. 

Στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην πόλη Παλένθια το νέο «θύμα» της παραπάνω κατάστασης είναι ένα εντυπωσιακό άγαλμα του 1923 το οποίο παρουσίαζε τη μορφή μίας αγέρωχης, χαμογελαστής γυναίκας. Πλέον τίποτα δεν θυμίζει τα ρεαλιστικά, χαριτωμένα χαρακτηριστικά της καθώς, μετά από πρόσφατη αποκατάσταση, το γλυπτό παραπέμπει περισσότερο στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ παρά σε μία κομψή γυναίκα.

Την υπόθεση ανέδειξε στα σόσιαλ μίντια ένας Ισπανός ζωγράφος, ο Antonio Guzmán Capel ο οποίος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα απαράδεκτο και παρομοίασε το άγαλμα με «κεφάλι καρτούν».  «Μετακόμισε εδώ (σ.σ. ο Ντόναλντ Τραμπ)» ανέφερε ο Ισπανός γλύπτης Victorio Macho Rogado σχολιάζοντας την ανάρτηση του Capel.

Η «πατατοκέφαλη της Παλένθια» συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στα έργα τέχνης που καταστράφηκαν στην Ισπανία από αποτυχημένες απόπειρες συντήρησης. Το πιο διάσημο από αυτά παραμένει το «Monkey Christ», όταν, το 2012, μια ενορίτισσα κατέστρεψε μία τοιχογραφία του Elías García Martínez προσπαθώντας να την αποκαταστήσει.  

Νωρίτερα εφέτος ένα έργο του διάσημου Ισπανού ζωγράφου Μπαρτολομέ Εστέμπαν Μουρίγιο αλλοιώθηκε καθώς εικάζεται πως δόθηκε για καθαρισμό σε συντηρητή επίπλων και όχι σε επαγγελματία συντηρητική γλυπτών. 

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Las fotos están un poco borrosas, de todas maneras se aprecia la pícia perfectamente. Esta cabeza se cayó de uno de los...

Δημοσιεύτηκε από

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS