Μπορεί να έσβησαν όλες οι εστίες της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας στην Παναγία των Παρισίων, αλλά έμειναν πίσω ανυπολόγιστες καταστροφές. Το τόξο κατέρρευσε, η οροφή του γοτθικού μνημείου ηλικίας 850 ετών έγινε στάχτη και μαζί με αυτήν ανεκτίμητα έργα τέχνης. Τουλάχιστον σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις αποφεύχθηκε η ολοκληρωτική καταστροφή του ναού, ενώ διασώθηκαν πολλά από τα μπρούτζινα γλυπτά που είχαν αφαιρεθεί πρόσφατα για συντήρηση.

Το παριζιάνικο ορόσημο βρίσκεται σε ένα μικρό νησάκι στη μέση του Σηκουάνα, το Ιλ ντε λα Σιτέ, το οποίο εκκενώθηκε στη διάρκεια της φωτιάς. Η κατασκευή της Παναγίας των Παρισίων ή Νοτρ Νταμ κράτησε δύο ολόκληρους αιώνες: ξεκίνησε το 1163 στη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου Ζ' και ολοκληρώθηκε το 1345.

Στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει πολλές απειλές. Δεν είναι η πρώτη φορά που παραδίδεται στις φλόγες. Στην ίδια θέση προϋπήρχε μια εκκλησία που καταστράφηκε σε φωτιά και ξαναχτίστηκε μεταξύ του 1230 και του 1240, σύμφωνα με το βιβλίο «The Engineering of Medieval Cathedrals».

Δεν είναι η πρώτη φορά που παραδίδεται στις φλόγες. Στην ίδια θέση προϋπήρχε μια εκκλησία που καταστράφηκε σε φωτιά και ξαναχτίστηκε μεταξύ του 1230 και του 1240, σύμφωνα με το βιβλίο «The Engineering of Medieval Cathedrals».

Το γοτθικό αυτό αρχιτεκτόνημα με τα υπέροχα βιτρό, τις τοιχογραφίες, τα γλυπτά και τα επιβλητικά κωδωνοστάσια έγινε μάρτυρας λαμπρών και τραγικών στιγμών της ιστορίας, όπως ήταν η στέψη του Ερρίκου του Στ' της Αγγλίας το 1431. Στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης υπέστη σοβαρές ζημιές και αφέθηκε να ρημάζει. Βρέθηκε στα πρόθυρα της κατεδάφισης, αλλά διασώθηκε από τον Ναπολέοντα, που στέφθηκε αυτοκράτορας στο εσωτερικό του το 1804.

Το 1831 κυκλοφόρησε το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ουγκό, με βασικούς ήρωες τον Κουασιμόδο και την Εσμεράλδα, όπου ο συγγραφέας περιέγραφε την κακή κατάσταση στην οποία βρισκόταν τότε ο ναός. Αποκαταστάθηκε, ωστόσο, τελικά, από τους αρχιτέκτονες Viollet-le-Duc και Jean-Baptiste-Antoine Lassus από το 1844 έως το 1864. Το 1909 η εθνική ηρωίδα της Γαλλίας Ζαν ντ' Αρκ, που είχε οδηγήσει τα στρατεύματα ενάντια στους Άγγλους και είχε βρει μαρτυρικό θάνατο στην πυρά, οσιοποιήθηκε στην Παναγία των Παρισίων από τον τότε πάπα.

Το γοτθικό αυτό αρχιτεκτόνημα με τα υπέροχα βιτρό, τις τοιχογραφίες, τα γλυπτά και τα επιβλητικά κωδωνοστάσια έγινε μάρτυρας λαμπρών και τραγικών στιγμών της ιστορίας.

Μια ακόμα μεγάλη απειλή αντιμετώπισε η εκκλησία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν κυκλοφόρησαν φήμες ότι οι Γερμανοί θα κατέστρεφαν τα βιτρό. Έτσι, αυτά αφαιρέθηκαν και εγκαταστάθηκαν ξανά μετά την αποκατάσταση της ειρήνης.

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, η Νοτρ Νταμ συγκεντρώνει κάθε χρόνο γύρω στους 13 εκατομμύρια τουρίστες και βρίσκεται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην Ευρώπη. Μέχρι χτες η ανάβαση στον νότιο πύργο από εκατοντάδες σκαλιά συνοδευόταν από τεράστιες αναμονές, των τουριστών που περίμεναν να ανεβούν για να θαυμάσουν από ψηλά την πόλη, πλάι στα μεσαιωνικά γοτθικά τέρατα. Είναι το σπουδαιότερο ορόσημο του Παρισιού μαζί με τον Πύργο του Άιφελ.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στη διάρκεια εργασιών ανακαινίσης του ναού και η αιτία προς το παρόν παραμένει άγνωστη. Σήμερα η Liberation κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο μια συγκλονιστική φωτογραφία από την πυρκαγιά και λογοπαίγνιο στον τίτλο: «Notre Drame», «Το Δράμα μας».

Σήμερα η Liberation κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο μια συγκλονιστική φωτογραφία από την πυρκαγιά και λογοπαίγνιο στον τίτλο: «Notre Drame», «Το Δράμα μας».

Δείτε τις πρώτες εικόνες από το εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων μετά τη φωτιά.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

TAGS