ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τα τατουάζ "της αμαρτίας", των γυναικών της Αλγερίας

Οι ηλικιωμένες γυναίκες της Αλγερίας δείχνουν τα τατουάζ που έκαναν ως νέες για να δείχνουν όμορφες. Σήμερα, χαρίζουν τα πάντα για να συγχωρεθούν από την αμαρτία.

Τα τατουάζ "της αμαρτίας", των γυναικών της Αλγερίας

Ήταν μια μόδα που σήμερα μάς φαίνεται τόσο μακρινή, όσο και οικεία. Οι γυναίκες της φυλής Chaouia, στα βουνά της Αλγερίας, συνήθιζαν να κάνουν τατουάζ στο πρόσωπό τους από πολύ μικρή ηλικία - συνήθως με την παρότρυνση της μητέρας τους - προκειμένου να δείχνουν πιο όμορφες και ελκυστικές. Ο πόνος ήταν οξύς, αλλά αυτό επέβαλαν οι παραδόσεις και οι συνήθειες της εποχής. Σήμερα, η «σημαδεμένη» όψη θεωρείται αμαρτία από το Ισλάμ και οι περισσότερες, που πλέον έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 90 ετών, χαρίζουν ό,τι πολύτιμο αντικείμενο έχουν - μεταξύ των οποίων και τα κοσμήματά τους - για να ζητήσουν συγχώρεση. Στο μεταξύ, δέκα από αυτές αφηγούνται τις συγκλονιστικές ιστορίες τους:

«Ήταν ο κανόνας, αλλά ήταν και της μόδας», θυμάται η Fatma Tarnouni, 106 ετών. «Για να θεωρείσαι όμορφη, έπρεπε να έχεις κάνει τατουάζ. Οπότε, έκανα κι εγώ».

Τα τατουάζ "της αμαρτίας", των γυναικών της Αλγερίας
Fatma Tarnouni

Η 73χρονη Aisha Djelal, έκανε τατουάζ όταν ήταν 25 ετών και, με αυτό τον τρόπο, ήθελε να γίνει πιο εμφανίσιμη από τις συνομήλικές της. Ωστόσο, το μετάνιωσε, όταν πιστοί του Ισλάμ τής είπαν ότι, σύμφωνα με τη θρησκεία τους, είχε κάνει αμαρτία. Κι έτσι, προκειμένου να ζητήσει συγχώρεση από το Θεό, χάρισε όσα πολύτιμα αντικείμενα διέθετε στις πιο φτωχές γυναίκες που γνώριζε. «Έδωσα όλα τα ασημένια κοσμήματά μου, κλαίγοντας», περιγράφει. «Και ένιωθα σαν κάθε δάκρυ μου να αφαιρούσε λίγο από το τατουάζ».

Aisha Djelal

Η 74χρονη Djena Benzana αναγκάστηκε να κάνει τατουάζ, σε ηλικία μόλις 9 ετών, μετά από πίεση της μητέρας της, η οποία ήθελε να την κάνει να δείχνει όμορφη. «Όλα τα κορίτσια το κάνουν», της είχε πει επιμένοντας. «Ακόμα θυμάμαι ότι ήταν τόσο επίπονη η διαδικασία, που έκλαιγα και δεν το ήθελα καθόλου», θυμάται η Djena σήμερα. Παρότι το δικό της τατουάζ είναι μικρό, το έχει μετανιώσει και χάρισε και εκείνη όλα τα κοσμήματά της, προκειμένου να συγχωρεθεί.

Djena Benzana

«Το έκανα, γιατί τότε ήταν πολύ διαδεδομένο», εξηγεί και η 80χρονη Fatma Hadded, στην οποία έκανε τατουάζ, στην ηλικία των 18, μια γυναίκα της περιοχής. «Εκείνη την εποχή ήμασταν πολύ νέες και, ακόμα και αν δεν γνωρίζαμε πολλά για τη θρησκεία, δεν είχαμε καμία πρόθεση να κάνουμε αμαρτία», συμπληρώνει.

Fatma Hadded

Η 94χρονη Fatma Badredine, που έκανε τατουάζ στα μέσα της δεκαετίας του 1930, όταν ήταν μόλις 13 ετών και με τη βοήθεια μιας γυναίκας από την περιοχή της Σαχάρα, αφηγείται: «Χρειάστηκε να υπομείνω πολύ έντονο πόνο προκειμένου να δείχνω όμορφη. Αργότερα, θέλησα να αφαιρέσω το τατουάζ, αλλά ο γιατρός μου με συμβούλεψε να μην το κάνω. Η ηλικία μου δεν το επέτρεπε πλέον».

Fatma Badredine

«Η δική μου περίπτωση ήταν διαφορετική», αφηγείται η 68χρονη Khamsaa Hougali. «Η μητριά μου με ανάγκασε να κάνω τατουάζ για να μου φέρει τύχη, μετά από τον ξαφνικό θάνατο των πρώτων τριών παιδιών μου. Τότε, δεν ήταν αποδεκτό να είσαι σύζυγος χωρίς να έχεις κάνει παιδιά. Η ξαδέρφη μου, λοιπόν, μου το έκανε. Και είχα την αίσθηση ότι, με αυτόν τον τρόπο, ο Θεός θα μου έφερνε τα μωρά που επιθυμούσα και θα έσωζε το γάμο μου» . Και, μετά τι έγινε άραγε; «Eίτε το πιστεύετε, είτε όχι, αφότου έκανα το τατουάζ, απέκτησα έξι παιδιά, που, μέχρι και σήμερα, ζουν». Η ίδια, επομένως, αναφέρει ότι δεν το μετανιώνει, παρότι σήμερα θεωρείται αμαρτία. «Απλώς ακολούθησα την παράδοση των προγόνων μου και, επίσης, ήταν για καλό σκοπό, εφόσον βελτίωσε και τη σχέση με τον άνδρα μου».

Khamsaa Hougali

Στην 86χρονη Mazouza Bouglada, έκανε τατουάζ, μόλις στην ηλικία των 7 ετών, ένας άνδρας από την περιοχή της Σαχάρα. Προηγουμένως, είχε επιμείνει η μητέρα της. Και όσο περισσότερα τατουάζ έκανε, τόσο πιο όμορφη την θεωρούσαν. Έτσι, ακόμα κι αν δεν έχει ξεχάσει τον πόνο, ένιωθε καλύτερα που το έκανε, ενώ αισθανόταν περήφανη για τα αστέρια στα μάγουλά της. Εξάλλου, και η μεγαλύτερη αδελφή της το είχε τολμήσει και η ίδια ήθελε να τη μιμηθεί. Όταν, όμως οι οπαδοί του Ισλάμ επέμειναν ότι πρόκειται για αμαρτία, χάρισε κι εκείνη όλα τα κοσμήματά της προκειμένου να ζητήσει συγχώρεση.

Mazouza Bouglada

Η 90χρονη Djemaa Daoudi πιέστηκε από τον άνδρα της να κάνει τατουάζ μετά το γάμο τους, όταν εκείνη ήταν 15 ετών, γιατί τότε ήταν της μόδας. «Παρότι δεν ήταν δική μου απόφαση, έχω δώσει ό,τι πολύτιμα αντικείμενα είχα για να απαλυνθεί η αμαρτία», αναφέρει σήμερα,

Djemaa Daoudi

Μια γυναίκα από την περιοχή της, έκανε τατουάζ στη Fatma Benyadir, 75 ετών σήμερα, στην ηλικία των 12. «Το αποφάσισα χωρίς να το πω στους γονείς μου, γιατί όλα τα κορίτσια της ηλικίας μου έκαναν το ίδιο. Εκτός από τον πόνο, λοιπόν, χρειάστηκε να υποστώ και το θυμό των γονιών μου, προκειμένου να δείχνω όμορφη». Τα ασημένια αντικείμενά της που χάρισε αργότερα, της έδωσαν την αίσθηση ότι είχε αφαιρέσει τα τατουάζ.

Fatma Benyadir

Η 74χρονη Khadra Kabssi ζήτησε από την ξαδέλφη της να της κάνει τατουάζ, όταν ήταν 21 ετών, μετά την ανεξαρτησία της Αλγερίας από τη Γαλλία. «Ήθελα να είμαι όμορφη για την ανεξαρτησία της χώρας μου και όλα τα κορίτσια της ηλικίας μου έκαναν το ίδιο», αφηγείται. «Εκείνη την εποχή, εξάλλου, ήμασταν τόσο νέες που δεν περνούσε από το μυαλό μας ότι κάναμε αμαρτία». Επιπλέον, δεν το έχει μετανιώσει καθόλου, ούτε πιστεύει όσους της επαναλαμβάνουν ότι, μετά το θάνατό της, θα υποστεί τιμωρία για αυτό. «Δεν ακούω τίποτα από αυτά που μου λένε», απαντά. «Αν, όπως ισχυρίζονται, ένα φίδι θελήσει να με φάει, ας το κάνει. Εξάλλου, δεν θα ζω, οπότε δεν θα νιώσω τίποτα».

Khadra Kabssi

Read Next

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.